Η ιστορία της προσέγγισης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. µε τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ξεκινά πολύ πριν από τον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες και έχει την υπογραφή του Πάνου Καµµένου, ο οποίος ήταν εκείνος που τον έφερε σε επαφή µε τον Νίκο Παππά. Αντικείµενο αυτής της πρώτης επικοινωνίας ήταν η εξαγορά του Alpha, ιδιοκτησίας ∆ηµήτρη Κοντοµηνά.

Στη συνέχεια, και δεδοµένης της αδυναµίας του Χρήστου Καλογρίτσα να ανταποκριθεί στα οικονοµικά δεδοµένα της τηλεοπτικής άδειας, ήρθε στην πρώτη γραµµή του ενδιαφέροντος του Μαξίµου ως πρώτος επιλαχών υπερθεµατιστής και πιθανός «επενδυτής» του ΣΥΡΙΖΑ ΤV. Τότε, το περιβάλλον του γνώρισε σειρά δηµοσιογράφων και παραγόντων που επρόσκειντο στα κόµµατα του τότε κυβερνητικού σχηµατισµού, ωστόσο η ακύρωση του Νόµου Παππά και κατ’ επέκταση του διαγωνισµού από το ΣτΕ έφερε µια νέα πραγµατικότητα. Αυτός που πάντως δεν ακυρώθηκε ποτέ, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας µεταξύ των δύο πλευρών, µε την κυβέρνηση να προτίθεται να προχωρήσει σε µια σειρά θεσµικών διευκολύνσεων έναντι της επιχειρηµατικής δράσης του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα (όπως µε την αλήστου µνήµης παρέµβαση για τη ΣΕΚΑΠ και την... ατάκα περί κατάκτησης του πρωταθλήµατος από τον «∆ικέφαλο του Βορρά») και τον ίδιο να πίνει νερό στο όνοµα των Τσίπρα - Καµµένου και να διαµηνύει δηµόσια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός.

artemiou_pappas
▶ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ KAI O ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΤΑΞΙ∆Ι ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά εντύπωση είχε προκαλέσει εκείνη την περίοδο η ενεργός συµµετοχή κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων στις συζητήσεις για την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθµού Epsilon του Φίλιππου Βρυώνη (µετέπειτα Open) από τον Ιβάν Σαββίδη, στις οποίες προσδιορίστηκε η δεύτερη ευκαιρία για τη δηµιουργία ενός τηλεοπτικού διαύλου φίλα προσκείµενου στους Τσίπρα - Καµµένου. ∆εν είναι τυχαίο ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες που δεν αµφισβητήθηκαν ποτέ, το deal κλείστηκε οριστικά και αµετάκλητα στο Μέγαρο Μαξίµου, στο γραφείο του έτερου υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαµπουράρη, παρουσία του Νίκου Παππά. Είχε προηγηθεί µια σειρά παρεµβάσεων... παρένθετων προσώπων, που µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονταν άµεσα µε τον τελευταίο και η υπόγεια δραστηριότητα των οποίων απασχόλησε έντονα την πολιτική αντιπαράθεση. Ο λόγος για τον δικηγόρο Νίκο Ανδρικόπουλο, ο οποίος έπαιξε κοµβικό ρόλο στη συµφωνία και συνδεόταν άµεσα µε τον περιβόητο συµµαθητή του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη (λέγεται δε ότι είχε νοικιάσει για λογαριασµό του ανθρώπου που µπαινόβγαινε σε δηµόσια «µαγαζιά» µε την ιδιότητα του... απεσταλµένου του Μαξίµου την πολυτελή βίλα όπου διέµενε), αλλά και τον Κύπριο συνάδελφό του, Αρτέµη Αρτεµίου, γνωστό και ως «γκουρού των off shores», ο οποίος είχε συνταξιδέψει µε τον υπουργό Επικρατείας σε εκείνο το µυθικό ταξίδι στη Βενεζουέλα για να ιχνηλατηθούν τα περιθώρια πιθανής βοήθειας του τόσο αγαπηµένου στην Κουµουνδούρου καθεστώτος Μαδούρο στις επερχόµενες τότε περιπέτειες της Ελλάδας µε την Ευρώπη.

Ο ίδιος είχε δειπνήσει κατ’ επανάληψη µε τον Νίκο Ανδρικόπουλο, ενώ κάποια στιγµή στην παρέα τους, και συγκεκριµένα σε ένα εστιατόριο στο Χαλάνδρι, είχε βρεθεί και ο Φίλιππος Βρυώνης την εποχή των παζαριών για το κανάλι. Η συνέχεια, γνωστή. Ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε τον τηλεοπτικό σταθµό Epsilon, µετέπειτα Open, και ο Πάνος Καµµένος τον συνόδευσε περήφανος στην πρώτη του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του καναλιού.