Το «Market Pass» θα βοηθήσει πολύ, καθώς οι δικαιούχοι θα λάβουν επιστροφή του 10% των αγορών σε είδη διατροφής, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Βασίλη Σκουρή και τον Σωτήρη Ξενάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τόνισε ότι το μέτρο θα το αντιγράψει και η Ισπανία, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα είναι στην πέμπτη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη στην ακρίβεια.

Ακόμα, ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί και έχει τριπλασιάσει τις αποφάσεις της στην τριετία.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για εισαγόμενο πληθωρισμό, τον οποίο η κυβέρνηση μειώνει κατά 2 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα σε 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είπε πως επιβλήθηκαν για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους και επειδή σε κάποια προϊόντα υπήρχε άλλη τιμή στο ράφι και άλλο χτυπούσε η ταμειακή μηχανή.

Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι, καθημερινοί και χιλιάδες.

Σημείωσε επίσης πως είναι σωστό οι πολιτικοί να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους πριν από τις εκλογές.

Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως σκοπός του είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ηττημένων, ενώ σημείωσε πως έκανε το ΠΑΣΟΚ παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, υπογράμμισε πως στις δεύτερες εκλογές, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, το μόνο κόμμα συνεργασίας μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του συστήματος στους πολύτεκνους με άνω των 6 παιδιών
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχουν δίκιο, έχω ζητήσει αλλαγή από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένω. Πάνω από 6 παιδιά μπλοκάρει. Απολύτως πιστεύω ότι πρέπει να μπουν. Όταν βγάλετε τον κ. Σκυλακάκη να τον ρωτήσετε δεν μπορεί να τα λύνει όλα ο Γεωργιάδης, πρέπει να τα λύνει και κάποιος άλλος. Εγώ πιέζω, είναι σωστό πάνω από τα 6 παιδιά πρέπει να γίνει.

Αναφορικά με το market pass
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το market pass θα βοηθήσει τον κόσμο πάρα πολύ. Το market pass είναι 10% χρήματα στο χέρι για τον κάθε καταναλωτή, σχεδόν είναι το σύνολο των καταναλωτών γιατί 8,5 εκατομμύρια είναι οι δικαιούχοι.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στην Ισπανία βάλανε το μέτρο από αρχές Ιανουαρίου που μας είχατε φάει στην Ελλάδα «τι κάνει η Ισπανία και τι κάνει η Ισπανία», αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων Ιανουάριο και Φεβρουάριο πάνω από την Ελλάδα. Υπολόγισε το υπουργειο Οικονομικών τους ότι το μέτρο τους κοστίζει πάνω από 700 εκατομμύρια το χρόνο και στους καταναλωτές πήγαν μόνο τα 40, και τώρα η κυβέρνηση της Ισπανίας σκέφτεται να αφαιρέσει το μέτρο δηλαδή να επιστραφεί ο ΦΠΑ και να πάρουν τα 700 εκατομμύρια και να τα δώσουν με κάποιο τρόπο στο χέρι στους πολίτες δηλαδή να κάνουν market pass. Άρα να είστε πολύ περήφανος για την κυβέρνηση που έχετε, να είστε πολύ περήφανος που έχετε μια κυβέρνηση που οι άλλοι την αντιγράφουν.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το καλάθι του νοικοκυριού ήδη το αντιγράφουν οι άλλες χώρες. Τη διάταξή μου για την αισχροκέρδεια ήδη την αντιγράφουν οι άλλες χώρες. Το market pass τώρα ήδη πάνε να το αντιγράψουν οι άλλες χώρες και έχουμε κριτική ότι δεν παίρνουμε μέτρα!

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η οικογένεια βλέπει την αύξηση των τιμών και είναι πολύ λογικό μια οικογένεια που βλέπει την αύξηση των τιμών να γκρινιάζει, δεν είναι δουλειά του κάθε συμπολίτης μας να ξέρει γιατί αυξάνονται οι τιμές, δεν θα γίνουν όλοι οικονομολόγοι. Ο κόσμος βλέπει ότι περνάει δύσκολα και καλώς το λεει και καλώς γκρινιάζει και καλώς διεκδικεί εσείς που είστε όμως άνθρωποι που είστε πάνω στα πράγματα και βλέπετε τι γίνεται στον πλανήτη ξέρετε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που δεν έχει ακρίβεια, ξέρετε ότι η Ελλάδα ειναι στην 5η θέση χαμηλότερη απ’ όλη την Ευρώπη στην ακρίβεια. Είμαστε καλύτερα από τις 22 άλλες χώρες της Ευρώπης, ξέρετε ότι τα μέτρα μας αποδίδουν για αυτό και πήγαμε από 2 μονάδες στον πληθωρισμό πήγαμε 2 μονάδες κάτω.

Για την επιτροπή Ανταγωνισμού
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η επιτροπή Ανταγωνισμού και υπάρχει και λειτουργεί. Έχει διπλασιάσει τις αποφάσεις της αυτή την τριετία, ανακηρύχτηκε πρόσφατα η πιο παραγωγική επιτροπή σε όλη την ΕΕ. Για τα super market κάνει ήδη ενδελεχή έλεγχο και ασφαλώς η επιτροπή Ανταγωνισμού είναι παρούσα. Υπάρχει μια προσπάθεια ορισμένων, ίσως και για λόγους μικροκομματικούς είτε απλώς γιατί δεν καταλαβαίνουν, να πουν ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι προϊόν καρτελοποίησης της αγοράς μας ή προϊόν γενικευμένης αισχροκέρδειας, αυτό το επιχείρημα, αυτή η εκδοχή της πραγματικότητας διαψεύδεται από τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά λένε ότι αν είχαμε εγγενές, εσωτερικό πρόβλημα στην αγορά μας δηλαδή η ακρίβεια οφειλότανε λόγω λαθών και παραλείψεων για παράδειγμα της επιτροπής Ανταγωνισμού, του υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας του καταναλωτού κλπ θα είχαμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό συν την αισχροκέρδεια την εγγενή άρα θα ήμασταν αρκετά πάνω ή λίγο πάνω από τον μέσο όρο, και θα είχαμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό συν το δικό μας πρόβλημα. Εμείς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό τον οποίο τον μειώνουμε κατά 2 μονάδες. Σας ρωτώ λοιπόν αν το πρόβλημά μας είναι η γενικευμένη αισχροκέρδεια ή η καρτελοποίηση πως γίνεται να έχουμε φθηνότερες τιμές από τους άλλους;

Αναφορικά με τα πρόστιμα σε τέσσερις αλυσίδες super market
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ήταν δύο διαφορετικών ειδών παραβάσεις, η μια παράβαση ήταν για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους και η δεύτερη γιατί σε ορισμένα προϊόντα, εγώ θέλω να πω από ανθρώπινο λάθος, σε μια αλυσίδα υπήρχε άλλη τιμή στο ράφι και άλλη τιμή στην ταμειακή μηχανή.

Αναφορικά με την κριτική ότι δεν γίνονται έλεγχοι
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κάνουμε ασταμάτητους καθημερινούς χιλιάδες ελέγχους, γιατί έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα στη ΔΙΜΕΑ, παρακολουθούμε με ειδικό αλγόριθμο όλες τις τιμές real time όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στη ΔΙΜΕΑ έχουμε έναν ηλεκτρονικό τμήμα που έχουμε συνδέσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλες τις ταμειακές μηχανές όλων των super market της Ελλάδος. Όταν ένα προϊόν αυξηθεί η τιμή του σε ένα super market κοκκινίζει και λεει το τάδε super market την τάδε φέτα την αύξησε πάνω από τους άλλους, αυτομάτως στέλνεται email στο super market και λεει πείτε μας το λόγο που έγινε αυτή η αύξηση. Αν οι εξηγήσεις είναι ικανοποιητικές δεν προχωράμε, αν δεν κρίνονται ικανοποιητικές πάει η υπηρεσία και κάτι επί τόπου έλεγχο. Οι επιτόπιοι έλεγχοι είναι πάνω από 5.000. Στους 5.000 ελέγχους βρήκαμε σε μια αλυσίδα 23 παραβάσεις. Δεν είναι οι 23 παραβάσεις στους 5.000 γενικευμένη αισχροκέρδεια.

Ερωτηθείς γιατί προσφύγανε τα super market στη Δικαιοσύνη
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Καλά κάνουν να προσφύγουν, Έλληνες πολίτες είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Η εταιρεία επειδή ακούστηκε η επωνυμία της προφανώς θεωρεί ότι πλήττεται η φήμη της και θέλει να υπερασπιστεί τη φήμη της στο δικαστήριο. Αλλά το ότι βρήκαμε 23 παραβάσεις σε ένα
κατάστημα που έχει 5.000 κωδικούς δεν είναι του θανατά, δεν είναι εικόνα αισχροκέρδειας. Εμείς τις βρήκαμε γιατί είναι τόσο εξειδικευμένος ο έλεγχος που κάνουμε που δεν μπορούν να μας ξεφύγουν ούτε οι 23 παραβάσεις στις 5.000 αλλά δεν είναι εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα σταματήσει ο πληθωρισμός
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο πληθωρισμός θα σταματήσει όταν τελειώσει ο πόλεμος, δεν μπορεί να τελειώσει νωρίτερα. Ο πόλεμος διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα για την αγορά ενέργειας και αυτό προκαλεί πληθωρισμό.

Αναφορικά με το δημόσιο διάλογο του ΠΑΣΟΚ για την πιθανή μετεκλογική συνεργασία του
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τιμώ τον κ. Ανδρουλάκη για αυτό που έκανε. Το θεωρώ πάρα πολύ έντιμο. Είναι πολύ σωστό οι πολιτικοί να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους πριν τις εκλογές ώστε να μην μπορεί κανένας συμπολίτης μας που θα τους ψηφίσει να ισχυριστεί εκ των υστέρων ότι δεν είχε καταλάβει τι ήθελαν να κάνουν. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι σκοπός του είναι να δημιουργηθεί κυβέρνηση των ηττημένων και ότι μάλιστα θεωρεί αδιανόητη τη δέσμευση του κ.Τσίπρα ο οποίος είπε ότι δεν σκοπεύει να κάνει μια τέτοια κυβέρνηση. Το θεωρώ πάρα πολύ έντιμο αυτό που έκανε. Είπε ότι σκοπός μου είναι να γίνει κυβέρνηση με το δεύτερο-τρίτο και το τέταρτο κόμμα, ότι η δήλωση του κ.Τσίπρα ότι δεν θα κάνει διακυβέρνηση είναι λάθος γιατί η απλή αναλογική δεν ξεχωρίζει τα κόμματα πρώτο, δεύτερο και τρίτο. Και για να πέσει το αλαζονικό καθεστώς Μητσοτάκη. Άρα ο κ. Ανδρουλάκης έκανε το ΠΑΣΟΚ παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μας λεει ότι όσοι ψηφίζουνε ΠΑΣΟΚ τη ψήφο θα την πάρουν να την πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ αν βγαίνουν τα νούμερα.

Ερωτηθείς αν συνεχίζει να υποστηρίζει ως μοναδικό σύμμαχο τον κ. Ανδρουλάκη στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και στις δεύτερες εκλογές
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ εξακολουθώ να λέω ότι το μόνο κόμμα με το οποίο εγώ βλέπω ότι προγραμματικά η ΝΔ θα μπορούσε να δημιουργήσει συγκυβέρνηση εάν αυτό θα ήθελε ο ελληνικός λαός, δηλαδή εάν στις δεύτερες εκλογές παρά το μπόνους δεν υπάρχει αυτοδυναμία τότε πάει να πει ότι επιλογή του ελληνικού λαού είναι να έχει συγκυβέρνηση. Είμαστε υποχρεωμένοι εμείς οι πολιτικοί να πειθαρχούμε στις εντολές του λαού; Κατά τη γνώμη μου ναι. Άρα ασχέτως αν συμπαθιόμαστε ή όχι πρέπει να εξετάσουμε αυτή την πιθανότητα και το ξαναλέω ότι το μόνο κόμμα που εγώ προσωπικά βλέπω ότι δυνητικά σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να συγκυβερνήσουμε είναι το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜ: Αν ο κ. Ανδρουλάκης πει όχι;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το σύνταγμα έχει προβλεπόμενες διαδικασίες, αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

ΔΗΜ.: Τρίτες εκλογές;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα μείνουμε χωρίς κυβέρνηση; Αυτά τα προβλέπει το σύνταγμα. Η θέση του κόμματος είναι ότι είμαστε πιστοί στο σύνταγμα.

ΔΗΜ.: Ρωτάω γιατί γίνονται και συγκυβερνήσεις, γίνονται οικουμενικές θέλω να ακούσω την άποψή σας. Να πάτε με αποστασίες υπάρχουν χίλια πράγματα.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρώτα απ όλα αποστασίες δεν κάνουμε, δεύτερον, με την Ελληνική Λύση έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πήγαν και κάνανε συγκυβέρνηση με τον Καμμένο, τον οποίο τον λέγανε ακροδεξιό πριν και λαϊκιστή τώρα απλώς και μόνο για να πάρουν την εξουσία. Εμείς για να κάνουμε συγκυβέρνηση με κάποιον πρέπει να συμφωνούμε στα θεμελιώδη. Με τον κ. Βελόπουλο διαφωνούμε στα θεμελιώδη. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα στη Δύση, του κ. Βελόπουλου δεν του αρέσει η Δύση.

Αναφορικά με την ανάρτηση του κ. Ζαραλίκου για τον κ.Γεωργιάδη
Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είδα ένα υποτιθέμενο χιουμοριστικό βίντεο του κ. Ζαραλίκου το οποίο λεει ότι «ναι ο Γεωργιάδης μάζεψε πολύ κόσμο στο Mall στην πίτα του γιατί του αρέσει να μαζεύει κόσμο αλλά έχω να του κάνω μια πρόταση. Του χρόνου μπορεί να κλείσει το ΟΑΚΑ και να το γεμίσει εάν πει απλώς ότι θα πάει εκεί και θα κόψει live το λαιμό του». Αυτό είναι πολύ χιουμοριστικό; Αν το είχε κάνει κάποιος για ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ ξέρετε τι θα γινόταν στην Ελλάδα σήμερα; Για να καταλάβετε ποιο είναι το ήθος των λεγομένων «αριστερών αγωνιστών».