Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια στην ηλικία των 82, το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου.

Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, αν δεν πάρει μια αντίθετη απόφαση η οικογένεια. Την συγκεκριμένη πληροφορία μεταφέρει και η ΕΡΤ. Εκεί είχε ταφεί και η μητέρα του, Φρειδερίκη, το 1981, παρ' ότι επικρατούσε αναβρασμός για το Πολιτειακό. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τα σχετικά με τα διαδικαστικά της ταφής του θα γίνει συζήτηση σε διυπουργική σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης, μετά τον «πρωινό καφέ». Το θέμα χειρίζεται, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.



Με τα ως τώρα δεδομένα, δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο μια κηδεία δημόσια δαπάνη. Θα φανεί, αν θα υπάρξει κάποια άλλη τιμή, κατώτερης βαθμίδας, ως ορίζει ο νόμος, και αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Το ερώτημα είναι εάν θα ταφεί με τιμές αρχηγού Κράτους, όπως έχει διατελέσει, κάτι το οποίο φέρεται να επιθυμεί η οικογένειά του και να έχει διαμηνυθεί αρμοδίως. Με τα ως τώρα δεδομένα, δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο μια κηδεία δημόσια δαπάνη. Θα φανεί, αν θα υπάρξει κάποια άλλη τιμή, κατώτερης βαθμίδας, ως ορίζει ο νόμος, και αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Πάντως, δεν έχει περάσει εβδομάδα από τότε που στο Μαξίμου βρέθηκαν οι γιοι του τέως βασιλιά, Νικόλαος και Παύλος, για να μιλήσουν για ακριβώς αυτό το ζήτημα. Συνοδεύονταν από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Με δανικό διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου».  Δεν ήταν, δηλαδή, Έλληνας πολίτης, όμως είναι ενδεικτικό το συμβάν για τη στάση που έχει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ταφή του.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά είναι πολύ πιθανόν να παραστεί εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας -ίσως και ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον εκλιπόντα. Άλλωστε, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε βαφτίσει τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Το θέμα χειρίζεται, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Με τα ως τώρα δεδομένα, δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο μια κηδεία δημόσια δαπάνη. Θα φανεί, αν θα υπάρξει κάποια άλλη τιμή, κατώτερης βαθμίδας, ως ορίζει ο νόμος, και αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Προ εβδομάδος στο Μαξίμου βρέθηκαν στενοί συγγενείς του Κωνσταντίνου, οι γιοι του Νικόλαος και ο Παύλος, για να συζητήσουν την υπόθεση. Συνοδεύονταν από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Έφερε δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μποορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου». Το ότι δεν είναι Έλληνας πολίτης δεν έχει σχέση με το αν μπορεί να ταφεί δημοσία δαπάνη, αλλά είναι χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της ταφής του.


Σημειώνεται ότι ανακοίνωση για το θάνατο του τέως βασιλιά θα βγει την Τετάρτη, τόσο από την οικογένειά του όσο και από το νοσοκομείο «Υγεία», όπου άφησε την τελευταία του πνοή.