«Δεν γίνεται να φύγουμε από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι απτό». Αυτό φέρεται να έχει υπογραμμίσει σε στενούς του συνεργάτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της σημερινής (14/12) συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η τελευταία σύνοδος για τη φετινή χρονιά και ταυτόχρονα η τελευταία ουσιαστικά ευκαιρία να συμφωνήσουν οι «27» σε μια ενιαία και αποφασιστική δράση για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, του ηλεκτρικού ρεύματος. Το χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη παραμένει σημαντικό και οι δυσκολίες για την επίτευξη λύσης που θα ικανοποιεί όλους είναι μεγάλες.

Νέα πρόταση

Η Τσεχία, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, κατέθεσε προ ημερών νέα πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, με το όριο της τιμής να είναι τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντί των 275 που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν. Η Ελλάδα και συνολικά 15 ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να πιέζουν για να πέσει το όριο αυτό κάτω από τα 200 ευρώ και οι διαπραγματεύσεις είναι πυρετώδεις.

Την ίδια ώρα, με πρωτοστάτες τους Όλαφ Σολτς και Μαρκ Ρούτε, έξι χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο) προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την πρόταση για περαιτέρω μείωση στο σχεδιαζόμενο πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου.

Πλαφόν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Αύριο, Πέμπτη (15/12), μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ξεκινά η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μία μόνο ημέρα.

Μακρά νύχτα

«Πολύ φιλόδοξο…», σχολίασε στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού, που εκτίμησε ότι η νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου θα είναι μακρά, καθώς έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες πολέμου στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα κληθούν να συγκεράσουν τις αντικρουόμενες εν πολλοίς θέσεις τους και να λάβουν γενναίες αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση, μεταξύ των οποίων και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από την πρώτη σχεδόν στιγμή μια αποφασιστική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση ενός προβλήματος που, όπως τόνιζε, είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί συνολική απάντηση, όπως έχει υπογραμμίσει από τον περασμένο Μάρτιο με την επιστολή του (Σχέδιο Εξι Σημείων) προς την πρόε δρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Γνωρίζουμε πόσο οδυνηρό είναι να υπόκειται κανείς στην απαράδεκτη απόπειρα της Ρωσίας να “εργαλειοποιήσει” το φυσικό αέριο με στόχο να μας πιέσει ώστε να σταματήσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία», τόνισε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης.

«Αποφασισμένοι»

«Όλοι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Ο εκβιασμός της Ρωσίας δεν θα περάσει, ούτε θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας», συμπλήρωσε.

Δαπάνες

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, στόχο που έχει υποστηρίξει με θέρμη τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρώπη, όπως εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες, κάτι που βέβαια δεν είναι άσχετο και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαρκώς προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στο πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, ιδίως ενόψει της καταστροφής ζωτικής σημασίας ουκρανικών υποδομών εν μέσω του χειμώνα.

Συνέπειες

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των υψηλών τιμών της ενέργειας και τη συντονισμένη αντίδραση της Ε.Ε., τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, τις σχέσεις με τους νότιους γείτονες της Ε.Ε. και άλλα θέματα διεθνούς πολιτικής.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022.