Στο επιτυχηµένο µοντέλο της προηγούµενης τετραετίας επένδυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά την επιλογή των προσώπων που θα κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίµου και θα αποτελούν τον πυρήνα της λήψης των κεντρικών αποφάσεων και του συντονισµού της κεντρικής κυβερνητικής γραµµής σε όλα τα κρίσιµα θέµατα. Σταθερή αξία και για τη νέα θητεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, παραµένει ο υπουργός Επικρατείας Aκης Σκέρτσος. Ο άνθρωπος που ήταν αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου και την παρακολούθηση των πεπραγµένων των υπουργών και των υφυπουργών, θα έχει τον ίδιο ρόλο εκ νέου, καθώς πρόκειται για τον πλέον έµπιστο συνεργάτη του πρωθυπουργού. Εξάλλου, ήταν εκείνος που αποτέλεσε και τον κεντρικό βραχίονα της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆. και, ως εκ τούτου, έχει πρόσβαση και στην παραµικρή λεπτοµέρεια.

Σε ό,τι αφορά το κενό που δηµιουργεί η µετακόµιση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, καλείται να το καλύψει ο πολύπειρος Σταύρος Παπασταύρου, που θα έχει την εποπτεία των εµβληµατικών (και όχι µόνο) νοµοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, καθώς και το σύνολο των θεσµικών παρεµβάσεων, οι οποίες βρίσκονταν στην οµπρέλα του προκατόχου του. Ο ίδιος, µαζί µε τον Aκη Σκέρτσο, θα έχουν τη βάση τους στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ηρώδου Αττικού, για να βρίσκονται σε «ανοικτή γραµµή» ανά πάσα ώρα και στιγµή. Την τριάδα των υπουργών Επικρατείας συµπληρώνει µια από τις µεγαλύτερες εκπλήξεις του παρόντος κυβερνητικού σχήµατος. Ο λόγος, βεβαίως, για τον Μάκη Βορίδη. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών θα εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ενώ θα έχει άµεση εµπλοκή στην οργάνωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Το γραφείο του, ωστόσο, δεν θα βρίσκεται, για λόγους λειτουργικότητας, εντός του Μαξίµου, αλλά λίγο πιο δίπλα, στην οδό Ζαλοκώστα, όπου στεγαζόταν η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

maksimou_2

Κεντρικός δίαυλος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παραµένει ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος θα ασχολείται µε την καθηµερινότητα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, αλλά και τη γενικότερη δραστηριότητα του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, το γραφείο του, όπως φαίνεται και στο γράφηµα που παρουσιάζουν τα «Π», θα βρίσκεται στο ισόγειο του Μαξίµου, µαζί µε το αντίστοιχο του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγµή, θα συνεχίσει να είναι ο κεντρικός δίαυλος επικοινωνίας της ηγεσίας της κυβέρνησης µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα και το κόµµα. Πέραν της ενηµέρωσης των πολιτικών συντακτών και της ενασχόλησής του µε την Πειραιώς, δεδοµένης της συνέχισης της παρουσίας του στη θέση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, ο Π. Μαρινάκης θα εµπλέκεται στην υιοθέτηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μαξίµου και της διαχείρισης κρίσιµων ζητηµάτων, ευρισκόµενος σε άµεση και πλήρη συνεννόηση µε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆. Τσιόδρα. Σηµαντικό λόγο και ρόλο θα έχει φυσικά η διευθύντρια Επικοινωνίας, Κύρα Κάπη. Στο ίδιο κάδρο συµπεριλαµβάνεται ο αναπληρωτής, Χρήστος Ζωγράφος, καθώς και ο Γιάννης Βλαστάρης (κύριος συνεργάτης στη σύνταξη των οµιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη) και η Αριστοτελία Πελώνη.

Ισχυρό κρίκο στην επιτελική δοµή του Μαξίµου θα συνιστά και ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισµό της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, που, όπως γίνεται αντιληπτό, θα αποτελεί ουσιαστικά το δεξί χέρι του Ακη Σκέρτσου. Ο ίδιος θα κατοικοεδρεύει στο υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, στα υπόγεια του Μαξίµου (χωροταξικά βεβαίως) θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη (από την πρώτη µέρα ανάµειξης του πρωθυπουργού µε την ενεργό πολιτική) Θανάσης Νέζης, που θα επιµελείται το πρόγραµµα των περιοδειών του, ενώ θα παρακολουθεί και τις δράσεις που σχετίζονται µε τον κοµµατικό µηχανισµό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7