Στο μικροσκόπιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μπει τα στοιχεία από τις τάσεις της MRB που δημοσιευθήκαν χθες καθώς όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι κάτι αλλάζει.

Όπως έλεγαν παράγοντες της Κουμουνδούρου για πρώτη φορά οι τάσεις της MRB δείχνουν ότι υπάρχει ιστορικά χαμηλή διαφορά και επιταχυνόμενη η φθορά ΝΔ. Η ψαλίδα έκλεισε στο 5,4% από 6,1 % που ήταν τον Νοέμβριο και 7,2 % που ήταν τον Ιούνιο.

Ακόμα υπάρχει σαφής υπέροχη ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στα κρίσιμα διακυβεύματα που θα κρίνουν την ψήφο στις εκλογές:

  • Η ΝΔ είναι η πιο ανεπιθύμητη κυβέρνηση, πληγωμένη από υποκλοπές, ακρίβεια κ πλειστηριασμούς
  • Το σύνθημα δικαιοσύνη παντού δίνει προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη που θέλει και η πλειοψηφία
  • Πιο συγκεκριμένα: Σε ποσοστό άνω του 61% οι πολίτες δηλώνουν απαισιοδοξία για την κατάσταση της χώρας σήμερα, με την ακρίβεια να αποτελεί μακράν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία με ποσοστό 58,6%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται τα ζητήματα υγείας και περίθαλψης με ποσοστό 41,9%, λίγες μόλις μέρες μετά το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Ίδια είναι η εικόνα και στο ερώτημα για το ποιο θέμα θα καθορίσει την ψήφο στις εκλογές, όπου πρώτη με 68,8% έρχεται η αντιμετώπιση της ακρίβειας και δεύτερη με 42,3% η ενίσχυση του ΕΣΥ. Το δεύτερο έχει ξεχωριστή σημασία μετά και την ψήφιση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και αποτέλεσε σημείο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης το προηγούμενο διάστημα.
  • Σε περίοδο μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και αύξησης των ανισοτήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της ΝΔ στην κοινωνική σύγκλιση και υποστήριξη των ασθενέστερων με 25,5% έναντι 24,5% και στην υγεία και περίθαλψη με 25,3% έναντι 24,5%. Ενώ στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς, με τις υποθέσεις Πάτση και υποκλοπών να ταλανίζουν τη ΝΔ εδώ και μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει με 24,1% έναντι 21,5% της ΝΔ.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι το εύρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της ΝΔ στη στήριξη της μεσαίας τάξης με ποσοστό 29,6% έναντι 27,6%. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της ΝΔ στην στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων με το συντριπτικό 29,1% έναντι 18,7% και θεωρείται κοινωνικά πιο δίκαιο κόμμα με 25,5% έναντι 23,1%, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία «βλέπει» πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιπροσωπεύει καλύτερα τα συμφέροντα της και μπορεί να οδηγήσει σε άμβλυνση των αδικιών.

  • Η υπεροχή του Τσίπρα έναντι του Μητσοτάκη στα ζητήματα της καθημερινότητας των νοικοκυριών, της χρηστής διαχείρισης αλλά και της εμπιστοσύνης σε ζητήματα διαφάνειας και ακεραιότητας αποτυπώνεται στο ερώτημα.
  • Παράλληλα, ο Τσίπρας υπερέχει του Μητσοτάκη στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής με 31,8% έναντι 30,6%, στα ζητήματα διαφάνειας με 28,9% έναντι 23%, στα ζητήματα των ευπαθών ομάδων με 33% έναντι 27% και στα ανθρώπινα δικαιώματα με 34,4% έναντι 30,7%.
Ακόμα σε ποσοστό 48,6% οι πολίτες θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας έναντι 41,6% που υποστηρίζουν τις ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις.