Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην ενημερωτική εκπομπή με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Για το αν επηρεάζει την οικονομία η πολιτική αντιπαράθεση ο κος Σταϊκούρας απάντησε πως «Μέχρι τώρα, τα στοιχεία δείχνουν, και αυτή είναι και η εκτίμησή μου για το μέλλον, δεν επηρεάζεται η οικονομία από αυτό το τοξικό κλίμα, που προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν. Και δεν επηρεάζεται διότι έχουμε πετύχει, ως χώρα, πολίτες και πολιτεία να δημιουργήσουμε ισχυρά αναχώματα και να βελτιώσουμε σημαντικά τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, έτσι ώστε η οικονομία να έχει «ανοσία» από όλες αυτές τις εξωγενείς κρίσεις ή τις ενδογενείς κρίσεις.

Αναφορικά με τις επενδύσεις σημείωσε πως «Η εικόνα που έχω από όλους τους επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, πρόσφατα είχα πάει κι εγώ στο Νταβός, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι, μια ισχυρή χώρα, που βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα. Λειτουργεί με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αισθάνονται ασφάλεια, για να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οίκους που έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό περιβάλλον, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μέχρι και το 2024, η Ελλάδα θα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων. Στις δε ξένες επενδύσεις, το 2022 είχαμε ιστορικό ρεκόρ».

Εν συνεχεία, αναφορικά με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο υπουργός δήλωσε πως «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, το τρίτο τρίμηνο του ’22, αυξήθηκε κατά 10%, άρα, ουσιαστικά όσο ήταν ο πληθωρισμός. Οι τζίροι των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 50 δις ευρώ το ’22, σε σχέση με το ’19 και ταυτόχρονα, συνέχισαν να μειώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Συνεπώς, το 2022, η χώρα μας δαπάνησε 2,3 % του ΑΕΠ, για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,3 %.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το 2023, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, που έχει μετατοπιστεί κυρίως προς την περιοχή των τροφίμων. Ο πληθωρισμός, δηλαδή σήμερα είναι υψηλός και επίμονος, χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Και συμπλήρωσε πως «Νέα παρέμβαση θα είναι τον Φεβρουάριο, τα 650 εκατ., που θα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη στην καθημερινότητά τους, ένα βοήθημα που θα υπάρχει για το επόμενο εξάμηνο.

Αν θα κάνουμε και κάτι ακόμα, θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο, που θα έχει δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Το πού θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός».

Ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε πως «Υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. 24 μέχρι 48. Να θυμίσω ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει ένα τέτοιο πλαίσιο, για να βοηθήσει όσο είναι εφικτό. Να θυμίσω ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που ήταν 8,3 %, το 50% ‘’κουρεύτηκε’’, δεν το πήρε πίσω η πολιτεία. Και ‘’κούρεμα’’ οφειλών έχουμε κάνει. Πρέπει να διατηρούμε την κουλτούρα πληρωμών, γιατί υπάρχει και ένα κομμάτι συμπατριωτών μας που είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Επιπροσθέτως, αναφορικά με τα επιτόκια των δανείων απάντησε ότι ««Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους δεν το προσπερνάω. Θέλω να σας θυμίσω ότι η χώρα έχει περάσει από τρεις διαδοχικές κρίσεις. Όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό, πάντα έχεις τον κίνδυνο δημιουργίας νέου χρέους. Άρα, προσπαθώ να σας πω ότι η συνολική προσέγγιση πρέπει να αξιολογηθεί. Σε ό,τι αφορά υφιστάμενο χρέος, νομίζω ότι έχουμε σημαντική πρόοδο. Ήδη εξωδικαστικός μηχανισμός έχει υπερβεί στις ρυθμίσεις το 1 δις ευρώ. Δηλαδή, είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν πριν κάποιους μήνες, ρυθμίζονται μέσω εξωδικαστικού πολύ περισσότερα δάνεια και καλώ τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων να γίνουν ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις. Αυτό το σχήμα είναι το καλύτερο εργαλείο που έχει φτιάξει η πολιτεία τα τελευταία 12 χρόνια».
Και συμπλήρωσε πως «Το τραπεζικό σύστημα έβγαλε μια καινούρια ανακοίνωση. Αφορά κάποιες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, έτσι ώστε και στο κομμάτι των νέων επιτοκίων και στο κομμάτι των καταθέσεων και στις προμήθειες. Έχει προχωρήσει σε νέες ενέργειες και θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και περαιτέρω. Έχω ζητήσει να ενημερωθώ προσωπικά».

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών ανέφερε πως «Είναι θέμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ό,τι ίσχυε, ισχύει».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός για την επενδυτική βαθμίδα το 2023».
Και εξήγησε πως «Με την τελευταία αναβάθμιση της Fitch, την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν την επίτευξη αυτού του στόχου. Τον Απρίλιο με Μάιο που ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα γίνουν οι εκλογές, θα έρθουν στην Αθήνα πολλοί οίκοι.
Να υπενθυμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση μόνο αναβαθμίζεται, γιατί κάποια στιγμή παρουσιάστηκε μια άλλη εικόνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποβαθμίστηκε 11 φορές και μετά από πολύ χαμηλή βάση, αναβαθμίστηκε 18 φορές».

Τέλος, για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σχολίασε ότι «’Εχουμε ήδη την πρώτη αύξηση μισθών στο Δημόσιο. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 500 χιλ δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μια αύξηση των απολαβών τους, στα 200 εκατ. Ταυτόχρονα, καταργήθηκε η εισφορά 1% στα ταμεία, αύξηση 80 εκατ. Ειδικά σώματα, όπως είναι οι γιατροί, πήραν μία μόνιμη αύξηση στο 10%, άλλα 70 εκατ. Από φέτος, δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει μόνιμη αύξηση των απολαβών τους περίπου 350 με 400 εκατ. Έχουμε πει ότι θα φτιάξουμε ένα καινούριο μισθολόγιο για το Δημόσιο το 2023, που θα υλοποιηθεί από το 2024, εκτιμώμενου κόστους άλλα 500 εκατ. ευρώ».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη