Τα επόµενα 24ωρα είναι κρίσιµα για την υπόθεση της ευρωβουλευτού, µε την τύχη της σε πρώτο στάδιο να κρίνεται στις 22 ∆εκεµβρίου, όταν και θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, µετά την ολιγοήµερη αναβολή που έλαβε για να συζητηθεί το θέµα της προσωρινής κράτησής της ή όχι.

Ο Βασίλης Μπούσης, δικηγόρος στις Βρυξέλλες, εξηγεί στα «Π» ότι υπάρχουν τρία σενάρια.

«Το πρώτο είναι να την αποφυλακίσουν χωρίς όρους, το δεύτερο να την αποφυλακίσουν µε όρους και το τρίτο να επιβεβαιώσουν την κράτηση», αναφέρει ο νοµικός, προσθέτοντας πως, σε περίπτωση που η κυρία Καϊλή αφεθεί ελεύθερη µε περιοριστικούς όρους, είναι πιθανόν να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισµό µε «βραχιολάκι».

Πάντως, εφόσον αποφασιστεί η προφυλάκιση της κυρίας Καϊλή, στο Βέλγιο δεν ισχύει το όριο των 18 µηνών που υπάρχει στην Ελλάδα.

«Στο Βέλγιο κάθε µήνα το ζήτηµα της προφυλάκισης κρίνεται από το δικαστήριο», επισηµαίνει ο κ. Μπούσης.

«Εάν επιβεβαιωθεί η κράτηση στις 22 ∆εκεµβρίου, η κυρία Καϊλή θα µπορεί εντός 24 ωρών να καταθέσει έφεση, η οποία θα εκδικαστεί εντός 15 ηµερών. Η απόφαση του Εφετείου θα έχει ισχύ έναν µήνα. Υπάρχει η δυνατότητα ο ανακριτής, εφόσον ολοκληρώσει την έρευνά του, να διατάξει από µόνος του την αποφυλάκιση», τονίζει επίσης ο κ. Μπούσης.

Στο ερώτηµα πότε αναµένεται να γίνει η δίκη της Εύας Καϊλή και των συγκατηγορουµένων της για την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Μπούσης επισηµαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριµένο χρονικό όριο, ενώ για το πλαίσιο ποινών για αδικήµατα όπως η διαφθορά, η εγκληµατική οργάνωση και το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος τονίζει: «Προβλέπονται ποινές µέχρι πέντε έτη. Για τη συµµετοχή και σύσταση εγκληµατικής οργάνωσης προβλέπονται µεγαλύτερες ποινές, εάν κάποιος έχει ηγετικό ρόλο, ενώ επιβάλλονται και πρόστιµα που είναι αρκετά υψηλά, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 17/12/2022