Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία πήγε καλά, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Επισήμανε πως είναι μικρή η επιρροή των εκλογών στην οικονομία, ενώ σημείωσε πως το 2022 η κυβέρνηση πέτυχε τους δημοσιονομικούς της  στόχους.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, σημείωσε πως εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, καθώς η χώρα απειλεί τους πάντες, όπως τη Σουηδία.

Εκτίμησε επίσης ότι μετά τις εκλογές θα επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις στις συντάξεις τους, παρέπεμψε σε αποφάσεις που θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ανέφερε πως προχωρούν αργά σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέο Fuel Pass, απέφυγε να απαντήσει.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην ενημερωτική εκπομπή με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Αρχικά αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, για το οποίο δήλωσε ότι πήγε καλά.

«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνει κανείς πολύχρονη, για να αναπτύξει σχέσεις με την Ιαπωνία, οι Ιάπωνες παίρνουν πολύ καιρό για να λάβουν αποφάσεις, όταν όμως το κάνουν και αποκτούν σχέσεις, αυτές είναι μακροχρόνιες».

«Παλιότερα, όταν ήμουν στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε ενός είδους επαφή, υπήρξε ενός χρόνου προετοιμασία και καμιά εξηνταριά email που ανταλλάξαμε πριν κάνουμε την πρώτη επαφή.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός μίλησε για την ελληνική οικονομία και το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες. «Εγώ βλέπω ότι είναι πολύ μικρή η επιρροή, είναι χαρακτηριστική η αναβάθμιση που πήραμε από την Fitch, σε μία κατ’ εξοχήν προεκλογική στιγμή, δηλαδή 2-3 μήνες πριν τις εκλογές. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι οι απ’ έξω δε θεωρούν ότι η οικονομία επηρεάζεται. Επί της ουσίας, πετύχαμε το ’22 τους δημοσιονομικούς μας στόχους, έχουμε και μία μικρή υπέρβαση, πετύχαμε λίγο παραπάνω από ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι και η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την προεκλογική συγκυρία.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κος Σκυλακάκης εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά: «Υπάρχει μια χώρα που απειλεί όχι μόνο εμάς, αλλά ‘’Θεούς και Δαίμονες’’, τη Σουηδία, την Αμερική, τη Γαλλία. Πλησιάζουν και αυτοί στις εκλογές, που θα είναι καταλυτικές.

Ερωτώμενος για το πόσο μακριά είναι η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο υπουργός απάντησε: «Έχουμε τρεις οίκους που μας έχουν μία βαθμίδα κάτω, από τους μεγάλους οίκους, και τον Moody’s. Είχαμε δύο και ότι προστέθηκε τρίτος μας δίνει τη βάση ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι στον επόμενο κύκλο και μετά τις εκλογές θα έχουμε την τελική κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

«Υπάρχει πιθανότητα στις 21 Απριλίου να γίνει από τη Standard and Poor’s, αλλά δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να κάνει ένας οίκος στη μέση μιας εκλογικής διαδικασίας».

Σχετικά με τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης για «παροχολογία» από την κυβέρνηση, ο κος Σκυλακάκης δήλωσε: «Η αντιπολίτευση διατηρεί το ιερό δικαίωμα να λέει κάτι και το αντίθετό του την ίδια στιγμή. Δηλαδή λέει ο κύριος Τσίπρας ‘’εγώ θα έδινα 10 δις’’ και μετά όταν λέει η κυβέρνηση να κάνει κάποια παρέμβαση, για να απαλύνει το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς σε ένα κομμάτι συμπατριωτών μας που ζει μόνο με τη σύνταξή τους, για κάτι που θα είναι 20 φορές μικρότερο, μιλάνε για προεκλογικές παροχές. Η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για την επικοινωνία, την εντύπωση και την προπαγάνδα».

Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις διευκρινίζει: «Ο νόμος που ψηφίστηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, προβλέπει τη προσωπική διαφορά, η οποία ‘’τρώει’’ τις αυξήσεις.

Για όσους δεν πήραν την αύξηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το δει μέσα στο επόμενο διάστημα, αναλόγως με τον δημοσιονομικό χώρο.

«Πρώτα θα συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα λάβει την απόφαση και μετά θα ανακοινωθεί το οτιδήποτε».

«Περιμένουμε να δούμε και τα έσοδα του Ιανουαρίου», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο θέμα με τα επιτόκια των τραπεζών: «Οι τράπεζες λένε ότι προχωρούν σταδιακά στις αυξήσεις των καταθέσεων. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και σε μεγαλύτερη έκταση. Σε σχέση με τα επιτόκια των νέων δανείων, δεν έχει ολοκληρωθεί η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Από εκεί και πέρα, έχει μεγάλη σημασία να αυξηθεί και ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας, ειδικά προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απαιτείται και από τις τράπεζες ανάληψη πρωτοβουλιών.

Κλείνοντας, ο κος Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Η ελληνική οικονομία κατάφερε και ξεπέρασε πολύ μεγάλες κρίσεις, την πανδημία, την ενεργειακή και του πολέμου στην Ουκρανία, την τουρκική απειλή. Αισθάνομαι ότι ο τερματισμός της πολιτικής αβεβαιότητας, η επενδυτική βαθμίδα και οι μεγάλοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με την υποχώρηση του πληθωρισμού, μπορεί να μας δώσει, με τη βοήθεια της νέας κυβερνητικής θέσης που έχουμε κερδίσει, κυριολεκτικά μια αφετηρία για να ‘’απογειώσουμε’’ στα επόμενα χρόνια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο υπουργός ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός νέου fuel pass για τις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, απάντησε ότι: «Δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω σε σχέση με τα δημοσιονομικά από αυτά που είπαμε ως τώρα».