Η έρευνα των βελγικών Αρχών για το σκάνδαλο Qatargate, που κλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο, διευρύνεται, σύμφωνα με διεθνές ένταλμα σύλληψης που περιήλθε σε γνώση του Politico.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές Μαρία Αρένα και Αλεσάντρα Μορέτι συνδέονται με την έρευνα των Βέλγων εισαγγελέων για το Qatargate, όπως προκύπτει από το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον Βέλγο δικαστή Μισέλ Κλεζ για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το ένταλμα υποστηρίζει ότι οι Αρένα και Μορέτι ήταν μέλη ενός «τετράπλευρου» μαζί με τον Κοτσολίνο και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη επίσης την περασμένη εβδομάδα, και συνεργάζονταν με τον πρώην συνάδελφό τους, τον Ιταλό Αντόνιο Παντσέρι – πρωταγωνιστή του Qatargate ως εγκέφαλος του κυκλώματος που δρούσε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος έχει υπογράψει μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές.


Τι λέει το ένταλμα για τον Κοτσολίνο

Το ένταλμα σύλληψης του Κοτσολίνο ρίχνει φως στην έκταση της παρέμβασης του δικτύου στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Αναφέρεται ως παράδειγμα ότι οι Αρένα και Μορέτι ενήργησαν βάσει εντολών του Παντσέρι σε συνεδρίαση για πιθανό ψήφισμα για το Κατάρ στα τέλη του 2021.

Ο Παντσέρι είχε δώσει οδηγίες στον πρώην βοηθό του προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση του ψηφίσματος.

Το σχέδιο και οι ταυτότητες των μελών του «τετράπλευρου» αυτού αποκαλύφθηκαν από μηνύματα που έστειλε στον Παντσέρι ο πρώην βοηθός του, Τζουζέπε Μερόνι.

«Το θέμα του Qatar λύθηκε», ανέφερε ο τελευταίος σε ένα από αυτά τα μηνύματα προς το πρώην αφεντικό του, σύμφωνα με το ένταλμα.
Μετά τη συνεδρίαση, ο Παντσέρι ενημερώθηκε για όλα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκειά της από την Αρένα και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή και πρώην βοηθό του, που τότε εργαζόταν για τον Κοτσολίνο και βρίσκεται επίσης στη φυλακή.

«Ήταν μια νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο τακτική κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», υποστήριξε για το επίμαχο μήνυμα ο Μερόνι.

Η Αλεσάντρα Μορέτι, που αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης του Κοτσολίνο, αρνείται τις κατηγορίες.

«Ουδέποτε ακολούθησα οδηγίες του κ. Παντσέρι στην πολιτική μου δράση, ούτε συζητήθηκε κάποιο ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2021», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής οι βελγικές Αρχές δεν έχουν ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο την άρση της ασυλίας των Μορέτι και Αρένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της δεύτερης εμφανίστηκε αρκετές φορές στην υπόθεση Qatargate, μεταξύ άλλων για πληρωμένα ταξίδια στο Κατάρ, που δεν ανέφερε ως όφειλε στο Ευρωκοινοβούλιο.


Ποιος ο ρόλος του Μαρόκου στο σκάνδαλο Qatargate

Το ένταλμα αναφέρεται και στον φερόμενο ρόλο του Μαρόκου στο Qatargate, αποκαλύπτοντας ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία οι Παντσέρι και Τζιόρτζι συζήτησαν για την προώθηση των μαροκινών συμφερόντων, τοποθετώντας είτε τον Κοτσολίνο είτε την Εύα Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη χρήση του προηγμένου λογισμικού κατασκοπίας Pegasus για την παρακολούθηση των τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών.

Το Μαρόκο, σύμφωνα με καταγγελίες σε δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης, ενδέχεται να χρησιμοποίησε το λογισμικό αυτό για να χακάρει την ισπανική κυβέρνηση. Οι Κοτσολίνο και Καϊλή έγιναν αμφότεροι πλήρη μέλη της επιτροπής, αν και τώρα έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις θέσεις.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Τζιόρτζι κατάφερε να εμποδίσει την έκδοση από το Ευρωκοινοβούλιο δυσμενούς για το Μαρόκο κειμένου και ενημέρωσε σχετικά τον Παντσέρι τον Μάιο του 2022. Στο ίδιο έγγραφο κατονομάζονται και δύο Μαροκινοί, ο ρόλος των οποίων θεωρείται κεντρικός στο δίκτυο: ο κατάσκοπος Μοχάμεντ Μπελαχρές, γνωστός εδώ και καιρό στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες Πληροφοριών, και ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος φέρεται να «έπαιξε σημαντικό ρόλο» μοιράζοντας μετρητά και πιστεύεται ότι συνεργάστηκε «στενά» με τις μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών.