Τα «Π» απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποβάλλοντας ερώτηµα στον εκπρόσωπο, Ερίκ Μαµέρ, µετά την ανακοίνωση του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, σύµφωνα µε την οποία εµπλέκονται στην υπόθεση τόσο η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, όσο και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

«∆εν σχολιάζουµε τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Μαµέρ, συµπληρώνοντας τα εξής: «Για το θεσµικό πλαίσιο που σχετίζεται µε συγκεκριµένες πολιτικές που αφορούν τις σχέσεις Ε.Ε. - Κατάρ θα θέλαµε να αποσαφηνίσουµε τα εξής: Οι σχέσεις µεταξύ της Ε.Ε. και µιας τρίτης χώρας, για παράδειγµα του Κατάρ, δεν “ανατίθενται” ποτέ σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visas) µε το Κατάρ και το Κουβέιτ βασίζεται στη διαπραγµατευτική εντολή που εγκρίθηκε από το Συµβούλιο στις 29 Ιουνίου 2022 για την έναρξη διαπραγµατεύσεων µεταξύ της Προεδρίας του Συµβουλίου µε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάσει της πρότασης που εξέδωσε η Επιτροπή στις 27 Απριλίου 2022. ∆εν υπάρχει λόγος να συσχετίζονται επίσηµες, διαφανείς και νόµιµες θεσµικές διαδικασίες µε εικαζόµενες παράνοµες ενέργειες φυσικών προσώπων. Υποστηρίζουµε πλήρως τις εν εξελίξει ποινικές διαδικασίες και περιµένουµε συγκεκριµένα και απτά αποτελέσµατα πριν προβούµε σε αξιολογικές κρίσεις».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 17/12/2022