Θρηνεί ο ελληνικός αθλητισμός για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου. Η ελληνική πυγμαχία βυθίστηκε στο πένθος από το τραγικό συμβάν, με τους ανθρώπους που ήταν κοντά στον νεαρό πρωταθλητή να είναι συγκλονισμένοι, όπως προφανώς σε κατάσταση σοκ είναι και η οικογένειά του.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστήριξε πως η έρευνα των Αρχών θα πρέπει να φτάσει ως το τέλος έτσι ώστε να φωτίσει όλες τις άγνωστες πτυχές του θανάσιμου τραυματισμού του παιδιού.

 «Η αθλητική οικογένεια της χώρας μας θρηνεί τον χαμό του νεαρού πυγμάχου πρωταθλητή, Βασίλη Τόπαλου. Πολλά τα ερωτηματικά, αλλά είμαι βέβαιος ότι η εν εξελίξει έρευνα θα ρίξει άπλετο φως σε κάθε πτυχή των αδιευκρίνιστων συνθηκών του θανάσιμου τραυματισμού του», έγραψε ο κ. Αυγενάκης.

 Τουρνουά με το όνομά του καθιερώνει η ομοσπονδία

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία της Πυγμαχίας, εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του 16χρονου μιλώντας από την πρώτη στιγμή για τις ποινικές ευθύνες. Μάλισρα εξέδωσε ψήφισμα με τις δράσεις που αναλαμβάνει μετά τον χαμό του Βασίλη Τόπαλου. Όπως αναφέρει η ΕΟΠ, θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας του 16χρονου ενώ θα καθιερώσει υποτροφία αλλά και τουρνουά με το όνομα του αδικοχαμένου νεαρού πρωταθλητή.

 Η ανακοίνωση

 «Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή και αψεγάδιαστη πορεία του λαμπρού αθλητή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Βασίλη Τόπαλου αποφάσισε:

 Να αποσταλεί συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένειά του.

 Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.

 Τα έξοδα της κηδείας του αποβιώσαντος να καλυφθούν με δαπάνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

 Να καθιερώσει μόνιμη, ετήσια υποτροφία με το όνομα του και να την προσφέρει σε φοιτητή των ΤΕΦΑΑ, που θα επιλέγει η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

 Να διοργανωθεί Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας Βασίλειος Τόπαλος».

To χρονικό του τραγικού συμβάντος

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Βασίλης Τόπαλος έδεσε τα γάντια του για μια ακόμα προπόνηση σε ένα γυμναστήριο στην Καλλιθέα, υπό το βλέμμα του πατέρα του που ήταν πάντα στο πλευρό του.

Η προπόνηση ήταν κουραστική, με τον 16χρονο να ζητά να κάνει ένα διάλειμμα καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία. Τότε ήταν που πήγε στο μπάνιο του γυμναστηρίου για να ρίξει νερό στο πρόσωπό του, όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Ο νεαρός πρωταθλητής πήγε στο μπάνιο για να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό του και τότε υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο.  Από την πτώση, χτύπησε το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης και προπονητής του γυμναστηρίου, Νίκος Γιδάκος, ο Βασίλης πήγαινε εκεί για προπόνηση μια φορά την εβδομάδα. «Εκείνη την ημέρα έγινε η συνηθισμένη προπόνηση, ήταν σε πρωινό γκρουπ, δεν είχε ένταση σαν προπόνηση δηλαδή» σημείωσε. Για τη μοιραία στιγμή, ο κ. Γιδάκος τόνισε: «Κάποια στιγμή πήγε στην τουαλέτα και τον βρήκε ένας συναθλητής του λιπόθυμο».

Μάλιστα, μάρτυρας των όσων συνέβησαν ήταν και ο πατέρας του 16χρονου αθλητή. «Ήταν με τον πατέρα του εκείνη την ημέρα, έκανε με εκείνον προπόνηση. Ασχολείται και ο πατέρας του με την πυγμαχία» προσέθεσε ο κ. Γιδάκος.

Ο 16χρονος αθλητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργείο στο κεφάλι για να μειωθεί το αιμάτωμα και από εκείνη την ημέρα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.