Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική ανακοινώθηκε σήμερα, 21/2/2023 μέσα από μία ανακοίνωσή του ίδιου (Δείτε εδώ: Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές - Ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική μου διαδρομή), σημαίνοντας το «τέλος εποχής» για την κοινβουλευτική του παρουσία.

Παρά ταύτα, για τους γνώστες του θέματος μόνο έκπληξη δεν αποτελεί αυτή η εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και συγκεκριμένα από το 2021 (Δείτε εδώ: Αποχωρεί ο Καραμανλης από την πολιτική).Ειδικότερα, ο «Πολιτικός Καφές» του εκδότη των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, Γιάννη Κουρτάκη, σε σχετικό άρθρο για τα σενάρια αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού είχε πέσει με «χειρουργική ακρίβεια» όχι μόνο στην αποχώρησή του, αλλά και στο χρονικό πλαίσιο που αυτή θα λάβει χώρα. Συγκεκριμένα στο σχετικό κείμενο, η αναφορά για τον χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος να αποχωρήσει, «ήταν σχεδόν αυτονόητη. Όταν θα εισέλθουμε σε προεκλογική τροχιά. Μέχρι τότε θα παραμείνει σιωπηλός συνομιλώντας τακτικά με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θεωρεί ότι τόσο ο «Κωστας», όσο και ο ίδιος αποτελούν «χρυσές πολιτικές εφεδρείες».

Παράλληλα, μία ακόμη επιβεβαίωση ήταν η πιο πρόσφατη, όπου στις 1/11/2022 (Δείτε εδώ: Ο Καραµανλής δεν θα είναι υποψήφιος - Η κουβέντα με άνθρωπο που εμπιστεύεται, η δυσαρέσκεια για Μητσοτάκη και η «γραμμή» Αντώναρου), αναγράφεται εντός του κειμένου: «Ωστόσο, εσχάτως σε συνάντηση που είχε με άνθρωπο που εκτιμά και εμπιστεύεται (και δεν αναφέρομαι στον Βαγγέλη Αντώναρο) φαίνεται να του εξομολογήθηκε ότι αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή τις επόμενες ημέρες


Μπόλικη συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ηµέρες, µε αφορµή τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, αναφορικά µε τις τελικές αποφάσεις του Κώστα Καραµανλή σχετικά µε τη συµµετοχή του στη µάχη των επόµενων εκλογών.

Με βάση τα όσα κυκλοφορούν σε επίπεδο φηµολογίας στην πολιτικοδηµοσιογραφική πιάτσα, το επόµενο δεκαήµερο ο πρώην πρωθυπουργός αναµένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Οσοι συνοµιλούν µαζί του εκτιµούν ότι ο Καραµανλής θα δώσει (τελικά) το «παρών» σε ακόµα µία δύσκολη µάχη της παράταξης.

Ανεξάρτητα όµως από την απόφαση που θα λάβει, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόµα και µέσα στην επόµενη εβδοµάδα να υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Κώστα Καραµανλή, προκειµένου να γίνει µια εκτενής συζήτηση για µια σειρά από θέµατα.

Πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι µε δεδοµένη την απλή αναλογική δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι «από τη µάχη των πρώτων εκλογών δεν περισσεύει κανείς, πολλώ δε µάλλον ο Καραµανλής».

Δημοσιεύτηκε στη στήλη «Πολιτικός Καφές» των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/2