Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη από τη Γαύδο: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της»
«Εχάρηκα πολύ που ήρθες. Να έχεις καλή υγεία γιατί είσαι καλός κυβερνήτης και κυβερνάς καλά την Ελλάδα. Αν έλειπες θα γινόταν πόλεμος» είπε στον πρωθυπουργό μία ηλικιωμένη κάτοικος.
Σαφή και αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε, ανήμερα των Θεοφανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την ακριτική Γαύδο. Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού ο πρωθυπουργός επέλεξε την ακριτική Γαύδο σε μια περίοδο που η τουρκικές προκλητικές κινήσεις, έχουν φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
Μετά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε «αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία εδώ, μαζί σας, στη Γαύδο στο νοτιότερο σημείο όχι απλά της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της ηπείρου μας, της Ευρώπης», συνέχισε στέλνοντας δύο ηχηρά μηνύματα. «Το πρώτο μήνυμα αφορά την προσήλωση της κυβέρνησής μας στη στήριξη όλων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας. Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας -όπως εδώ στη Γαύδο- αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας. Έχουμε υποχρέωση για πράξεις που θα βελτιώσουν τη ζωή στη Γαύδο. Ξέρω, κυρία Δήμαρχε, ότι δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ στη Γαύδο. Και οι Γαυδιώτισσες και οι Γαυδιώτες που επιλέγουν να παραμείνουν εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Και έχουμε μια υποχρέωση και εμείς να στηρίξουμε το Δήμο σας και μέσα από την Περιφέρεια αλλά και μέσα από την κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα λίγα, μικρά για εμάς αλλά για μεγάλα για εσάς, να μπορούν να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως «η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτός θα είναι ο λόγος για τον οποίο θα έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στο νησί σας και οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η οποία εδώ είναι παρούσα εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρέπει και αυτή να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβεται το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάσσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθειά σας θα είμαστε αρωγοί και μέσω της κεντρικής Κυβέρνησης και μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και μέσα από το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον. Διότι ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Χανιώτης, θεωρώ ότι έχω μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στη Γαύδο, να σκύψω πάνω στα προβλήματά σας και να σας βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ, να κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη εδώ στο νησί σας».
Το δεύτερο μήνυμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε την Τουρκία. «Το δεύτερο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω εδώ από τη Γαύδο, είναι ευρύτερο. Βρισκόμαστε, όπως είπα, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου», σημείωσε.
Καλώ και εδώ, από τη Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες. 'Επειτα, επισκέφθηκε τον φάρο του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης.
Φτάνοντας στο Φάρο ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «από εδώ κυματίζει πιο ψηλά η σημαία».
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κυρία Χριστίνη, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.
Η χαρά μάλιστα των κατοίκων του νησιού ήταν μεγάλη που είδαν για πρώτη φορά μετά το 1996 Έλληνα πρωθυπουργό να επισκέπτεται το νησί τους
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση μιας εκ των γηραιότερων μονίμων κατοίκων του νησιού όταν είδε από κοντά τον πρωθυπουργό και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο μαζί του.
«Εχάρηκα πολύ που ήρθες. Να έχεις καλή υγεία γιατί είσαι καλός κυβερνήτης και κυβερνάς καλά την Ελλάδα. Αν έλειπες θα γινόταν πόλεμος» είπε στον πρωθυπουργό η γυναίκα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την ευχαριστεί για τα καλά της λόγια.