Με τρία θέματα αναμένεται να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές του 2023. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, δίκαιη ρύθμιση χρεών είναι το τρίπτυχο που αναδεικνύουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ..

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στην πληθωριστική κρίση και την αισχροκέρδεια που συρρικνώνουν τα εισοδήματα συνεχίζει με μέτρα ασπιρίνες την επιδότησή της, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντείνει όλο και περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τις εμβληματικές προγραμματικές του προτάσεις» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί σε παροχές τις οποίες στην συνέχεια δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει επισημαίνουν μια αποστροφή του λόγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το περασμένο Σάββατο κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. «Ένα πράγμα θα υποσχεθούμε μόνο, γιατί θαύματα δεν γίνονται. Θα υποσχεθούμε ότι σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει επιτέλους και η δικαιοσύνη». Το προγραμματικό τρίπτυχο το οποίο συμπυκνώνεται στο λαϊκό αίτημα για «δικαιοσύνη παντού» στο σκέλος της οικονομίας και της τσέπης των πολιτών και θα προτάσσει όλο και πιο έντονα το επόμενο διάστημα είναι: δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, ρύθμιση χρεών.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας .

Σε ότι αφορά την δίκαιη αύξηση εισοδημάτων τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι:

  • Αιχμή του δόρατος είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Επομένως για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ.
  • Αντίστοιχα ο μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα τίθεται σε ισχύ και για τους μισθούς του δημοσίου, με αποτέλεσμα για φέτος να προβλέπεται αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από μία δεκαετία.
  • Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Για την δίκαιη αναδιανομή και το τέλος στην αισχροκέρδεια επισημαίνουν ότι:

  • Βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών είναι να μπει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδεια και στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος.
  • Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
  • Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.
  • Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.
  • Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια
  • Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας
Τέλος για την δίκαιη ρύθμιση χρεών και τον νέο πτωχευτικό τονίζουν ότι: Η ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και διογκώνονται από την ακρίβεια και την μείωση της κατανάλωσης είναι όρος επιβίωσης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τριετία Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί τα χρέη προς εφορίες, ταμεία και τράπεζες κατά 38 δισ. ευρώ, με 4,5 εκατ Έλληνες να χρωστάνε.

  • Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 2019 για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Παράλληλα, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί η κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.