«Θα στηρίξουμε το λαό της Τουρκίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, επικεφαλής της Task force για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από τους καταστροφικούς σεισμούς περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Είπε πως τα είδη που μαζεύονται είναι συγκεκριμένα, όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα μακράς διάρκειας, ενώ είπε πως δεν θα γίνει μια αποστολή αλλά η βοήθεια της Ελλάδας θα έχει διάρκεια. Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο είπε πως μετά το σεισμό στην Τουρκία, το κλίμα έχει αλλάξει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη σεισμοπαθή Τουρκία: Ο ανθρωπισμός είναι κάτι που οι Έλληνες το έχουν δείξει διαχρονικά, αυτό κάνουμε και τώρα, δείχνουμε τον ανθρωπισμό μας στο γείτονα. Ανθρώπινα τον λαό της Τουρκίας θα τον στηρίξουμε όπως μπορούμε και φαίνεται από την μεγάλη συμμετοχή των ελλήνων πολιτών σε αυτό, από εκεί και πέρα καλό θα ήταν και προ του σεισμού να είχαμε αυτή τη συμπεριφορά από τη γείτονα που δεν την είχαμε. Ανήκω και εγώ σε αυτούς που λένε ότι η βοήθεια είναι βοήθεια και από εκεί και πέρα ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλά αλλά με τη γείτονα δεν εξαρτάται από εμάς όμως. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να θωρακίσουμε τη χώρα και αμυντικά και οικονομικά και καλά κάναμε και στα δύο, προχωράμε έτσι και όποιος έχει ανάγκη εμείς θα είμαστε εκεί να τη δώσουμε πάντα.

Αυτή τη στιγμή τα είδη που μαζεύονται είναι πολύ συγκεκριμένα, αφορά κλινοσκεπάσματα, ζεστά ρούχα, τρόφιμα διαρκείας, ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η συλλογή γίνεται σε δήμους, στις Περιφέρειες, σε όλες τις Μητροπόλεις, στον Ερυθρό Σταυρό και κατά τόπους σε ιδιωτικούς φορείς που έχουν αναλάβει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπάρχουν, και πάρα πολλοί ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν. Εμείς ήδη σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών αφού θα έχουμε την εικόνα του όγκου από εκεί και μετά θα αρχίσει η διαδικασία με όλα τα δυνατά μέσα της διάθεσης της βοήθειας η οποία δεν θα είναι μια φορά. Θα υπάρχει μια ροή σε αυτό. Αλλιώς θα φύγουν τα πράγματα που θα μαζευτούν στο Αιγαίο και κατά πάσα πιθανότητα από τα Δωδεκάνησα θα πάνε στη Ρόδο και από εκεί με πλοίο θα περάσουν απέναντι. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα μπει πλοίο σίγουρα για να περάσει απέναντι από την Αθήνα. Θα ξεκινήσουν φορτηγά σίγουρα από τη Μακεδονία και από εκεί και πέρα θα βλέπουμε τι μαζεύεται, πως πακετάρεται και πως φεύγει. Είναι κάτι που δεν είναι στατικό, έχει να κάνει με τα προϊόντα που μαζεύονται. Για παράδειγμα το ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι πιθανό να πάει αεροπορικώς.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία: Φαντάζομαι ότι αυτή τη στιγμή αυτός ο σεισμός έχει φέρει πιο κοντά τους πολίτες και τους λαούς, γιατί και οι πολιτικοί δεν λειτουργούν σε συνθήκες εργαστηρίου, βλέπουμε ότι το κλίμα στους πολίτες της Τουρκίας για τη χώρα μας πια έχει αλλάξει. Ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε σωστικά συνεργεία, ο κ. Στυλιανίδης πήγε με φαρμακευτική βοήθεια, ο πρώτος υπουργός της Ευρώπης που πήγε στην Τουρκία ήταν ο κ. Δένδιας όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι θετικό.

Αναφορικά με τις προμήθειες των τραπεζών: Αν πάρουμε την κατάσταση στο τέλος του χρόνου πόσα χρήματα έχουμε δώσει σε 0,50 και σε 1 € σε κάθε συναλλαγή σε προμήθειες στις τράπεζες πραγματικά το ποσό που μαζεύεται στον καθένα μας είναι υπερβολικό και σίγουρα δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις μας. Για παράδειγμα υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που έχουν πέσει θύματα phishing και οι τράπεζες σφυρίζουν αδιάφορα. Πιστεύω ότι ο κ. Σταϊκούρας σε αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει ξεκάθαρη την πολιτική βούληση.

Ερωτηθείς αν παρευρίσκεται σε κοπές πίτας: Φυσικά οι πίτες παρότι είναι από πολλούς παρεξηγημένες είναι η ανάγκη των συμπολιτών μας να ξαναβρεθούμε μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Είναι μια παραδοσιακή συνήθεια και είναι και τόπος συνεύρεσης. ξέρετε τι γινόταν και σε χρονιές που δεν ήταν προεκλογικές προ του κορονοϊού γιατί είναι η ανάγκη επαφής, συνεννόησης και συζήτησης με τους συμπολίτες και ομάδες πολιτών μας. Είναι υγεία, είναι πάντα οξυγόνο για όλους μας.