Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο το επόμενο 48ωρο, καθώς σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο των παρακολουθήσεων.

Αιτιολογώντας την απόφασή του για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε από το βήμα της Βουλής: «Ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του. Για τον λόγο αυτό υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως «ενορχηστρωτής και εγκέφαλος του παρακράτους».
3733289
 

Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στη Βουλή και κινήθηκε σε υψηλούς τόνους προμηνύοντας ένα καυτό διήμερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου πραγματοποίησε περιοδεία και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη».

Στη συνέχεια, στην ομιλία του στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός δήλωσε απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος τον πρόλογο της ήττας του, καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας. Θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν θα διαπιστώσουμε απλά την αρραγή ενότητα του κόμματός μας. Θα είναι ευκαιρία να μάθουμε πολλά. Για το θέμα των υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί, χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία.».

3733644
 Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους. Η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες τις αποκαλύψεις για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών».

«Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη συγκριση. Οι εκλογές που έρχονται είναι από τις κρισιμότερες. Η παγίδα της απλής αναλογικής που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον τόπο. Εξαρχής δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη μέρα» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρή και περήφανη όσο ποτέ. Κι όσοι εύκολα διαλαλούν ότι ίσως μας επισκεφθούν ξαφνικά μια νύχτα, ίσως κάποια στιγμή ξυπνήσουν και βρεθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Κι ας μάθουν ότι κάθε γιουρούσι μπορεί να μετατραπεί προς άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Η πατρίδα μας παραμένει πάντα ανοιχτή στο διάλογο», επισήμανε απαντώντας στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Όσα κατακτήσαμε με κόπο δεν πρέπει να ανατραπούν. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα συνέπεια και συνέχεια. Όχι μια δεύτερη φορά στη συμφορά, αλλά μια δεύτερη εντολή στην προκοπή. Γι'αυτό σε όλο το επόμενο διάστημα λίγα θα έχουμε να πούμε με τους εκπροσώπους του χθες. Οι πολίτες έχουν βιώσει μια τετραετία ψεμάτων και φόρων και πιστεύω τα χρόνια της εθνικής αξιοπρέπειας που ακολούθησαν. Ξέρουν ποιος στην πράξη μετρά και προχωρά και ποιος στα λόγια σκορπάει δίχως να μετρά. Η κοινωνία γνωρίζει ποιος μπορεί να ξεπερνά τρικυμίες. Κάθε πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη την άνοιξη θα σκέφτεται τι θα είχε συμβεί αν ήταν άλλος στο τιμόνι να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις που μας έτυχαν. Βλέπει καθαρά, συγκρίνει, κρίνει, γυρίζει την πλάτη στο διχασμό και τη μιζέρια και είναι έτοιμοι οι πολίτες να απαντησουν στο δίλημμα αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».
3733679

Το στίγμα της ομιλίας Μητσοτάκη την Παρασκευή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας 

Μάλιστα έδωσε το στίγμα της ομιλίας του στη Βουλή την προσεχή Παρασκευή στο πλαίσιο της συζήτησης: «Θα κληθούν να μιλήσουν για όσα σιωπούν. Πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα; Γιατί πρέπει ένας υπουργός να συναναστρέφεται ειδικό σε οφ σορ; Καλύπτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους δυο υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο; Πώς γίνεται χθες να συλλαμβάνεται για απάτες ένας από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες που έστησαν τη σκευωρία της Novartis; Όσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του. Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση».

Για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Οι εκλογές είναι οι σημαντικότερες της μεταπολίτευσης. Η παγίδα της απλής αναλογικής απειλεί τον τόπο με το σαράκι της ακυβερνησίας. Κάτι που σημαίνει ότι εξαρχής δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για δήθεν μηνύματα ανέξοδης διαμαρτυρίας. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη ημέρα και η δεύτερη θα επιβεβαιώσει την εντολή του ελληνικού λαού να είναι κυβέρνηση τη νέα τετραετία η ΝΔ. Ένα ψηφοδέλτιο, της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης Ν.Δ.».

Σφοδρή επίθεση από Τσίπρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δε μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους. «Η πρόταση έχει στόχο την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. Η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες τις αποκαλύψεις για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία 
σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και δεν μπορεί να παραμείνει ούτε για μία ημέρα στη θέση της, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας και επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών.

Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου, που είδε η χώρα μετά το 1974. Μίλησε για πρωτοφανές σκάνδαλο όπου δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έγιναν στόχοι ενός ρυπαρού εγκληματικού δικτύου με συντονιστή τον πρωθυπουργό.