Οι απίθανες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κρατικό δίκτυο TRT το απόγευμα, με τις οποίες κατηγόρησε την Ελλάδα για επιθετικότητα και προκλήσεις, επιδέχονταν, ασφαλώς, απάντηση. Οι διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα ανέφεραν τα αυτονόητα, ότι δεν υπάρχει τάση απειλών από μέρος της, αλλά υπεράσπιση της κυριαρχίας της. 

Η απάντηση από τις διπλωματικών πηγών

Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν. Υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες. Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. Είναι το «ανερχόμενο προφίλ» μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη. Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.