«Ο κ. Καρανικόλας εδώ και καιρό είχε κάνει την επιλογή του και τελικά προσχώρησε στη Ν.Δ.», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, ο υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Ο υποψήφιος βουλευτής σημείωσε πως αν το ΠΑΣΟΚ πάρει την τρίτη εντολή θα έχει ένα πλαίσιο 10 θέσεων και με βάση αυτό το πλαίσιο θα πει «θέλω να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι να δυναμώσει και εάν έχει ισχυρή εντολή, να επηρεάσει τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ακόμη ο ίδιος ανέφερε πως η πόλωση είναι σε επίπεδο ηγεσιών, δεν πάει προς τα κάτω και δεν περνάει στην κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Παπαδόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Για την προσχώρηση του κ. Καρανικόλα στη Ν.Δ.:

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Καρανικόλας, ο κ. Καρανικόλας έχει κάνει την επιλογή του, για μένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις που κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αν νομιμοποιούν τέτοιου είδους λογικές. Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική έχει παιδευτικό χαρακτήρα και πρέπει να γίνεται περισσότερο στη βάση αρχών, ανεξάρτητα αν οι πολιτικοί λένε ότι η πολιτική είναι ένα σκληρό πράγμα. Ο κ. Καρανικόλας έχει κάνει πολύ καιρό την επιλογή του, δηλαδή εδώ και πάρα πολύ καιρό τον έβλεπες στα social media ουσιαστικά υποστήριζε την κυβέρνηση, απλώς η χθεσινή συνάντηση ήταν η επικύρωση.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι δεν πάει καλά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και υπάρχουν αυτές οι διαρροές στελεχών:

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνει το στοιχείο του υποκειμενισμού, δηλαδή κάποιοι άνθρωποι είδαν τον πρώτο καιρό που έγινε η αλλαγή ηγεσίας κάποια πολύ μεγάλα ποσοστά, που έφτασε ακόμα και 17 και 18, και ενδεχομένως να πίστεψαν ότι είναι η ευκαιρία τους. Δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει πολύ μεγάλο, άρα μέσω της αύξησης των δημοσκοπικών ποσοστών έκαναν και τις δικές τους επιλογές και μετά τις άλλαξαν. Νομίζω ότι συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί αυτό το στοιχείο, δηλαδή διαψεύστηκαν προσωπικές φιλοδοξίες. Ο κ. Καρανικόλας είναι διαφορετικό, νομίζω ότι εδώ και καιρό την είχε κάνει την επιλογή του. Άλλα στελέχη μπορεί να πίστευαν τον πρώτο καιρό με τα ποσοστά 15-17 ότι μπορεί να βγουν βουλευτές ή να παίξουν κάποιο μεγαλύτερο ρόλο. Αν αυτά τα ποσοστά βλέπουν ότι μπορεί να μην αποτυπώνονται στις τωρινές δημοσκοπήσεις, αλλάζουν τη στάση τους και κάνουν άλλες πολιτικές επιλογές.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση τις δημοσκοπήσεις, όταν το ΠΑΣΟΚ πάρει την τρίτη εντολή, θα έχει ένα πλαίσιο περίπου δέκα θέσεων, όχι μαξιμαλισμοί, όχι υπερβολές, λογικά πράγματα που σχετίζονται με βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας γύρω από τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, κάποιες επιλογές που πρέπει να γίνουν στο φορολογικό και με βάση αυτά θα πει ότι εγώ με αυτές τις λογικές θέλω να γίνει η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν αλλάζει η συνθήκη που είχε βάλει ο κ. Ανδρουλάκης «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης»:

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι αν ο ένας από τους δύο έχει πολύ χαμηλά ποσοστά, δεν θα τον βάλω από το παράθυρο. Προφανώς, όμως, θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα και ανάλογα τα ποσοστά. Δεν είναι το μείζον αυτή την ώρα, για το ΠΑΣΟΚ το μείζον είναι να δυναμώσει. Δεν είναι ούτε τζόκερ ούτε μπαλαντέρ το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει μα ισχυρή εντολή να μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ερωτηθείς αν έπαψε να είναι κόκκινη γραμμή το θέμα των παρακολουθήσεων για πιθανή συνεργασία με τη Ν.Δ.:

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα των παρακολουθήσεων έπαιξε καταλυτικό ρόλο και νομίζω δηλητηρίασε και τις προσωπικές σχέσεις, όπου γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη σχέση, δεν ξερω αν υπήρχε γνωριμία καν του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, όμως, δικαιολογημένα φόρτισε παραπάνω τις σχέσεις όχι μόνο των δύο πολιτικών αρχηγών και των δύο κομμάτων. Από εκεί και πέρα, όμως, η πολιτική δεν γίνεται ούτε με όρους πικρίας ούτε με όρους συναισθήματος, γι' αυτό -αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης- είναι στη βάση προγραμματικών αρχών. Εμείς θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση ή όχι.

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει το ΠΑΣΟΚ στη λογική συγκυβέρνησης από την πρώτη κάλπη:

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέει ο κ. Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή και αυτό έχει δείξει και η προϊστορία του ΠΑΣΟΚ και στην προηγούμενη δεκαετία.

Για το προεκλογικό κλίμα:


Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτή η πολύ σκληρή ρητορική και αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων, όμως θυμηθείτε τι γινόταν το ’11, τι γινόταν το ’12, το ’13 με τις διαδηλώσεις, με τις προγραφές, με τις επιθέσεις στα πολιτικά πρόσωπα. Τότε υπήρχε πραγματική τοξικότητα και πόλωση, τώρα θεωρώ ότι αυτή η πόλωση είναι σε επίπεδο ηγεσιών, δεν πάει προς τα κάτω, δεν περνάει στην κοινωνία και εδώ νομίζω ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα τι κάνουν οι δύο, πώς τσακώνονται, πώς φωνάζουν, το ΠΑΣΟΚ να δείχνει μια άλλη στάση. Στάση ήρεμης δύναμης.