Κουβέντα ουσιαστική με στελέχη της γαλλικής Γερουσίας, με θέμα την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, είχε η επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου. Όλοι συμφώνησαν, μετά τη συζήτηση, ότι η συμπαράσταση για τις απειλές της Τουρκίας ήταν καθολική, ενώ σχολιάστηκε και η ενημέρωση που είχαν για το ζήτημα. 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ανέφερε: «Όχι μόνο γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος, αλλά δήλωσαν ευθέως ότι συμπαρίστανται στην Ελλάδα».

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε πως «οι Γάλλοι δεν παρακινούνται να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα μόνο για λόγους αλληλεγγύης. Η Γαλλία είναι ναυτική-μεσογειακή δύναμη και είναι προφανές ότι έχει και η ίδια συμφέροντα απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα».

Επιπλέον, ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε ότι «οι Γάλλοι συνάδελφοι ήταν απολύτως ενήμεροι για το γεγονός ότι η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία πηγαίνοντας προς τις τουρκικές εκλογές. Ήταν πολύ ενημερωμένοι και στέκονται δίπλα μας. Αναγνωρίζουν την απειλή, το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας και μας διαβεβαιώνουν ότι θα είναι δίπλα μας».

Αυτή δεν ήταν η μόνη συζήτηση από την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, αφού θα υπάρξουν αντίστοιχες με επιτροπές ξένων Κοινοβουλίων, που θα κυμανθούν στο ζήτημα των εξελίξεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.