Ιδιαίτερα χαμηλή φαίνεται ότι είναι η συμμόρφωση των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ της χώρας μας με τους κανόνες για την υγιεινή των χεριών τους, σύμφωνα με σχετική μελέτη, την οποία διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε δέκα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την ερμηνεία των δεδομένων εκ μέρους των ειδικών του ΕΟΔΥ, η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών και των νοσηλευτών της χώρας μας θεωρεί λανθασμένα ότι η χρήση των ειδικών γαντιών μπορεί να λειτουργήσει εναλλακτικά ως προς την αυστηρή και πιστή υγιεινή των χεριών τους, σε όλες τις στιγμές της επαφής τους με τους ασθενείς. Εντούτοις οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι ξεκάθαρες και υποδεικνύουν ότι η χρήση των ειδικών γαντιών δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αντικαθιστά την υγιεινή των χεριών, όπως αυτή ορίζεται από τις «πέντε στιγμές της υγιεινής των χεριών» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αιτία θανάτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω παροχής μη ασφαλούς φροντίδας υγείας είναι μία από τις δέκα κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Στις χώρες του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι το 15% της συνολικής νοσοκομειακής δραστηριότητας και δαπανών είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Έτσι, στα δέκα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, τα οποία ελέγχθηκαν από τον ΕΟΔΥ, βρέθηκε ότι στο 70% των περιπτώσεων στις οποίες δεν εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών, αυτή αντικαθίσταται λανθασμένα από τη χρήση των ειδικών γαντιών…

Ιδιωτικές κλινικές

Την ίδια στιγμή, έτοιμη προς υπογραφή από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, είναι η υπουργική απόφαση, με την οποία θα προσδιορίζονται τα ποιοτικά κριτήρια βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τον βαθμό τήρησης των σχετικών κανόνων για τη μείωση των ποσοστών των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες αναπτύσσονται στους χώρους τους.

Με άλλα λόγια, οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας μας θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ αναλόγως της τήρησης των κανόνων και αναλόγως της μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στους χώρους τους, ενώ αν τα σχετικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των παθογόνων οργανισμών στους χώρους μιας κλινικής, τότε η σύμβαση της εν λόγω κλινικής με τον ΕΟΠΥΥ θα διακόπτεται αυτομάτως. Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης κρίσιμος ήταν ο ρόλος του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Αυστηρά μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης σε συνεργασία με τον κ. Ζαούτη ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με την αυστηρή εφαρμογή μέτρων όπως:

  1. Την καλύτερη εκπαίδευση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, με τη δημιουργία εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, με διαπίστευση, πάνω στις βασικές αρχές πρόληψης και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.
  2. Την ανάπτυξη εθνικού συστήματος για την παρακολούθηση των λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και συστήματος παρακολούθησης της μικροβιακής αντοχής, που θα παρέχει τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό των προβληματικών περιοχών, την παρακολούθηση της προόδου των πολιτικών πρόληψης και, τελικά, για την εξάλειψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.
  3. Την αύξηση των νοσηλευτών λοιμώξεων, με στόχο να υπάρχει τελικά αναλογία ενός νοσηλευτή λοιμώξεων ανά 250 κλίνες, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
  4. Την υπογραφή και την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, η οποία θα προσδιορίζει τα κίνητρα για την αυστηρή και πιστή τήρηση των σχετικών με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις πρωτοκόλλων.
  5. Την εφαρμογή της αξιολόγησης των διοικήσεων όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας και με βάση τον βαθμό της μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
  6. Την εφαρμογή καθεστώτος διαφάνειας, με τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τα ποσοστά των νοσοκομειακών λοιμώξεων στις κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Ποια νοσοκομεία έχουν ενταχθεί

Τα δέκα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΟΔΥ και στα οποία διενεργήθηκε η μελέτη είναι τα εξής:

Οι διαδικασίες

Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες προκειμένου στα ως άνω δέκα νοσοκομεία του ΕΣΥ να πραγματοποιούνται:
  • η συλλογή δεδομένων από τους νοσηλευτές λοιμώξεων, με διαρκείς ελέγχους για την εξασφάλιση της ορθής συλλογής,
  • η καταχώριση σε πραγματικό χρόνο (real time) των δεδομένων στο σύστημα,
  • ο έλεγχος της ποιότητας των δεδομένων,
  • η ανάλυσή τους,
  • η δημιουργία εκθέσεων προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας,
  • η υλοποίηση εκπαιδευτικών κύκλων του προγράμματος e-learning και η συλλογή δεδομένων μετά την ολοκλήρωση κάθε κύκλου κ.ά.
*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 31 Ιανουαρίου 2023.