Δύο ξενόγλωσσοι όροι ακούγονται διαρκώς, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή, στις συζητήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με δημοσκόπους, αναλυτές αλλά και στις μεταξύ τους συνεδριάσεις: «damage control» και «Εύα effect». Και οι δύο αποτυπώνουν την αμηχανία που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη μέχρι να καταγραφεί και δημοσκοπικά πώς η πολύκροτη σε όλη την Ευρώπη πλέον υπόθεση έχει επηρεάσει το κόμμα.

Οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος θεωρούν πως, έστω προσωρινά, θα προκληθούν κλυδωνισμοί, καθώς δημιουργείται μια «τρύπα» στην άμυνα του ΠΑΣΟΚ, όπως λέει, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, έμπειρος κοινοβουλευτικός του κόμματος. Στη βάση αυτή, εντοπίζουν ήδη στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια της κυβέρνησης να αρθρώσει επιχειρήματα υπέρ της παρακολούθησης των πολιτικών προσώπων, υποβαθμίζοντας την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να επαναφέρουν μνήμες από τα «παλιά» του κόμματος,

Στη βάση αυτή, εντοπίζουν ήδη στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια της κυβέρνησης να αρθρώσει επιχειρήματα υπέρ της παρακολούθησης των πολιτικών προσώπων, υποβαθμίζοντας την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να επαναφέρουν μνήμες από τα «παλιά» του κόμματος, θέτοντας θέματα ηθικής, προκειμένου να ανακόψουν τις εκροές προς το ΠΑΣΟΚ που καταγράφονται, δημιουργώντας ανησυχία στην Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες. «Θα παρουσιάζαμε το πρόγραμμά μας, τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας, έναν χρόνο μετά την εκλογή του προέδρου μας, χωρίς σκιές. Δυστυχώς, η σημαντική δουλειά που έχει γίνει επισκιάζεται», έλεγε χαρακτηριστικά, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, πρώην υπουργός του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να κλειστεί στην άμυνα, με όλα τα στελέχη του κόμματος και τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη να βγαίνουν μπροστά, με στόχο να αποδείξουν ότι η Εύα Καϊλή εδώ και πολύ καιρό αποτελούσε ξένο σώμα. Κορυφή του παγόβουνου αποτέλεσε, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, η προσπάθειά της να υποβαθμίσει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη με το παράνομο λογισμικό Predator, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ώρα που εκείνος πήγαινε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, εκείνη ψευδώς υποστήριζε ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί στην ίδια, αφού δεν εντοπίστηκε παραβίαση της συσκευής της από το παράνομο λογισμικό στον έλεγχο που έκανε η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου.

Επειτα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στην παρακώλυση της κατάθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση στο  Ευρωκοινοβούλιο, ενώ λίγο αργότερα ψήφισε και εκτός γραμμής για γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου υποψήφιο από το ΕΛΚ μαζί με τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Ακολούθησαν οι δηλώσεις της υπέρ του Κατάρ για τα εργασιακά δικαιώματα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν εκφράζουν το κόμμα. Την ίδια ώρα, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης αποκάλυψε ότι υπήρξε συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με την Εύα Καϊλή στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις δηλώσεις της για το Κατάρ, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να της ξεκαθαρίζει ότι έχει «τελειώσει» για την παράταξη.

Νωρίτερα

Συζήτηση άνοιξε και στο εσωτερικό, με στελέχη και της πλειοψηφίας να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα η διαγραφή της Εύας Καϊλή, και συγκεκριμένα αμέσως μετά τις δηλώσεις της για το Κατάρ, ενώ υπήρξε και μειοψηφία που στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική για την άμεση διαγραφή της πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Το βέβαιο είναι ότι έγινε προσπάθεια να αποφευχθούν εσωκομματικές συγκρούσεις, μένοντας στο μήνυμα που είχε δοθεί στην Εύα Καϊλή από τον Σεπτέμβριο, ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια.

Οι διαφοροποιήσεις μπήκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, στο «αθόρυβο» μετά το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη για νέες διαγραφές. «Οποιος δεν έχει διάθεση για κοινούς αγώνες να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή του Κινήματος», τόνισε κοιτώντας προς το εσωτερικό.

Το επόμενο στοιχείο που μπαίνει στο επίκεντρο είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στην Κ.Ε. του κόμματος για την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα στείλει στην αντιπολίτευση τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη δήλωση αυτή το ρήγμα με τη Ν.Δ. δείχνει οριστικό, με αναλυτές να σημειώνουν ότι έτσι διαφαίνεται άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν: «Στόχος κάθε αντιπολίτευσης είναι να στείλει την κυβέρνηση στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Το αυτονόητο δεν αποτελεί παρέκκλιση από τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας».

Και κάπου εδώ έρχεται υπό τη μορφή ρητορικού ερωτήματος η φράση του Μάο: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση;». Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα δώσουν τις πρώτες απαντήσεις.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/12