Πολύ µακριά από τις προσδοκίες που υπήρχαν σε κύκλους της Αγκυρας κινήθηκε το αποτέλεσµα της πολυαναµενόµενης συνάντησης µεταξύ Αντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της περασµένης Τετάρτης.

Οπως ανέφεραν διπλωµατικές πηγές, το ισοζύγιο των σχέσεων µεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας παρέµεινε επί της ουσίας αµετάβλητο, καθώς καµία από τις δύο πλευρές δεν έκανε βήµα προς κάποια κατεύθυνση, επαναλαµβάνοντας επί της ουσίας η κάθε πλευρά θέσεις οι οποίες είναι γνωστές. Η προσδοκία που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα αναµένεται να ενισχύσει το γεωπολιτικό αποτύπωµα της χώρας µας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο ΝΑΤΟ, µε την Αλεξανδρούπολη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Με τις σχέσεις και τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας να διατηρούνται σε άριστο επίπεδο, η Αθήνα επιθυµεί να φανεί µε ξεκάθαρο τρόπο η διαφορά µε την Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, την ίδια περίοδο.

Στην κοινή δήλωση για τον Στρατηγικό Μηχανισµό ΗΠΑ - Τουρκίας που εξέδωσαν οι δύο πλευρές µετά τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου έγινε αναφορά στη συζήτηση για την ενίσχυση της αµυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας, συµπεριλαµβανοµένου του εκσυγχρονισµού του στόλου των F-16 της Τουρκίας, µε τις θέσεις αµερικανικής κυβέρνησης και Γερουσίας να παραµένουν αντίθετες, την ώρα που παραµένει επίσης σταθερή η θέση της Ουάσινγκτον για την τουρκική στρατηγική στη Συρία. Ενα από τα πλέον ακανθώδη θέµατα παραµένει η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, µε τις ΗΠΑ να τη θέλουν πριν από την επόµενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που αναµένεται τον Ιούνιο, θέµα για το οποίο η Αγκυρα προβάλλει αντιστάσεις, αποφεύγοντας να το συνδέσει µε τον εκσυγχρονισµό των F-16.

Το µηδενικό αποτέλεσµα της συνάντησης Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, την άποψη της Αθήνας για την Τουρκία και τον ρόλο του «ταραξία» που ενδύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Σήµερα κατανοούν όλοι οι εταίροι µας ότι η Τουρκία είναι πρόβληµα», σηµείωσε ανώτατη διπλωµατική πηγή, επισηµαίνοντας ότι όλοι πλέον βλέπουν µε κριτική µατιά τη στάση της γειτονικής χώρας σε µια σειρά θεµάτων, από τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, τη στάση της στη Λιβύη, µέχρι την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Υπογράµµισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναλύεται η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ενώ υπενθύµισε ότι η Αθήνα είχε ενηµερώσει επαρκώς τις ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις σε όλο το φάσµα των σχέσεων µε την Αγκυρα. Το ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωµατίας στρέφεται πλέον στην επίσκεψη του επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας στην Αθήνα, η οποία τοποθετείται χρονικά στις 20-21 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν διπλωµατικές πηγές, στο πλαίσιο µιας σηµαντικής περιοδείας, που περιλαµβάνει επίσης την Τουρκία και το Ισραήλ.