«Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα υπάρχει μια συμμόρφωση στα εστιατόρια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Είπε πως τα πρόστιμα τα επιβάλλουν οι αρμόδιες Αρχές και πως ο ίδιος διαβίβασε το αίτημα στην αρμόδια αρχή. Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη συνεργασία των ελεγκτικών Αρχών.

Παράλληλα ανέφερε πως είναι τεράστια η πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, είπε πως έχουμε παγκόσμια έξαρση της γρίπης και η εφοδιαστική αλυσίδα δυσκολεύεται στο κομμάτι της παραγωγής και πως υπάρχουν φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα που κάνουν παράλληλη εξαγωγή. Ακόμη, εκτίμησε πως τον Ιανουάριο θα έχουμε ομαλοποίηση της κατάστασης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο

Για το πρόστιμο για το κάπνισμα στον κ. Μπισμπίκη: Έχω εντυπωσιαστεί γιατί όταν γίνεται το αυτονόητο πρέπει να το συζητάμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και εφαρμόζεται πλέον ως κουλτούρα. Δηλαδή δεν περιμένει κανένας να μπει κάποιο κλιμάκιο μέσα για να μην καπνίσει και μόλις φύγει το κλιμάκιο να ανάψει το τσιγάρο, θεωρείται αυτονόητο σε όλους τους χώρους στο εξωτερικό ότι αν πας να ανάψεις τσιγάρο θα έρθει ο υπεύθυνος του μαγαζιού και θα σε διώξει. Αυτό που στην Ελλάδα το έχουμε πετύχει και το έχουμε πετύχει με πολλούς ελέγχους. Ήδη έδωσε τα στοιχεία η Αστυνομία, έγιναν 20 χιλιάδες έλεγχοι μόνο τον Δεκέμβριο με πάνω από 800 παραβάσεις. Και το έχουμε πετύχει στο κομμάτι της εστίασης, όπου υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση. Ανεβάζει ένας χρήστης στο Twitter φωτογραφία η οποία έχει κυκλοφορήσει και λέει «τι κάνετε; Δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος».

Εδώ υπήρχαν δύο δυνατότητες, η μία ήταν να αγνοήσω την αναφορά, οπότε θα κυκλοφορούσαν αυτές οι φωτογραφίες σε ευρεία χρήση και άρα στην ουσία η πολιτεία να παρακολουθεί μέσα από μια φωτογραφία ότι γίνεται ευθεία παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου και να μην αντιδρά. Αυτό που έκανα τώρα είναι κάτι αυτονόητο. Γίνεται κάθε φορά που υπάρχει καταγγελία, γιατί το πρόστιμο δεν το βάζω εγώ, το πρόστιμο το βάζει η Αρχή Διαφάνειας. Ο αντικαπνιστικός νόμος ως νόμος είναι κυρίαρχα αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας γιατί αφορά τη δημόσια υγεία, ο έλεγχος γίνεται από την Αρχή Διαφάνειας και εγώ αυτό το οποίο έκανα ήταν επώνυμα να παίρνω αυτό το οποίο μου έχει έρθει και να το διαβιβάζω στην αρμόδια αρχή για να επιληφθεί.

Εμένα αυτό που μου άρεσε σε όλη αυτή την υπόθεση ήταν ότι είδα μια φοβερή ωριμότητα από το ίδιο το μαγαζί, που βγάζει μια ανακοίνωση που λέει ότι η διοίκηση του μαγαζιού θέλει να συμμορφωθεί, αλλά και εμείς καταλαβαίνουμε τη δυσκολία συμμόρφωσης όταν ξαφνικά αρχίζουν κάποιοι να μην υπολογίζουν τον νόμο και να ανάβουν τσιγάρα και να πρέπει το μαγαζί να πάει σε έναν έναν και να φαίνεται ότι είναι ο «κακός», ενώ το διπλανό μαγαζί το επιτρέπει. Άρα εδώ χρειάζεται συνεργασία των ελεγκτικών οργάνων που γίνεται, αλλά τα ελεγκτικά όργανα άντε και πέρασαν από ένα μαγαζί, με το που φύγουν αν αρχίσουν να ανάβουν τσιγάρα, τι θα κάνουμε, θα έχουμε ένα κλιμάκιο έξω από κάθε πίστα και κάθε μπουζούκι;

Πρέπει να το ελέγξουμε εμείς αυτό αυστηρά, αλλά είναι και θέμα κουλτούρας και κατά την άποψή μου η πρόοδος που έχει γίνει στη χώρα συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια είναι τεράστια, καθώς αυτή τη στιγμή τουλάχιστον την ημέρα, τουλάχιστον στην εστίαση, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των χώρων εφαρμόζεται και υπάρχει ένα κενό το οποίο θα δουλέψουμε και εμείς παραπάνω, αλλά οπωσδήποτε θέλουμε και τη συνεργασία των κέντρων και κρατάω και την ανακοίνωση του κέντρου. Η ανακοίνωση του κέντρου δείχνει διάθεση συνεργασίας και των κέντρων, γιατί πιστέψτε με ότι και τα ίδια τα κέντρα αν δουν ότι πουθενά δεν εφαρμόζεται, δεν έχουν λόγο και τα ίδια τα κέντρα όταν πάει κάποιος να ανάψει τσιγάρο να του πούνε «σβήσ’ το». Τώρα φοβούνται ότι άμα εγώ γίνω κακός και πω σβήσ' το, μπορεί να πάει στο διπλανό μαγαζί που τον αφήνουν. Άρα και τα ίδια τα κέντρα άμα δουν την πλήρη εφαρμογή και στη νυχτερινή διασκέδαση και αυτά δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εγώ πιστεύω ότι τα μαγαζιά είναι απόλυτα έτοιμα, οι έλεγχοι γίνονται, ένα κλικ θα κάνουμε και στην κουλτούρα το βράδυ και θα λειτουργήσουμε ως κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Για τις ελλείψεις των φαρμάκων: Οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή εστιάζονται σε δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος λόγος είναι ότι έχουμε μια παγκόσμια έξαρση της γρίπης επειδή δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων και επομένως η εφοδιαστική αλυσίδα δυσκολεύεται στο κομμάτι της παραγωγής. Αυτό αφορά κυρίως τα παιδιατρικά φάρμακα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η χώρα μας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με περισσότερες εισαγωγές και με έλεγχο των βιομηχανιών εάν κάνουν τις εισαγωγές που αναλογούν, γιατί πολλές φορές υπάρχουν καταγγελίες ότι η μαμά εταιρεία που κάνει την παραγωγή επιλέγει να στέλνει τις περισσότερες παρτίδες εκεί που τα φάρμακα είναι πιο ακριβά και η χώρα μας έχει φθηνά φάρμακα. Άρα αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που το επιλύουμε με παραπάνω εισαγωγές. Το δεύτερο πρόβλημα, και αυτό που αντιμετωπίζουμε, είναι ελληνικό πρόβλημα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες που εκμεταλλευόμενοι αυτή τη διαφορά τιμής που υπάρχει και σε άλλες χώρες είναι πιο ακριβά κάνουν παραγγελίες προκειμένου να τα κάνουν παράλληλη εξαγωγή. Εμείς γι' αυτό έχουμε βάλει πάνω από 250 κωδικούς σε απαγόρευση, δεν αφορά μόνο φάρμακα ευρείας, αλλά και ειδικά φάρμακα. Παράλληλα τους ζητήσαμε να δηλώσουν τα αποθέματα που έχουν για να μην τα κρατήσουν στοκ και τα βγάλουν έξω αργότερα και όσες δεν δηλώνουν αποθέματα ή δεν συνεργάζονται όπως δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα- ήδη έχουν ελεγχθεί πάνω από 15 φαρμακαποθήκες και περιμένουμε αποτελέσματα- στις δύο έγινε αναστολή λειτουργίας. Άρα το παγκόσμιο πρόβλημα υπάρχει, το επιλύουμε με εισαγωγές, η ελληνική πλευρά αυτού του προβλήματος που είναι οι παράλληλες εξαγωγές επιλύεται με πολύ σκληρά μέτρα ως προς τις παράλληλες εξαγωγές και με ποινές που θα είναι εξοντωτικές. Όποιος σε αυτή την κρίσιμη στιγμή κρατάει φάρμακα για εξαγωγή ενώ απαγορεύεται, δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει ποτέ στον χώρο του φαρμάκου γιατί θα του ανασταλεί κάθε λειτουργία και θα γίνουν και όλες οι ενέργειες για τις ποινικές ευθύνες.

Θεωρούμε ότι με την ύφεση που παρουσιάζεται σιγά σιγά γιατί εμάς η χώρα μας έπεται στη γρίπη, η γρίπη έχει προηγηθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, και με τη μικρότερη ζήτηση που θα υπάρχει εντός του Ιανουαρίου αυτό το πρόβλημα θα ομαλοποιείται συνεχώς. Ήδη ξεκινάει μια ομαλοποίηση, αλλά μέσα στον Ιανουάριο τουλάχιστον για τα φάρμακα ευρείας χρήσης θα έχουμε πλήρη ομαλοποίηση.