Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία για τα περί «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», σημειώνοντας ότι: «Η Τουρκία επιχειρεί να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη».

Αναφορικά με τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη (29.01.2023), το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνεται, επίσης, ότι η Άγκυρα «εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Αναλυτικά η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτηση στο twitter του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών γινόταν λόγος για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και πως «ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα…».