Στην εκπομπή απολύτως θετικού μηνύματος στους πολίτες μέχρι τις εκλογές, αλλά και στην επιμονή μιας αναπτυξιακής ρητορικής που θα αποτυπώνει τις προοπτικές της χώρας, έναντι της περιβόητης τοξικότητας που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που είχε με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν, αφενός, η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και, αφετέρου, το προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ. για την περίοδο μετά την προβλεπόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Από τον Απρίλιο και μετά

Με δεδομένο τον χρονικό προσδιορισμό που για πρώτη φορά έδωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το στήσιμο της κάλπης, υποδεικνύοντας το διάστημα από Απρίλιο και μετά ως το πλέον κατάλληλο για τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, ζήτησε από τον επικεφαλής του γραφείου του, Γιάννη Μπρατάκο, τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλο Μαρινάκη, και τον στενό του συνεργάτη Θανάση Νέζη να καταρτίσουν ένα πρώτο πλάνο προεκλογικών περιοδειών ανά την ελληνική επικράτεια, που θα εξυπηρετεί τη στόχευση της υπογράμμισης των κυβερνητικών πεπραγμένων ανά περιοχή.

Περίοπτη θέση σε αυτές τις εξορμήσεις θα κατέχει και πάλι η άμεση επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με κατοίκους και φορείς για θέματα που αφορούν τον κάθε νομό ή περιφέρεια, μοντέλο που θεωρείται ως ιδιαίτερα επιτυχημένο από την εποχή που η Ν.Δ. βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρωτοβουλίες

Σε αυτό το σημείο έκανε μάλιστα λόγο για πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση από το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, καθώς κατά γενική παραδοχή κρίθηκε πως στο συγκεκριμένο μέτωπο υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. «Πάμε να μιλήσουμε πόλη-πόλη για τα έργα μας», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ζήτησε από τους συνεργάτες του να υπερθεματίζουν σε κάθε ευκαιρία στη σημασία της πρώτης κάλπης, η οποία θα καθορίσει αποφασιστικά τις ισορροπίες, αλλά και τις εξελίξεις ενόψει της δεύτερης, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι σε ένα πλατύ κομμάτι της «γαλάζιας» βάσης έχει περάσει η εικόνα ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στις επαναληπτικές εκλογές. «Πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος», επεσήμανε.

Οι βασικές γραμμές

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, κατόπιν της παρουσίασης που έγινε σχετικά με τις βασικές γραμμές του σχεδίου του κυβερνώντος κόμματος για την επόμενη τετραετία από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, τον αρμόδιο τομεάρχη της Πειραιώς, Χάρη Θεοχάρη, και τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη, επισημάνθηκε η ανάγκη συνδυασμού των όσων έχουν γίνει αυτή την τετραετία με τους στόχους της επόμενης, οι οποίοι έρχονται ακριβώς ως αποτέ λεσμα των κυβερνητικών πεπραγμένων από το 2019 μέχρι και σήμερα.

«Το πιο σημαντικό μας όπλο είναι ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πράξαμε αυτά που υποσχεθήκαμε, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές. Γι’ αυτό και οι πολίτες ξέρουν ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν», ήταν μια διατύπωση που ακούστηκε πολλές φορές στη σύσκεψη. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, σε επικοινωνιακό επίπεδο, στη συνέχεια της προσπάθειας για περαιτέρω φοροαπαλλαγές, αυξήσεις συντάξε ων και μισθών και συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μέσω των προϋποθέσεων που δημιουργούνται για νέες επενδύσεις, αλλά και στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους.

Ημερομηνίες

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν υφίστανται αντιδράσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή των Βαΐων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η 9η Απριλίου έχει «κλειδώσει» ως ημερομηνία της κάλπης.

Παρά τη σχετική φημολογία, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι ουδέποτε έχει υπάρξει σχετική συζήτηση. Το γενικότερο κλίμα... διακοπών στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα για τη συνειδητοποίηση του διακυβεύματος των δεύτερων εκλογών σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς και των κινδύνων που εκπορεύονται από μια πιθανή πολιτική αστάθεια. Με βάση τα παραπάνω, το σενάριο της 23ης Απριλίου φαίνεται, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, να κερδίζει έδαφος έναντι των υπόλοιπων ημερομηνιών, που πάντως εξακολουθούν να βρίσκονται «για τα καλά» στο τραπέζι, αρχής γενομένης πια από τα τέλη Μαρτίου και έως τα μέσα Μαΐου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023.