Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί άμεσες αλλαγές και ζητεί μέτρα για την κάλυψη των κενών στους υφιστάμενους κανόνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Έτσι, σε συνέχεια της συζήτησης της Τρίτης, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες Πέμπτη ψήφισμα σχετικά με τις υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με 541 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές.

Στο πλαίσιο αυτό, «η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και αυτό είναι οδυνηρό, γι' αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη», εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η διαφθορά είναι έγκλημα και πρέπει να διωχθεί και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις βελγικές Αρχές που έχουν την ευθύνη και την εξουσία να ασχοληθούν με αυτόν τον φάκελο», σημείωσε ακόμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που δείχνει την πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος.

Παραδοχή αποτυχίας από την Ευρωβουλή

Οι ευρωβουλευτές, λοιπόν, εξέφρασαν την αποστροφή τους για τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατά νυν και πρώην ευρωβουλευτών και προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), και στηρίζουν την πλήρη συνεργασία του Κοινοβουλίου στις εν εξελίξει έρευνες, τονίζοντας ότι οι εσωτερικοί του μηχανισμοί απέτυχαν να εντοπίσουν τη διαφθορά. Καταγγέλλουν επίσης απερίφραστα τις εικαζόμενες απόπειρες διαφθοράς από το Κατάρ, οι οποίες αποτελούν σοβαρή ξένη παρέμβαση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Άμεση αναστολή όλων των νομοθετικών εργασιών που σχετίζονται με το Κατάρ

Ως άμεσο μέτρο, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις εργασίες σχετικά με τους νομοθετικούς φακέλους που αφορούν το Κατάρ, ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και τη συμφωνία Ε.Ε.-Κατάρ για τις αερομεταφορές, καθώς και τις προγραμματισμένες επισκέψεις, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις καταγγελίες. Ζητούν, επίσης, να ανασταλεί η πρόσβαση όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ, μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Μεταρρύθμιση των κανόνων του Κοινοβουλίου - Τα 10 σημεία

  • Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που προκαλούνται από την παράλληλη απασχόληση ευρωβουλευτών, ιδίως όταν ορισμένοι υπηρετούν ως διευθυντικά στελέχη, στο διοικητικό συμβούλιο ή σε συμβουλευτικά συμβούλια τραπεζών, πολυεθνικών εταιρειών ή εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.
  • Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν τη θέσπιση ενός συστήματος δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα υποβάλλονται στην αρχή και στο τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή. Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες μόνον από τις αρμόδιες Aρχές και θα ελέγχονται εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες.
  • Δεσμεύονται ακόμη να διασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τα πρόσθετα εισοδήματά τους και να απαγορεύσουν οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση του προσωπικού των ευρωβουλευτών και των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει να θεσπίσει σε επίπεδο Ε.Ε. απαγόρευση των δωρεών από τρίτες χώρες προς βουλευτές και πολιτικά κόμματα και ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση.
  • Θα πρέπει ακόμη να θεσπιστεί μια «περίοδος αναμονής» για το τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταπήδησης στον ιδιωτικό τομέα.
  • Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να καταστήσουν υποχρεωτικό και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του Μητρώου Διαφάνειας της Ε.Ε. σε εκπροσώπους τρίτων χωρών και πρώην ευρωβουλευτές, αλλά και να το ενισχύσουν, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρέστερη επαλήθευση των πληροφοριών.
  • Αποσκοπώντας στην πρόληψη άλλων παρεμφερών φαινομένων, ζητούν επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (μετά τα αποτελέσματα των ερευνών και των δικών) για την εξέταση περιστατικών διαφθοράς και αθέμιτων ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και μια ειδική επιτροπή για την εξεύρεση ατελειών στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και την υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις.
  • Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί σ' έναν αντιπρόεδρο του Ε.Κ. η επαλήθευση της ακεραιότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς και των ξένων παρεμβάσεων.
  • Αναγνωρίζοντας ότι οι ομάδες κοινοβουλευτικής φιλίας πρέπει να ρυθμίζονται και να παρακολουθούνται κατάλληλα για να συνεχίσουν να υπάρχουν, οι ευρωβουλευτές δίνουν εντολή στους κοσμήτορες να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες και να δημιουργήσουν ένα προσβάσιμο και ενημερωμένο μητρώο.
  • Ζητούν επίσης να δημοσιοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τα «νομοθετικά αποτυπώματα» των προτεινόμενων κειμένων και τροπολογιών.
  • Το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επιτέλους πρόταση για τη σύσταση του Ανεξάρτητου Φορέα Δεοντολογίας που πρότεινε το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021 και συνιστά να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης της Ε.Ε. προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την οδηγία για τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος - κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το Ε.Κ. μέσω εσωτερικών κανονισμών ούτως ή άλλως.
  • Οι ευρωβουλευτές τονίζουν, τέλος, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της Eurojust, της Europol και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Ε.Ε. (OLAF) και ζητούν περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων και της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της OLAF, καθώς και τη θέσπιση κοινών κανόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς για τα μέλη και το προσωπικό των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τρύπες» στη διαφάνεια

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραδέχθηκε ότι οι ποινικές διαδικασίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη για το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καταστροφικές για τη δημοκρατία, την Ευρώπη και για ό,τι υπερασπιζόμαστε.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με το εάν έχει δεχτεί «ύποπτες» προσεγγίσεις από το Κατάρ, το Μαρόκο ή άλλες τρίτες χώρες και γιατί έπρεπε να αποκαλυφθεί το παρόν σκάνδαλο για να ληφθούν αποφάσεις που θα κλείσουν υπάρχουσες «τρύπες», η πρόεδρος του Ε.Κ. παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «τρύπες», οι οποίες ωστόσο θα καλυφθούν όπως σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δραστηριότητα πρώην μελών του Ε.Κ., το ποιος είναι τώρα στο μητρώο διαφάνειας ή το ποιος μπορεί να μπει στο Ε.Κ. «Πρέπει να κοιτάξουμε τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι στο μητρώο διαφάνειας, αυτές που δεν είναι, αλλά χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα αποσκοπώντας σε πηγή χρηματοδότησης, αποσκοπώντας σε τρόπους δράσης», τόνισε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Οικονομικές έρευνες και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, θα διενεργηθεί και στην Ελλάδα ποινική έρευνα για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, καθώς η Οικονομική Εισαγγελία ξεκινά έρευνα για τα αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς θα ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές Αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε από δύο συναδέλφους του να αιτηθούν από τις βελγικές Αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή. Επίσης, οι δύο εισαγγελείς θα ζητήσουν να πληροφορηθούν για την πορεία των μέχρι τώρα ερευνών των βελγικών Αρχών.

Σκοπός των δύο εισαγγελέων θα είναι να διακριβώσουν την τυχόν τέλεση εκ μέρους της κυρίας Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης). Ακόμη, οι δύο εισαγγελείς θα ερευνήσουν και αν τυχόν έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο φραντσαδίκημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή παραμένει στις φυλακές του Βελγίου έως τις 22 Δεκεμβρίου, όταν και θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο και θα αποφασίσει αν θα παραμείνει έγκλειστη ή θα αποφυλακιστεί. Η ομολογία του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όμως, αλλάζει τους συσχετισμούς, καθώς αυτός φέρεται να ομολόγησε τα πάντα στις Αρχές. Εμφανίστηκε υπερασπιστικός όσον αφορά την κ. Καϊλή και εξομολογητικός όσον αφορά τις σχέσεις του με τον μέντορά του Αντόνιο Παντσέρι, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, σε όσα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς στις 10 Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε επίσημα η σύλληψή του για το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη.

7 στρέμματα στην Πάρο

Σχετικά με τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ο Τζιόρτζι υποστηρίζει ότι προορίζονταν μόνο για τον ίδιο και τον Παντσέρι, «προσπαθώντας με κάθε μέσο να κρατήσει μακριά τη σύντροφό του, υπογραμμίζοντας ρητά ότι δεν ήταν η αποδέκτης των χρημάτων». «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ελευθερωθεί η σύντροφός μου και να φροντίσει την 22 μηνών κόρη μας», φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Πάντως, στα νέα στοιχεία της υπόθεσης προστίθεται και η είδηση αγοράς ενός οικοπέδου στην Πάρο, που πραγματοποίησε η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της, Φρατσέσκο Τζιόρτζι, και έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Πρόκειται για ένα οικόπεδο στην Πάρο, στα όρια του οικισμού Ιστέρνι, σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από τη θάλασσα, με θέα προς τη Νάξο. Ρεπορτάζ της ΕΡΤ και άλλων τηλεοπτικών σταθμών σημειώνει ότι πρόκειται για έκταση 7 στρεμμάτων, η οποία αγοράστηκε για 300.000 ευρώ από έναν πωλητή από την Αθήνα.

Συνολικά, 280 τετραγωνικά μέτρα από την έκταση είναι οικοδομήσιμα, ενώ, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό, στόχος του ζευγαριού το οίκημα να γίνει παραθεριστική κατοικία. Σημειώνεται ακόμη ότι η αγορά δεν έχει δηλωθεί στο πόθεν έσχες γιατί έγινε φέτος τον Μάρτιο, οπότε η δήλωση θα γινόταν από την ευρωβουλευτή το 2023.