Δεν είναι λίγες οι φορές που η Βουλή µετατρέπεται σε «αρένα», χωρίς βεβαίως ο ελληνικός ναός της ∆ηµοκρατίας να διεκδικεί το διεθνές µονοπώλιο. Αλλού έχουν βγει και περίστροφα, όπως στη γειτονική µας Τουρκία. Έντονες αψιµαχίες και βρισιές είχαµε και στα χρόνια πριν από τη δικτατορία και βεβαίως δεν θα µπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Μεταπολίτευση.

Μπορεί να µη διατρέχει σήµερα κανέναν κίνδυνο το δηµοκρατικό πολίτευµα, όµως κάποιες ακραίες στάσεις µέσα στη Βουλή πριν από τη δικτατορία είχαν δώσει την αφορµή για την κατασυκοφάντηση του κοινοβουλευτισµού. Και γνωρίσαµε τα επακόλουθα. Ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο της µηνιαίας πολιτικής επιθεώρησης «4η Αυγούστου» παρέθετε τους εξής απολαυστικούς διαλόγους στη Βουλή του 1965:

Θεοδωράκης: ∆ολοφόνε και νεκροθάφτη Τούµπα.
Τούµπας: Κάτσε κάτω, βρε σκατόπαιδο… Τον σταυρό σου…
Βερνίκος: ∆εν έχω καµία κουβέντα µαζί σου.
Αγγελούσης: Αει στο διάολο, ρε παλιοϋπουργέ του... ελαίου!
Σ. Κωστόπουλος: ∆εν σου µιλάω εσένα, κάθαρµα!
Γ. Σερπάνος: Κάθαρµα είσαι συ και παλιάνθρωπος και το άλλο που ξέρεις

Βεβαίως, στον ελληνικό κοινοβουλευτικό βίο υπήρξαν και χειρότερες περιπτώσεις, όπως το 1914, όταν ο τότε υπουργός Στάης της κυβέρνησης Θεοτόκη… µονοµάχησε µε τον βουλευτή του αντίπαλου κόµµατος Κοκό Χατζηπέτρο, ο οποίος µάλιστα ήταν και µύωπας. Και βεβαίως λόγω µυωπίας ήταν σχεδόν γνωστό από πριν το αποτέλεσµα της µονοµαχίας!

Τα πιο χαρακτηριστικά ευτράπελα της Βουλής της Μεταπολίτευσης που θα µπορούσαµε να καταγράψουµε αρχίζουν µε το απίθανο περιστατικό κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του Χρ. Σαρτζετάκη ως Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, τον Μάρτιο του 1985. Τα πνεύµατα ήταν οξυµµένα εξαιτίας των περίφηµων µπλε ψηφοδελτίων που είχαν διανεµηθεί και µε τα οποία επιχειρείτο να χειραγωγηθεί η ψηφοφορία. Κι ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου µε τον Κώστα Μητσοτάκη αντάλλασσαν βαριές αλληλοκατηγορίες, ένας βουλευτής, χωρίς να τον πάρει κανείς χαµπάρι, πήρε την κάλπη και βγήκε από την αίθουσα. Ηταν ο Καλογιάννης της Ν.∆., που από εκείνο το περιστατικό και µετά αποκαλείτο «Καλπογιάννης».

1_5
▶ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

Βιαιοπραγία

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο είχαµε και µία βιαιοπραγία. Ηταν τότε που ο Βασίλης Κεδίκογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πατέρας του σηµερινού υφυπουργού, Σίµου Κεδίκογλου, είχε χαστουκίσει τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα. Το επεισόδιο σηµειώθηκε «µαύρα µεσάνυχτα», κατά τη συζήτηση νοµοσχεδίου περί αποστράτων, µε εισηγητή τον Κεδίκογλου. Ο Κόρακας του φώναξε ότι επιδίωκε να επαναφέρει δικούς του στον Στρατό και ο Κεδίκογλου κατέβηκε από το βήµα και τον χαστούκισε. Σωτήριο έτος 1993.

2_4
▶ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕΙ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ

«Τσόκαρα»

Περίεργα ήθη δεν έφερε στη Βουλή µόνο ο ΣΥΡΙΖΑ - µε «εισηγητή» τους τον Παύλο Πολάκη. Αήθεις συµπεριφορές εισήγαγε και η Χρυσή Αυγή. Το 2014 συζητείτο η άρση της ασυλίας των βουλευτών της και ο Νίκος Μίχος έβριζε συνεχώς τον τότε ανεξάρτητο βουλευτή και συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο. Όταν κινήθηκε, µάλιστα, απειλητικά εναντίον του, σηκώθηκε ο τότε βουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ Πύρρος ∆ήµας λέγοντάς του «κάνε πίσω, ρε...» και ο Μίχος κάθισε κάτω, ενώ οι συνάδελφοί του Χρυσαυγίτες έβριζαν το Κοινοβούλιο φωνάζοντας «αδερφάρες, π…, ξεφτιλισµένοι, βολεύεστε µόνο µε καρότα…»!

Το 2018, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισµό που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βήµα ήταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑίοι κυβερνητικοί βουλευτές τον διέκοπταν συνεχώς. Μεταξύ αυτών και η Αννέτα Καββαδία, οπότε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος τής... εξαπέλυσε ένα «άντε, ρε τσόκαρο».

Φαίνεται ότι η ίδια συνεδρίαση ευνοούσε τις εντάσεις, διότι είχαµε σφοδρό επεισόδιο µεταξύ του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κώστα Κατσίκη και του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κατσίκης παραπονιόταν ότι όταν µιλούν από µικρά κόµµατα, αδειάζει η Βουλή. Ο Κεγκέρογλου, που ήταν παρών, του το επισήµανε, λέγοντάς του συγχρόνως ότι ήταν αναιδής. Ο Κατσίκης «τα πήρε στο κρανίο» και του είπε να µιλάει έτσι «στους παλιάτσους που είχε δίπλα του»! Και συνέχισε: «Στήσου µπροστά στον καθρέπτη και φτύσ’ τον µέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου»! Αγνωστον τι εννοούσε ο ποιητής…

«Φρουρά»

Έναν χρόνο πριν, είχε ειπωθεί µέσα στη Βουλή µία φράση που έµελλε να γίνει και τραγούδι. Στην Ολοµέλεια συνεδρίαζαν συναρµόδιες επιτροπές της Βουλής και προέδρευε ο Μάκης Μπαλαούρας. Τον λόγο είχε ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή και, ενώ µιλούσε, πέρασε από µπροστά του ο Νίκος ∆ένδιας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε της Ν.∆.
Ο Κασιδιάρης σε έξαλλη κατάσταση του είπε: «∆εν βλέπεις ότι µιλάω; Φύγε, ρε µ…»! ∆ηµιουργήθηκε πανδαιµόνιο και ο Μπαλαούρας φώναξε καµιά δεκαριά φορές: «Φρουρά, φρουρά»! Και η φράση έµεινε στα κοινοβουλευτικά χρονικά…

6
▶ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ IΣΤΟΡΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ


Ο Κασιδιάρης υπήρξε πρωταγωνιστής και άλλου επεισοδίου, το 2015. Συζητείτο το µνηµόνιο που είχε συµφωνήσει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής της Χ.Α. Χρήστος Παππάς χαρακτήρισε «Αττίλα 2» το νέο µνηµόνιο, ο Νίκος Φίλης άρχισε να διαµαρτύρεται και ο Κασιδιάρης τού είπε: «Βούλωσέ το, γερµανοτσολιά… Κάτσε κάτω, χοντρέ… Πήγαινε στη Μέρκελ στα τέσσερα».

4_2
▶ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙ∆ΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΕΙΣΟ∆ΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα σεξουαλικά του Ζουράρι

Όταν ήταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζουράρις, προσέφερε παραστάσεις απείρου λεκτικού κάλλους - ενίοτε και χυδαιότητας. Κατά τη διάρκεια συζήτησης ενός νοµοσχεδίου της Ν.∆. τον Αύγουστο του 2019 είχε πει για τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι έχουν µια πολιτική τάση προς τη βαρβατίλα (!) και ότι πάσχει από µίαν «πεπτωκυίαν ερωήν το ορµέµφυτόν τους». Το επεξήγησε λέγοντας ότι πρόκειται για «λυπηµένη αναφροδισία» και «κουρασµένη ή µπατιρηµένη κ…»!

3_3
▶ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΛΕΚΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

Σεξουαλικό υπαινιγµό, µε το σχετικό νόηµα, είχε αφήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν το 2018 στη Βουλή, µε αφορµή τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, συζητείτο και η πορεία των οικονοµικών γενικώς. Ο Βενιζέλος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δέσµευε την επόµενη κυβέρνηση µε πολύ υψηλά πλεονάσµατα βάσει της δικής του συµφωνίας µε τους δανειστές. Ο Τσακαλώτος, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τις θέσεις Βενιζέλου, είπε: «Σηκώνω τα χέρια ψηλά». Και ο Βενιζέλος τού απάντησε: «Σηκώνετε και τα πόδια, δυστυχώς»…

Ανοιχτό μικρόφωνο

Στον… διάολο είχε στείλει και τον βουλευτή της Ν.∆. Χαράλαµπο Αθανασίου η αντιπρόεδρος της Βουλής και προεδρεύουσα σε συνεδρίαση της Ολοµέλειας Σία Χριστοδουλοπούλου, καθώς είχε αφήσει ανοικτό το µικρόφωνό της.

Η κατασκευασµένη υπόθεση της Novartis είχε προκαλέσει στη Βουλή οξύτατες αντιπαραθέσεις. Μία από αυτές ήταν µεταξύ του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου και του Αδωνι Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος ζήτησε να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του τότε αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης. «Γιατί δεν ανοίγετε τα τηλέφωνα; Μήπως γιατί µιλάγατε µε την κυρία Τουλουπάκη 25 φορές την ηµέρα; Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα, θα πάτε φυλακή, αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα…».

Όλοι θυµούνται επίσης τη συγκίνηση του αδίκως κατηγορηθέντος για τη Novartis πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραµµένου, τον οποίο χλεύαζε γελώντας ο Παύλος Πολάκης. Ηταν τόσο προκλητικός, που παρενέβη ο Βασίλης Κικίλιας: «Είναι ντροπή να γελάς όταν µιλάει ένας άνθρωπος που τον διασύρετε και δεν είναι καν στην πολιτική. Μη γελάς, ρε, λίγο σεβασµό».

«Πες το δυνατά»

Στην ίδια Ολοµέλεια για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δεν θέλησε να παραταθεί η οµιλία του Αντώνη Σαµαρά και τον διέκοπτε. Κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε, απευθυνόµενος στον Σαµαρά, «το παραχ@σατε». Κι ο Σαµαράς τότε, στρεφόµενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πες το δυνατά, αν είσαι άντρας»…

Οι οµηρικοί κοινοβουλευτικοί καυγάδες πάντως έχουν πρωταγωνιστές τον Παύλο Πολάκη και τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ενα παράδειγµα, από τα πολλά, αβρής συνοµιλίας: Συζητείτο το 2016 κάποιο νοµοσχέδιο και ο Πολάκης, απευθυνόµενος στον Γεωργιάδη, του είπε: «Κοιµούµαι ήσυχος τα βράδια, γιατί εµένα δεν µε βαστάει κανένας! Εσένα σε βαστάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα ραβασάκια που έστελνες και συ και η γυναίκα σου για το ποιος θα διοριστεί σε βαστούνε. Αλλοι παπάδες ήρθανε και άλλα χαρτιά βαστούνε!». Και ο Γεωργιάδης τού απάντησε: «Θα φέρεις τώρα εδώ τα ραβασάκια τα δικά µου και της γυναίκας µου! Αν δεν το κάνετε, θα κάνω µήνυση και συ θα άρεις την ασυλία. ∆εν θα κρύβεσαι, ρε γαϊδούρι, πίσω από την ασυλία. Το κατάλαβες; Ψεύτη, θρασύδειλε απατεώνα, που τολµάς και πιάνεις τη γυναίκα µου στο στόµα σου! Θα φέρεις τα χαρτάκια εδώ, παλιοψεύταρε Κρητίκαρε. Θα σου ξεριζώσω τα µουστάκια, αν δεν τα φέρεις».

5_2
▶ Α∆ΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑ∆ΗΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΕΧΟΥΝ «ΜΟΝΟΜΑΧΗΣΕΙ» ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Χειρονομία

Θερµό ήταν και το επεισόδιο µεταξύ του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου. Ο Κωνσταντινόπουλος, αντιδρώντας σε κάτι που είπε ο Μάρκου, του είπε: «Μιλάς εσύ, που είσαι χωµένος στη διαπλοκή; Έχω πολλά ράµµατα για τη γούνα σου». Και ο Μάρκου απάντησε: «Μιλάς σε εµάς για διαπλοκή, εσείς που είστε ανοιχτοί;», κάνοντας και τη γνωστή χειρονοµία ότι είναι ανοιχτοί… από πίσω…

Οι καυγάδες, σχεδόν καθηµερινοί, δεν έχουν τελειωµό, ειδικώς όταν ένα κόµµα θέλει να προκαλέσει συνθήκες πόλωσης. Έτσι, τίποτε δεν µένει αναπάντητο, χωρίς δυστυχώς να διανθίζονται τα λεγόµενα µε τη λεπτή ειρωνική χροιά που απαντά κανείς, για παράδειγµα, στο βρετανικό Κοινοβούλιο…