Σε άσχηµη ψυχολογική κατάσταση, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κρατείται στις σύγχρονες φυλακές της περιοχής Χάρεν των Βρυξελλών, αναµένοντας τις εξελίξεις στις 22 ∆εκεµβρίου, όταν θα κριθεί και το ζήτηµα της προσωρινής της κράτησης. Αυτό τονίζει, µιλώντας στα «Π», ο δικηγόρος της, Μιχάλης ∆ηµητρακόπουλος. Από την πρώτη στιγµή και µέχρι και σήµερα η κυρία Καϊλή υπεραµύνθηκε της αθωότητάς της, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά στοιχεία για την υπερασπιστική γραµµή που θα ακολουθήσει.

Ο κ. ∆ηµητρακόπουλος, ερωτώµενος από τα «Π» σχετικά µε τους ισχυρισµούς της εντολέως του όσον αφορά τη φερόµενη εµπλοκή της στο «Qatar-gate», τα χρηµατικά ποσά που εντοπίστηκαν στο σπίτι της και τον ρόλο του συντρόφου της και πατέρα του παιδιού της, Φραντσέσκο Τιόρτζι, επισηµαίνει: «Επί της ουσίας της υποθέσεως δεν µπορώ να µιλήσω, επειδή τηρείται αυστηρά το απόρρητο της προδικασίας στις Βρυξέλλες». Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού διευκρινίζει: «Η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα, είναι αθώα και θα πολεµήσει µε όλα τα ψυχικά αποθέµατα που διαθέτει για να αποδειχθεί η αθωότητά της».

Την ίδια στιγµή, ο κ. ∆ηµητρακόπουλος ξεκαθαρίζει, στέλνοντας µήνυµα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως η εντολέας του σε όλες τις επαφές της µε τους αξιωµατούχους του Κατάρ δρούσε στο πλαίσιο των αποφάσεων που ήδη είχαν ληφθεί στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου. «Είναι βέβαιο ότι η κυρία Καϊλή εκτελούσε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν επισκέφθηκε το Κατάρ και δεν είχε καµία θεσµική δυνατότητα να βοηθήσει “διαφορετικά”, ώστε να έχει “κίνητρο” το Κατάρ για να προσφέρει δώρα», τονίζει ο κ. ∆ηµητρακόπουλος στα «Π», µεταθέτοντας την ευθύνη ουσιαστικά στους Ευρωπαίους αξιωµατούχους που χειρίζονταν το ζήτηµα της συνεργασίας µε το Κατάρ και υποδηλώνοντας πως η κυρία Καϊλή δεν είχε προσωπική ατζέντα.

Σε αυτή τη φάση, όπως τονίζει ο ίδιος, αυτό που ενδιαφέρει την Εύα Καϊλή είναι το παιδί της, που έχει µείνει «ορφανό» από µητέρα και πατέρα, καθώς και να αποκαταστήσει την τιµή και την υπόληψή της. «Οι στιγµές µέσα στη φυλακή είναι δυσβάσταχτες για την κυρία Καϊλή, όταν ξέρει ότι ένα αγγελούδι 2 ετών είναι “ορφανό” από πατέρα και µητέρα. Θα δώσουµε µάχη µε τον συνάδελφό µου για να ανακτήσει η Εύα την ελευθερία της, την τιµή και την υπόληψή της», εξηγεί ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή.