Το παράδειγμα της Ισπανίας επικαλούνται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου η κυβέρνηση πήρε μέτρα παρόμοια με αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ -μείωση του ΦΠΑ-, προκειμένου να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί λανθασμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανίας μηδενίζει τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους πολίτες με market pass και το "καλάθι του νοικοκυριού"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ακόμα ότι «το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να αφήνει ανεξέλεγκτη εδώ και ενάμιση χρόνο την αισχροκέρδεια και να την επιδοτεί με τα χρήματα των φορολογουμένων, οι οποίοι επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μη βάλει σε περιπέτεια τα υπερκέρδη των λίγων».

Όπως εξηγεί η Κουμουνδούρου με αστείες δικαιολογίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περιπέτειες. «Ο κ. Οικονόμου προσπαθεί να πείσει πως η οικονομία θα μπει σε περιπέτειες αν μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως κάνουν μια σειρά από χώρες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, με τελευταία την Ισπανία, αλλά δεν θα μπει σε περιπέτειες από το "γαλάζιο" πλιάτσικο με 8,5 δισ. απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους της Ν.Δ.», υπογραμμίζεται.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αδυνατεί να κατανοήσει την περιπέτεια επιβίωσης χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν βγάζουν πλέον ούτε τον μισό μήνα με το εισόδημά τους. Το μόνο που κάνει είναι να αφήνει ανεξέλεγκτη εδώ και ενάμιση χρόνο την αισχροκέρδεια και να την επιδοτεί κιόλας με τα χρήματα των φορολογουμένων από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ» και προσθέτουν: «Αν λοιπόν ψάχνει πόρους η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ την ώρα που έρχονται νέες ανατιμήσεις έως και 20% στην αγορά, δεν έχει παρά να φορολογήσει τα πραγματικά υπερκέρδη δισεκατομμυρίων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών», σημειώνει αιχμηρά η Κουμουνδούρου.