Κερδισμένος φαίνεται να επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιαπωνία, καθώς ο στόχος να αναδείξει την εικόνα της Ελλάδας ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη, επετεύχθη μέσα από σειρά επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής με εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ενώ η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε στο Τόκιο τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, απευθύνοντας ισχυρό κάλεσμα στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας, δίνοντας το στίγμα ότι η Ελλάδα πλέον έχει γυρίσει σελίδα, έχει ανακάμψει έπειτα από πολυετή οικονομική και ως μέλος της ΕΕ «προσφέρει πρόσβαση στη μεγαλύτερη κοινή αγορά στον κόσμο».

5793458
Στο επίκεντρο της πρώτης επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Τόκιο μετά 17 χρόνια και στη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του βρέθηκαν διμερή και διεθνή ζητήματα, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας – Τόκιο, ενώ έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενέργειας, με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η ιαπωνική πλευρά.

Αυτές είναι οι 5 συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Τόκιο

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, είναι:

-Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

-Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας.

-Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) - υπογράφεται την Τρίτη.

-Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) - υπογράφεται την Τρίτη.

-Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Ισχυρό κάλεσμα για επενδύσεις 

Το τριήμερο που βρέθηκε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός εστίασε σε συνομιλίες τόσο με την ηγεσία της χώρας, όσο και με θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματίες, με επίκεντρο τα θετικά βήματα που γίνονται στην ελληνική οικονομία, τις κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας για την προσέλκυση επενδύσεων.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός μίλησε στην Ελληνο-Ιαπωνική Επιχειρηματική Ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου JETRO στο Τόκιο, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece. Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του JETRO.

«Πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί πειστικοί λόγοι για τους οποίους μια ιαπωνική εταιρεία θα σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η μοναδική γεωγραφική μας θέση στο “σταυροδρόμι” τριών ηπείρων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσφέρουμε πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να κάνει τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απρόσκοπτη.

Nα σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία και την πρόσκλησή του προς του Ιάπωνες να εμπιστευτούν τη χώρα μας: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επιβραβεύει την οικονομική πολιτική μεταρρύθμιση που ακολούθησε η κυβέρνηση», σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε επίσης σε δεξίωση για Ιάπωνες και Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ σε συνομιλία που είχε νωρίτερα με δημοσιογράφους, ερωτηθείς για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών 2023, είπε χαρακτηριστικά «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», δίνοντας το «χρησμό» για τις επικείμενες κάλπες.
5794217
 

Η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης

Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Τόκιο που διοργάνωσε η σχολή Δημόσιας Πολιτικής για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την «ελληνική ιστορία», τονίζοντας τον δυναμικό οικονομικό μετασχηματισμό, τα τελευταία 3μιση χρόνια. 

Παρέθεσε παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, το 2021 ήταν χρονιά που καταγράφηκε ιστορικό υψηλό, το 2022 ήταν επίσης χρονιά με ρεκόρ και εξέφρασε την ελπίδα ότι και το 2023 θα ξεπεραστεί.

Ανέφερε ορισμένους από τους σημαντικότερους επενδυτές στη χώρα μας, όπως οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ξεκινώντας από τη Microsoft, στη συνέχεια η Amazon, η Google, η Digital Realty, οι οποίες -όπως είπε- όλες δημιουργούν μεγάλα data centers στην Ελλάδα και επενδύουν στο πεδίο της τεχνολογίας.

Επίσης ανέφερε ότι η Pfizer έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στη Θεσσαλονίκη, η GIC, από τη Σιγκαπούρη, επένδυσε σε μία από τις κορυφαίες ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάτι που όπως σημείωσε, συνιστά τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό τομέα που πραγματοποιήθηκε το 2022.
5794021
5794224

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική που εφάρμοσε λέγοντας ότι υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, και το έπραξε χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ επισήμανε ότι ήθελε να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

«Αυξήσεις μισθών την επόμενη τετραετία»

«Πιστεύω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε επιτύχει σε πολλούς από αυτούς τους στόχους. Η Ελλάδα σήμερα απέχει μόνο ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα ξεκλειδώσει σημαντικές νέες δεξαμενές κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επισήμανε ότι τα πρώτα τέσσερα χρόνια δόθηκε έμφαση στις περικοπές φόρων, υπογράμμισε ότι «τα επόμενα τέσσερα χρόνια – εφόσον ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά – θα επικεντρωθούμε στην αύξηση των μισθών».

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «θα υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές για να αποκτήσουν κίνητρα οι επιχειρήσεις για να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση».
5794226
 
5794032
 «Η προσοχή μου είναι συνεχώς στραμμένη στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια, ασχοληθήκαμε με τις περικοπές των φόρων. Την επόμενη τετραετία – εάν οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά – θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τους μισθούς», σημείωσε.

Τα μνημόνια και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ

«Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, ο ελληνικός λαός άντεξε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τους νέους ως το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησή του στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Κάποια στιγμή, τα ηνία της χώρας ανέλαβε ένα λαϊκιστικό κόμμα, το οποίο απλώς προωθούσε ουτοπικές λύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο τον Ιούλιο του 2015, με αποτέλεσμα ο προκάτοχός μου και η κυβέρνησή του να φέρουν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, με κίνδυνο πραγματικά να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη, κάτι που θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή», επισήμανε ο ίδιος.