Κακά Κορίτσια
Κακά Κορίτσια Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
voridis
Πολιτική

Μάκης Βορίδης: Πέρασε πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για το μπλόκο Κασιδιάρη - Eρωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι σημαίνει «παρών» σε ένα θέμα που είτε συμφωνείς ή όχι, αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Δεκτή έκανε διάταξη που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, 8 Φεβρουαρίου, στη Βουλή και που μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αλλά και κάθε είδους πολιτικές ψηφοφορίες, ο Μάκης Βορίδης

Ειρήσθω εν παρόδω, το όνομα της τροπολογίας είναι «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές» και υθπερψηφίστηκε με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η νομοθετική βελτίωση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών αφορά στο θέμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι την λήξη της προθεσμίας, το οποίο περιόρισε, προκειμένου να την έχουν (την κατάθεση) μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή.

«Αυτό», είπε, «περιορίζει το δικαίωμα κατάθεσης υπομνημάτων και θεωρούμε ότι βελτιώνουμε την διάταξη και υποβοηθάμε το Τμήμα του Αρείου Πάγου να δουλέψει παραγωγικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, είπε ότι «εγώ καταλαβαίνω ότι έχετε περιπέσει σε βαθύτατη αμηχανία καθώς σε ένα τέτοιο μείζον θέμα η θέση "παρών" φανερώνει την ένδειά σας». Και αναρωτήθηκε «τι σημαίνει "παρών" σε ένα τέτοιο ζήτημα; Ή συμφωνείτε με την κεντρική στρατηγική ή διαφωνείτε όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα. Το ναι, μεν αλλά σε τέτοιο μείζον πολιτικό θέμα δεν υπάρχει».

Στη Βουλή, είπε, ως ένα από τα δύο σώματα, μαζί με τα δικαστήρια που γίνεται να κρίνει την αντισυνταγματικότητα σε οτιδήποτε, είναι δεν υπήρξε πολιτική δύναμη που να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας.

Ο κ. Βορίδης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του για την πολιτική του διαδρομή, λέγοντας ότι «αυτή, δεν είναι άγνωστη, δεν είναι κάτι καινούριο και αυτό έχει κριθεί μέχρι σήμερα επτά φορές από τον ελληνικό λαό και από τρείς Πρωθυπουργούς. Και όταν δεν έχετε κάτι να πείτε επειδή βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία θα θυμάστε την πολιτική μου διαδρομή, επειδή δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τις πολιτικές σας θέσεις; Και αυτό είναι σοβαρή πολιτική στάση επάνω σε ένα μείζον θέμα; Συζητάμε πως θα αντιμετωπίσουμε μια εγκληματική οργάνωση και η απάντησή σας είναι ότι "Βορίδη πριν 40 χρόνια τι έκανες;" Είναι σοβαρά θέματα αυτά, για να δικαιολογήσετε το δειλό σας "παρών", μια θέση που δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε; Γιατί θέλετε να ψαρέψετε παντού, γιατί και δεν θέλετε να σας πουν ότι ουσιαστικά υιοθετήσατε τα επιχειρήματα Κασιδιάρη; Και από την άλλη μεριά θέλετε κλείνετε και το μάτι στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη;»

Ο υπουργός χαρακτήρισε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ ως «φριχτό» και «επαμφοτερίζον» σημειώνοντας ότι «όλα κρίνονται και αξιολογούνται».