Με την απολογία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, συνεχίστηκε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο, με τον κατηγορούμενο να κάνει λόγο για «ανελέητο πόλεμο» τον οποίο έχει δεχθεί και να λέει ότι είναι οργισμένος και νιώθει φρίκη για όσα έχει υποστεί.

Ο κατηγορούμενος για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, υπεραμύνθηκε της αθωότητας του και παρουσίασε εαυτόν ως θύμα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. «Για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, δεν έχω καμία σχέση και καμία ευθύνη για το εάν πήγε αργά η αναφορά κατά του κ.Κουρουμπλή στη Βουλή. Η κυρία Ράικου πολύ σωστά την ενέταξε στη δικογραφία της Novartis. Θα μου πείτε ότι υποκίνησα και την κα Ράικου; Η κυρία Τουλουπάκη ενήργησε σύννομα και την απέστειλε εντός πέντε ημερών στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά την άλλη κατηγορία, της παράβασης καθήκοντος, έχω να πω ότι κατηγορούμαι από τρεις εισαγγελείς. Ψεύδονται ολοκληρωτικά. Αποδείχθηκε όμως και ότι οι ίδιοι έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν ελεγχθεί. Δεν αρκέστηκαν στα ψεύδη τους. Έντρομοι σπίλωσαν και άλλους εισαγγελείς, όποιον βρέθηκε στο δρόμο τους, τον συκοφάντησαν».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως από την αποδεικτική διαδικασία αποδείχθηκε «η ηθική ένδεια και των τριών μαρτύρων» σε βάρος του και αναφέρθηκε σε ενέργειες του ως εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας : «Εγώ δεν έβαλα τίποτα στο αρχείο. Εγώ παρήγγειλα τις έρευνες για εξοπλιστικά, ΟΤΕ, δημόσια έργα. Αυτά τα μεγάλα σκάνδαλα που μαζί με τα σκάνδαλα της υγείας οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία εγώ έδωσα παραγγελία για να ερευνηθούν. Μου τα χρωστάνε όλα αυτά».

Ο λόγος της στοχοποίησης του σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ήταν το γεγονός ότι ήθελε να συγκρουστεί με τη διαπλοκή. O πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε εισαγγελέας, είπε ενώπιον των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ουδέποτε δέχθηκε παρεμβάσεις και δεν έκανε παρεμβάσεις σε κανέναν. Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως δε φοβάται τους πολιτικούς του διώκτες.  «Δεν τους φοβήθηκα και δεν τους φοβάμαι. Όποια απόφαση κι αν πάρετε, εγώ θα είμαι ο νικητής. Θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή, οι πολιτικοί διώκτες μου είναι αυτοί που συμβιβάστηκαν με τη διαπλοκή» τόνισε ο κατηγορούμενος προσθέτοντας πως καταστράφηκε η ζωή του ίδιου και της οικογένειας του.

Η Novartis

«Οι πολιτικοί διώκτες μου προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα της Novartis και τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, σχετικά με τη λίστες Λαγκάρτν κ.α.ως  σκευωρίες δικές μου, παρότι είναι διεθνή σκάνδαλα. Κατέστρεψαν στην κυριολεξία τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειας μου. Απέτυχαν, γιατί παρέμεινα όρθιος και θα παραμείνω» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο βούλευμα για την υπόθεση, τονίζοντας:

«Αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και Ρασπούτιν. Παρόλα αυτά, στη συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες στην Βουλή, κάποιοι αγνόησαν το βούλευμα και μιλούσαν για Novartis και Ρασπούτιν. Πέντε ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και δεν υπάρχει Ρασπούτιν. Υπάρχει έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην πορεία του στο εισαγγελικό σώμα, φορτισμένος. «Για έναν εισαγγελέα είναι εφιάλτης το εδώλιο. Για εμένα που σε όλη τη ζωή μου ήθελα να υπηρετήσω τη δικαιοσύνη και την πατρίδα μου η δοκιμασία είναι εφιάλτης. Πέντε ολόκληρα χρόνια υφίσταμαι τα πάνδεινα κι εγώ και η οικογένειά μου. Ένα πανίσχυρο σύστημα με πολλά χρήματα και λαμογιές, με άκρες στη δικαιοσύνη με στοχοποίησε και προσπάθησε να με εξοντώσει» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Οι πολιτικοί και ο Τσίπρας

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι δεν είχε κακή άποψη για τους πολιτικούς και εξήγησε πως γνώρισε τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα: «Για λόγους υψίστης πολιτικής ασφαλείας και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς μου ανέλαβα διοικητής της ΕΥΠ σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Όταν αποχώρησα από την πολιτική δεν θέλησα να γυρίσω στα έδρανα της Δικαιοσύνης. Επέλεξα την αγρανάπαυση… Αυτά τα χρόνια δεν πήγαν χαμένα. Έκανα ενδοσκόπηση. Φρόντισα τα ζώα και διάβασα …Εντελώς συμπτωματικά έτυχε και γνωρίστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος ήθελε να δει πως είναι ένας μεσόκοπος εισαγγελέας και εγώ πως ήταν ένα νέος, με ορμή από την Αριστερά. Η γνωριμία μου με Τσιπρα, Καραμανλή, Παυλόπουλο και Κων. Μητσοτάκη… Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα. Έχω γράψει την ιστορία μου σε άλλο επαγγελματικό χώρο».

Παράλληλά, αναφέρθηκε και στην καταγγελία του πρώην οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου για τον γιο του πως εργαζόταν στην τράπεζα Πειραιώς, ισχυριζόμενος ότι ο γιος του είχε  είχε συνεργασία με θυγατρική εταιρείας της εν λόγω Τράπεζας για ένα περίπου έτος και αφού είχε φύγει ο κ. Σάλλας. Και διευκρίνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε να εργάζεται στη νομική υπηρεσίας  μίας θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς και έφυγε σε λιγότερο από ένα έτος, καθώς δεν ήταν καλές οι συνθήκες εργασίας.

Η απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεχίζεται αύριο.