Άνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ με απειλές διαγραφών, εκβιασμούς παραιτήσεων, προσωπικές συγκρούσεις. Ένας εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Κουμουνδούρου, όπου τα πυρά χτυπούν τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ήδη έχουν παραιτηθεί από την υποψηφιότητά τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Αδαμίδης στην Κοζάνη. Μάλιστα στη σχετική επιστολή του κάνει λόγο για «γεγονότα που προηγήθηκαν από την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου», υπονοώντας ότι επικράτησαν πρακτικές απομάκρυνσής του από το ψηφοδέλτιο.

ΠΑΣΟΚογενείς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα ακουμπάει σε εσωτερικό εμφύλιο που υπάρχει στους συνδικαλιστές που πλαισίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη που προέρχονται από την ανανεωτική Αριστερά. Άλλες πληροφορίες, που επισημαίνουν την απώλεια του υψηλόβαθμου συνδικαλιστή, κάνουν λόγο για τη στάση του απέναντι στην απολιγνιτοποίηση της Κοζάνης αλλά και τις επαφές του με τη νυν διοίκηση της ΔΕΗ.


Η έκτη θέση στα Χανιά

Παρασκήνιο επικαλείται και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αντέδρασε με καθυστέρηση μετά τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων, όπου υπήρχε κενή η έκτη θέση του ψηφοδελτίου των Χανίων.

Ο Παύλος Πολάκης, επιμένουν οι πληροφορίες, βρίσκεται προ της εξόδου όχι μόνον από τα ψηφοδέλτια αλλά και από το κόμμα. Ο «εκβιασμός», όπως χαρακτηρίστηκε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, περί συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια, που απειλούσε πως αν δεν συμμετέχει στα ψηφοδέλτια και ο Μιχάλης Χαιρετάκης δεν θα μετέχει ούτε ο ίδιος, αποτελεί αιτία ακόμη και για την αποπομπή του. Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν καίρια και για πρώτη φορά απείλησε ευθέως και επισήμως με διαγραφή του.

«Αποχωρώ»

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης σημείωνε: «Προφανώς από “λάθος” ο Μιχάλης Χαιρετάκης δεν συμπεριελήφθη παρά τη χθεσινή εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην ανακοίνωση των ονομάτων για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Χανιά. Μέχρι να διορθωθεί το “λάθος” δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα. Εγώ φίλους και συντρόφους δεν πουλάω, επειδή κάποιοι έχουν ανασφάλειες και συμπεριφέρονται με όρους διαδρόμου! Θα λυθούν στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή όλα!».

Ο δρόμος είναι ανοιχτός

Η απάντηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακαριαία. «Οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για την κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος», επισημαίνει η Κουμουνδούρου και τονίζει: «Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική για όλα τα στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά».

«Ο Τσίπρας δεν εκβιάζεται»

Με άλλα λόγια «ο Τσίπρας δεν εκβιάζεται». Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρόεδρος του κόμματος ήταν με πολλούς αποδέκτες. Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν στην «Α» πως «οι εκβιασμοί στην Αριστερά έχουν τελειώσει πριν από πολλά χρόνια. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται κατεβαίνει από το τρένο».

Γίνεται αντιληπτό πως η ανακοίνωση-αντίδραση της Κουμουνδούρου έχει «προεδρικά στοιχεία». Κάποιοι δεν απέκλειαν να έχει γράφει ή τουλάχιστον να έχει διορθωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι που γνωρίζουν καλά εκτιμούν ότι ο «πρόεδρος του κόμματος στέλνει και επίσημα ένα ηγετικό μήνυμα προς όλους και προς όλες τις τάσεις».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανακοίνωση που εξεδόθη από την Πολιτική Γραμματεία το βράδυ του Σαββάτου, μετά το πέρας της σύσκεψης, περιείχε και το όνομα του Μιχάλη Χαιρετάκη στα Χανιά. Κάτι που επιβεβαιώνεται από αρκετές πλευρές.

Μάλιστα σε νέα ανακοίνωσή του ο Παύλος Πολακης, και ενώ αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για την από κοινού λύση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χωρίς διαρροές και ευθέως: Η συλλογική απόφαση εχθές στην Πολιτική Γραμματεία περιείχε έξι υποψήφιους στα Χανιά! Αυτήν υπηρετώ, τιμώντας και φιλία και συντροφικότητα και προσωπική αξιοπρέπεια. Προφανώς και όλα θα λυθούν και θα αποφασιστούν με καθαρό και δημόσιο τρόπο στα όργανα του κόμματος. Αυτά και τέλος μέχρι τις συνεδριάσεις των οργάνων, γιατί ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει με κρότο και η άλλη φορά να είναι αλλιώς!».

Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές, ο Παύλος Πολάκης δεν έθεσε θέμα ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν είναι και ο Χαιρετάκης. Παράγοντες της Κουμουνδούρου έλεγαν πως ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης δεν έθεσε θέμα το βράδυ του Σαββάτου, όπου συζητήθηκαν οι λίστες, με απειλητικό τρόπο.

Ανώτατα στελέχη σχολίαζαν ότι απλώς προέβη σε μια παρατήρηση, σημειώνοντας πως ο Χαιρετάκης «θα έπρεπε να είναι υποψήφιος, αφού ήταν υποψήφιος την προηγούμενη φορά».

Το όλο θέμα λαμβάνει μεγάλες εσωκομματικές διαστάσεις. Διότι αν πράγματι το όνομα του κ. Χαιρετάκη υπήρχε στην πρώτη ανακοίνωση, τότε είναι προφανές πως «κατά τη διαδρομή κόπηκε», όπως σημείωνε ειρωνικά στέλεχος του κόμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που γνωρίζουν καλά τους συσχετισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, το υπονοούμενο Πολάκη περί «διαδρόμων» συσχετίζεται με τον συνυποψήφιό του στην ίδια εκλογική περιφέρεια και πρώην υπουργό επίσης, Γιώργο Σταθάκη. Ως γνωστόν από χρόνια ο ανταγωνισμός Πολάκη - Σταθάκη είναι εκτός ορίων ως προς την οξύτητά του. Από την άλλη πλευρά η σχέση Πολάκη - Χαιρετάκη είναι πολύ στενή από τις προηγούμενες εκλογές ακόμη. Στην παρούσα φάση μάλιστα είχε προεξοφληθεί η «δισταυρία» Πολάκη - Χαιρετάκη, οπότε μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την επιτυχία της υποψηφιότητας Σταθάκη.

Αυτά όλα όμως συμβαίνουν πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Και συμβαίνουν σε κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. «Θυμίζοντας», όπως έλεγαν και οι έμπειροι του ΣΥΡΙΖΑ, «άλλες εποχές». Τέτοιου τύπου ανταγωνισμοί -σημείωναν- υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουν όχι μόνο τη συνοχή αλλά και τη δυναμική του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες.

Το παρασκήνιο 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη βρίσκονται σε «τεντωμένη γραμμή». Η επιστροφή του Χανιώτη βουλευτή είναι «αποκλειστικά δική του ευθύνη. Κανείς δεν απειλεί. Ούτε το κόμμα ούτε τον πρόεδρο», ήταν τα μηνύματα από το γραφείο του προέδρου, προτού επέλθει η εκτόνωση μετά την τελευταία διορθωτική ανάρτηση Πολάκη, όπου, σύμφωνα με πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, επιδιώκει με «κωλοτούμπα» να διασώσει τα προσχήματα και να… παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ωστόσο αν μετά τον χαμό ο Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία θα υποκύψουν στον εκβιασμό και θα επαναφέρουν τον Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο, αναδεικνύοντας την ηγεμονία Πολάκη στον συριζαϊκό μικρόκοσμο των Χανίων. 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επανακάμπτει στις εκλογικές λίστες της Α’ Αθηνών η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία είχε αποχωρήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απόσπαση της θυγατέρας της ως συνεργάτιδάς της στη Βουλή. «Η απόφασή μου να μη θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές είναι ειλημμένη ήδη από χθες, ως οφειλόμενη ελάχιστη κίνηση. Ενημέρωσα σχετικά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής», ανέφερε στις 7 Ιουνίου 2019 η πρώην υπουργός μετά τον σάλο που προκάλεσε η ιστορία.

Κωλοτούμπα και από Τασία 

Οι πληροφορίες ήθελαν και τον σύζυγό της Θεόδωρο Δρίτσα να αποχωρεί από την ενεργό πολιτική, ενώ και ο Γιάννης Δραγασάκης είχε εκδηλώσει την ίδια επιθυμία. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ανεκλήθησαν από την… εφεδρεία προκειμένου να μην εκληφθεί ως φυγομαχία η αποχώρησή τους από την ενεργό πολιτική. Άλλωστε, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, υπάρχει σοβαρό ζήτημα στην πρόσβαση του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες άνω των 60 ετών και θα πρέπει έμπειροι πολιτικοί να πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή