Στην τελική ευθεία µπαίνει το Ειδικό ∆ικαστήριο, το οποίο διεξάγεται από τον περασµένο Σεπτέµβριο, µε κατηγορουµένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Στο δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, του Αρείου Πάγου και του Συµβουλίου της Επικρατείας, η Ελένη Τουλουπάκη για την κακουργηµατική κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

kmjk

Στη συνέχεια, πιθανότατα σε επόµενη συνεδρίαση του Ειδικού ∆ικαστηρίου, θα γίνει η απολογία του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου για το κακούργηµα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πληµµέληµα της παράβασης καθήκοντος. Μετά τις επίκεντρο της δίκης βρίσκονται οι καταγγελίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για παρεµβάσεις στο έργο εισαγγελικών λειτουργών.

Επειτα από µια πολύµηνη ακροαµατική διαδικασία, το Ειδικό ∆ικαστήριο φτάνει πλέον στο πιο κρίσιµο σηµείο του, τις απολογίες των δύο κατηγορουµένων. Την προσεχή ∆ευτέρα, 23 Ιανουαρίου, τέσσερις µήνες µετά την έναρξη της δίκης, πρόκειται να απολογηθεί ενώπιον των δικαστών των απολογίες των δύο κατηγορουµένων θα αρχίσει να µετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση της ετυµηγορίας, αφού προηγηθεί η αγόρευση επί της ενοχής ή µη των κατηγορουµένων της εισαγγελέως έδρας, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ολγας Σµυρλή.

Τόσο ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και η Ελένη Τουλουπάκη έχουν αρνηθεί εξαρχής τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και θα επιχειρήσουν να πείσουν το δικαστήριο µε τις απολογίες τους πως όσα τους καταλογίζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.

Οι κακουργηµατικές κατηγορίες αφορούν τη µη αποστολή αµελλητί στη Βουλή από την τότε εισαγγελέα ∆ιαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αναφορών του 2017 βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ. για τη µη τιµολόγηση των φαρµάκων το 2015 από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, οι επίµαχες αναφορές στάλθηκαν στη Βουλή µαζί µε τον φάκελο Novartis, µε αποτέλεσµα να αποσβεσθεί η προθεσµία της Βουλής να εφαρµόσει τον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Κατά το παραπεµπτικό βούλευµα, ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος προκάλεσε, κατόπιν προτροπών, παραινέσεων, συµβουλών, πίεσης, πειθούς και φορτικότητας στην Ελένη Τουλουπάκη, την τέλεση του αδικήµατος της κατάχρησης εξουσίας ως ηθικός αυτουργός.

Την τελική απόφαση για την ποινική µεταχείριση θα λάβουν τα 13 τακτικά µέλη, τα οποία κληρώθηκαν από τη Βουλή

Οσο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που αποδίδεται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, αυτή αφορά τις καταγγελλόµενες παρεµβάσεις του στο έργο τριών, πρώην και νυν, εισαγγελικών λειτουργών, δηλαδή της Γεωργίας Τσατάνη, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Ελένης Ράικου. Η κυρία Τουλουπάκη, η οποία αρνείται κατηγορηµατικά κάθε ποινική της ευθύνη, αναµένεται να υποστηρίξει στην απολογία της πως οι συγκεκριµένες αναφορές δεν µπορούσαν να διαβιβαστούν αµελλητί στη Βουλή, καθώς δεν αναφέρονταν σε συγκεκριµένα πρόσωπα και αδικήµατα. Συνεπώς, έπρεπε πρώτα να διερευνηθούν από τις εισαγγελικές Αρχές. «Αρνούµαι παντελώς την κατηγορία και θα αποδείξω στην πορεία το ψευδές», είπε η κ. Τουλουπάκη στην έναρξη της ακροαµατικής διαδικασίας και σε αυτή τη γραµµή αναµένεται να κινηθεί και την προσεχή ∆ευτέρα.

Από την πλευρά του, και ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος δηλώνει «αθώος». Στην έναρξη της δίκης είχε τονίσει: «∆ηλώνω αθώος για τις δύο κατηγορίες. Για τη µη αποστολή αµελλητί της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχω καµία απολύτως σχέση και ευθύνη. Για την παράβαση καθήκοντος θα αντικρούσω τα ψεύδη τους».

Μάρτυρες και εντάσεις

Η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη µετρά ήδη 28 θυελλώδεις συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν δεκάδες µάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ δεν έλειψαν οι στιγµές έντασης και αντεγκλήσεων. Το Ειδικό ∆ικαστήριο άρχισε τον περασµένο Σεπτέµβριο και ο πρώτος µάρτυρας, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εξετάστηκε στις 29 Σεπτεµβρίου. Ακολούθησαν φορτισµένες καταθέσεις εντός της δικαστικής αίθουσας κυρίως από τους νυν και πρώην εισαγγελικούς λειτουργούς, που καταγγέλλουν τον ∆. Παπαγγελόπουλο για παρεµβάσεις στο έργο τους. Η Ελένη Ράικου, ο Παναγιώτης Αθανασίου και η Γεωργία Τσατάνη, ο καθένας από την πλευρά του, επανέλαβαν στις καταθέσεις τους τα όσα έχουν καταλογίσει στον ∆. Παπαγγελόπουλο, µε τον κατηγορούµενο να επιχειρεί να αντικρούσει τις καταγγελίες τους, πολλές φορές σε υψηλούς τόνους.

Την τελική απόφαση για την ποινική µεταχείριση των δύο κατηγορουµένων, είτε οµόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, θα τη λάβουν τα 13 τακτικά µέλη του Ειδικού ∆ικαστηρίου, τα οποία κληρώθηκαν από τη Βουλή για να επιτελέσουν αυτό το έργο. Πρόκειται για επτά δικαστές προερχόµενους από τον Αρειο Πάγο και έξι από το Συµβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση που θα εκδοθεί , πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου, θα είναι αµετάκλητη και δεν θα χωρεί κανένα ένδικο µέσο.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 21/1/2023.