«Εάν λήξει ο πόλεμος, όλα θα είναι ευκολότερα και η οικονομία θα μπορέσει να βρει τον δρόμο της», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τόνισε ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και έχει προβλήματα, αλλά αναγνωρίζει πως αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί, ενώ είπε πως είναι αδιανόητο αυτό που έκανε ο δήμαρχος Ιάσμου στη Ροδόπη, Οντέρ Μουμίν, ο οποίος ελέγχεται.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία και εάν πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα θα το πράξει.

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» είπε πως πάει καλά και πως παρατηρείται μείωση 15% στα προϊόντα του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Εάν λήξει ο πόλεμος, όλα θα γίνουν ευκολότερα. Πρώτα απ’ όλα, θα σωθούν οι άνθρωποι που σκοτώνονται εκεί κάθε μέρα, που είναι τόσο κρίμα, και, δεύτερον, η οικονομία θα μπορέσει να βρει τον δρόμο της. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Για την ανταπόκριση του κόσμου στο πρόσωπό του: Εγώ πηγαίνω και στα super markets και στις λαϊκές αγορές συνοδευόμενος από τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών. Λέτε αν οι κάμερες βρουν κάποιον να με βρίζει να μην το παίξουν; Άρα, για να μην έχει παίξει, τι καταλαβαίνετε; Ο κόσμος περνάει δύσκολα και έχει πάρα πολλά προβλήματα, αλλά από την άλλη ο απλός κόσμος πιστεύω ότι αναγνωρίζει πως αυτή η κυβερνηση προσπαθεί και προσπαθεί υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες, προφανώς υπάρχουν, ζούμε στη μεγαλύτερη πληθωριστική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πόλεμο έχουμε δίπλα μας, αλλά από την άλλη βλέπουν μια κυβέρνηση αδιάφορη, βλέπουν μια κυβέρνηση που λέει δεν πειράζει, εσείς να περνάτε άσχημα και εμείς να περνάμε καλά; Ή βλέπουν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που είμαστε όλη τη μέρα στα γραφεία μας, όλη τη μέρα κάτι καινούργιο σκεφτόμαστε, μια καινούργια δουλειά ανοίγουμε. Να σας δώσω και μια είδηση, θα βγάλω δελτίο Τύπου σε λίγο, μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες από τα στοιχήματα που είχα βάλει από την αρχή της θητείας μου ήταν η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή. Είχα υποσχεθεί στους εργάτες ότι θα βρούμε τρόπο να δουλέψει, δεν τα είχα καταφέρει μέχρι τώρα, χθες αγοράστηκε το εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ, βρέθηκε επενδυτικό σχήμα και έχουν και ένα πολύ ενδιαφέρον business plan για να πάρει μπρος πολύ γρήγορα και να δουλέψει. Άρα και αυτή η εκκρεμότητα λύθηκε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του δημάρχου Ιάσμου: Είναι αδιανόητο αυτό που έχει γίνει. Άκουσα τον κ. Βορίδη που είπε ότι ελέγχεται νομικά, αλλά ξεκάθαρα πολιτικά είναι αδιανόητο. Δηλαδή επειδή ο Ερντογάν κατηγορεί κάποιους στην Τουρκία ως αντικαθεστωτικούς, αυτοί χάνουν τα αξιώματά τους στην Ελλάδα; Από πού και ως πού; Αυτό είναι αδιανόητο. Φαντάζομαι ότι αυτοί που τους ζήτησε την παραίτηση αν πάνε στο δικαστήριο θα κερδίσουν, αλλά δεν ξέρω αν θα πάνε.

Με αφορμή την τουρκική απειλή σε σχέση με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων: Να ξεκαθαρίσουμε ότι η απειλή του casus belli από μόνη της είναι παράνομη. Αν η Τουρκία θέλει πράγματι να γίνει μια κανονική χώρα ενταγμένη στο διεθνές σύστημα, δεν μπορεί να απειλεί κανέναν με πόλεμο. Κανένας δεν μπορεί να απειλεί κανέναν με πόλεμο, απαγορεύεται από τον ΟΗΕ ρητώς. Αν έχεις με κάποιον διαφωνία, υπάρχουν νόμιμοι τρόποι εντός του διεθνούς δικαίου και το αντιμετωπίζεις, κάνεις διάλογο, πας στο διεθνές δικαστήριο, δεν κάνεις πόλεμο. Η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία, εφόσον πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο και στην Κρήτη θα τα επεκτείνουμε. Διαχρονική στάση των Ελλήνων σε αυτά από τους πολύ αρχαίους χρόνους συμπυκνούται σε δύο λέξεις "μολών λαβέ". Δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Εμείς είμαστε οπαδοί της ειρήνης, μας αρέσει η ειρήνη, προτιμούμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους καλόπιστα, αλλά δεν θα μας πει η Τουρκία τι θα κάνουμε στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

Για το «καλάθι του νοικοκυριού»: Το «αφήστε το "καλάθι του νοικοκυριού"» το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί πάει καλά. Το καλάθι έχει μειώσει την τιμή στα προϊόντα σε εννέα εβδομάδες περίπου 15%. Η μείωση του ΦΠΑ που μας έχουν φάει από χθες με τον Σάντσεθ στην Ισπανία είναι 4%. Στην Ισπανία έχει δεχτεί μεγάλη κριτική ο Σάντσεθ, το θεωρούν κοροϊδία. Όταν κάναμε εμείς εδώ το 10% των αγορών που μας λέγανε «κοροϊδία, είναι λίγα τα λεφτά», αυτά λένε στον Σάντσεθ για τον ΦΠΑ που έχει μειωθεί 4%, δεν είναι κανένα τεράστιο νούμερο. Άρα άνθρακες ο θησαυρός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για το καλάθι πια γιατί το καλάθι πάει καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΑ, 1 στους 2 ανθρώπους που μπαίνει στο super market αγοράζει πράγματα από το καλάθι.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» με το νέο έτος: Πάντα κάνουμε αλλαγές, πάντα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Ένα από τα θέματα που με απασχολεί είναι πώς θα ενθαρρύνω την παρουσία επωνύμων προϊόντων μέσα στο καλάθι. Έχω κάποιες ιδέες, θα τις δούμε με το νέο έτος. Συνεχώς μιλάω και με τη βιομηχανία και με τα super markets.

Ερωτηθείς πού θα πάει διακοπές τώρα στις γιορτές: Δεν είχα την τύχη εγώ να πάω Βραζιλία. Να πω ότι καλά κάνει ο κ. Τσίπρας και πηγαίνει στη Βραζιλία και καλά κάνει και πήγε στην Πορτογαλία το καλοκαίρι και καλά κάνει και πήγε στην Ουγγαρία τον Οκτώβριο και καλά κάνει και πάει όπου θέλει, μη μας δουλεύουν είναι το πρόβλημα. Προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως ένα υπηρεσιακό ταξίδι. Όταν ο σκοπός σου είναι να πας στον Λούλα για την ορκωμοσία γιατί είσαι αριστερός και θέλεις να ενισχύσεις τον νέο αριστερό ηγέτη της Βραζιλίας, δεν πας με τη γυναίκα σου και τα δύο σου παιδιά. Πας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, εκπροσωπείς τη χώρα σου και το κόμμα σου στην ορκωμοσία και γυρίζεις πίσω. Όταν πας με τη γυναίκα σου και τα δύο σου παιδιά πρωτοχρονιάτικα να κάτσεις δύο ώρες στην ορκωμοσία και να κάτσεις πέντε μέρες στη Βραζιλία, πας για διακοπές στη Βραζιλία. Καλά κάνει και πάει, η διαφωνία μου δεν είναι εκεί, η διαφωνία μου είναι σε όλα αυτά τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο Documento, στην Αυγή, στην ΕΦΣΥΝ που έτσι και δουν τον Μητσοτάκη να είναι στο χωριό του και να κάνει μπάνιο στην παραλία, αρχίζουν «πάλι διακοπές ο Μητσοτάκης, δεν δουλεύει», αυτό να κοπεί. Όταν είσαι από ένα κόμμα που ο αρχηγός ανά τρίμηνο είναι η Πορτογαλία ή Ουγγαρία ή Βραζιλία, αύριο θα πάει στην Κούβα ή στην Αμερική ή όπου θέλει να πάει... basta!

Να έχουμε καλά νέα τη νέα χρονιά. Το 2023 θα έχουμε τη νέα νίκη της Ν.Δ. με αυτοδύναμη κυβέρνηση και η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά υπό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Θέλω να θυμάστε ότι η κυβέρνηση αυτή κυβέρνησε υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες που έχει συναντήσει η ανθρωπότητα εδώ και πολλές δεκαετίες, με την Τουρκία ως επιπλέον ελληνικό πρόβλημα και την εισβολή στον Έβρο και όλα τα άλλα που ζήσαμε. Και τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα είναι με ρεκόρ επενδύσεων, με ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας, με ρεκόρ στον τουρισμό, με ρεκόρ στις εξαγωγές, άρα μην είμαστε όλη τη μέρα στη μιζέρια. Ο κόσμος και η Ελλάδα στέκονται όρθιοι και προχωράνε με προβλήματα, με πληθωρισμό, με όλα αυτά ναι, αλλά μην είμαστε όλη τη μέρα στη μιζέρια όπως κάνει η αντιπολίτευση. Η Ελλάδα μας είναι όρθια.