Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ιαπωνία.

maximoy

Μάλιστα, ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας από τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης θα επισκεφθούν το Μάτι και θα βρεθούν στον χώρο όπου εκτελούνται έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί, θα γίνει τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος και του πάρκου που θα ανεγερθούν στην περιοχή.

Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

3741247

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη γίνεται λίγες ημέρες πριν από τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, στις οποίες ο κ. Αναστασιάδης, έχοντας συμπληρώσει το όριο θητειών, δεν θα είναι υποψήφιος.

Αναλυτικά ο διάλογός τους κατά την έναρξη της συνάντησης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αγαπημένε μου Νίκο (σ.σ.: Αναστασιάδη), σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς σε υποδέχομαι σε αυτόν τον χώρο -ο οποίος σου είναι τόσο οικείος- για τελευταία φορά με την ιδιότητά σου ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω από καρδιάς και πιστεύω, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου.

Δέκα χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία, αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό.

Δυστυχώς, παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα.

Και πάλι καλώς ήρθες, είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχθώ σε αυτό το γραφείο πολλές φορές ακόμα με την ιδιότητα, πια, όχι απλώς του τέως προέδρου, αλλά ενός προσωπικού φίλου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο».

Νίκος Αναστασιάδης: «Φίλε πρωθυπουργέ, Κυριάκο μου, έτσι μάθαμε να μιλούμε μεταξύ μας, είναι και για μένα ειλικρινά μια στιγμή τρομερά ευαίσθητη, γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού, του ιδίου προσωπικά προς την κυβέρνηση, προς τη δική σου κυβέρνηση, Κυριάκο μου, αλλά και προς τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και, νομίζω, αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Όπως καλά ξέρεις, ένας δεύτερος λόγος της σημερινής μου παρουσίας είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελληνισμό, προς τον ελλαδικό Ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτά λέγοντας, θέλω να πω ένα: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας.

Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε.

Σας ευχαριστώ».