Ευαίσθητες χορδές της ελληνικής πραγματικότητας άγγιξε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να διορίσει την 25χρονη νομικό Μαριάννα Νικολαΐδου στη θέση της ειδικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Το νεαρό της ηλικίας της Μαριάννας Νικολαΐδου προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με αρκετούς να επικροτούν την πολιτική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να αναλάβει μια θέση ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση μια νεαρή επαγγελματίας.

Η 25χρονη δικηγόρος, με προϋπηρεσία στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και στη θέση της νομικής συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών, αναλαμβάνει το νευραλγικό αυτό πόστο παίρνοντας πάνω της τον κρίσιμο ρόλο της εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο και του συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.

Η κ. Νικολαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου το 2019 και στη συνέχεια απασχολήθηκε σε δικηγορικό γραφείο εργατολόγου στη Θεσσαλονίκη, μέχρις ότου συνεχίσει την επαγγελματική της πορεία στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Μάλιστα, το διάστημα που εργάστηκε ως νομική σύμβουλος στον υπουργό Εσωτερικών συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση νομοθετικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην προετοιμασία νομικών και νομοθετικών κειμένων. Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, η Μαριάννα Νικολαΐδου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο «Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Μια εξέλιξη, λοιπόν, που πιθανότατα στο εξωτερικό να μην αποτελούσε καν θέμα συζήτησης -τη στιγμή που στην Ε.Ε. υλοποιούνται καμπάνιες για την εκπροσώπηση νέων γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς, όπως η πολιτική, η οικονομία, η επιστήμη και η έρευνα-, στην Ελλάδα κάποιοι την επέκριναν. Υπήρξαν φωνές που σχολίασαν αρνητικά την επιλογή της Μαριάννας Νικολαΐδου, προωθώντας ταμπού και στερεότυπα που θέλουν τις θέσεις ανώτερης κλίμακας να καλύπτονται από στελέχη μεγαλύτερης ηλικίας, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δίνει την απάντησή της, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη επιλογή μαρτυρά την έμπρακτη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης τόσο στη νέα γενιά όσο και στις γυναίκες.

Η Μ. Νικολαΐδου, από την πλευρά της, μιλώντας στο «Secret» τονίζει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. αποδεικνύουν έμπρακτα πως τολμούν και εμπιστεύονται νέους ανθρώπους και επενδύουν στις ιδέες τους. Η εμπιστοσύνη του υπουργού Εσωτερικών στο πρόσωπό μου αποτελεί πραγματικά μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη σε μια κρίσιμη συγκυρία, που η Δημόσια Διοίκηση καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας». Η νέα ειδική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναφέρεται επίσης στον νέο της ρόλο και στη «δύσκολη αποστολή» που έχει να φέρει εις πέρας: «Από τη θέση της γραμματέως σε μια νευραλγική Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αυτήν του Αιγαίου, μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω ενεργά στην εκπλήρωση αυτού του στόχου. Μέσα από πολλή δουλειά, διάθεση για συνεργασία και ομαδική προσπάθεια, φιλοδοξώ να επιτύχουμε -και θα επιτύχουμε- αφενός την αναβάθμιση της λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αφετέρου τη βελτίωση και τον ευρύτερο συντονισμό όλων των συνεργαζόμενων φορέων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νησιά μας και την πραγματική τους ανάπτυξη ότι με τον νέο αυτό θεσμό αποκτούν έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία και όχι έναν επιπλέον όροφο στη βαθμίδα της γραφειοκρατίας».

Και προσθέτει: «Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει με στοχευμένες και αποτελεσματικές κινήσεις τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης». Πέρα από την «έκπληξη» της Μ. Νικολαΐδου, στη λίστα των νεοδιορισθέντων ειδικών γραμματέων που θα στελεχώσουν τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας συναντάμε επίσης στελέχη τα οποία προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης και σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ. κρίθηκαν κατάλληλα να επιτύχουν την αναμόρφωση της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ειδικότερα, ο Ιωάννης Σάββας αναλαμβάνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η Μαρία Κοζυράκη διορίζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο Κώστας Τζανακούλης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ο Δημήτρης Κατσαρός στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και ο Σεραφείμ Λιάπης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. 

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23/12