Κάλπες στις 9 Απριλίου για βουλευτικές εκλογές εκτίμησε ότι θα στηθούν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου. «Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας. Τα ίδια πρόσωπα, η ίδια Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, η ίδια εταιρεία συνεργάτης Singular Logic, όπως πάντα θα συγκεντρώσουν και θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε αιτιάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διακινούνται μέσω των social media.

Ψηφιακή μεταρρύθμιση

Αυτές οι εκλογές, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα φέρουν τη σφραγίδα μιας μεγάλης ψηφιακής μεταρρύθμισης και συμπλήρωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα γίνει με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην απευθείας μετάδοση όλων των αποτελεσμάτων, με τη χρήση τάμπλετ από τα εκλογικά τμήματα μέσω των δικαστικών αντιπροσώπων. Όλα τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα στην επικράτεια, για τις ψήφους που πήρε κάθε κόμμα και τους σταυρούς που έλαβε κάθε υποψήφιος βουλευτής, θα μεταδοθούν απευθείας από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω τάμπλετ στον κεντρικό μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα 25.000 τάμπλετ θα διατεθούν μέσω των δήμων στους δικαστικούς αντιπροσώπους, μαζί με τον εκλογικό σάκο που θα παραλάβουν από το δημοτικό κατάστημα με τον διορισμό τους. Χωρίς να παρεμβάλλονται στη συγκέντρωση και μετάδοση οι δήμοι και οι περιφέρειες, που ήταν μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, σε αυτές τις εκλογές υπολογίζεται ότι μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 8.00 μ.μ., θα είναι σε θέση το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων στο 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αλλά και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Στις 9.00 μ.μ., χάρη στην ταχύτατη ψηφιακή μετάδοση των ψήφων που έλαβε κάθε κόμμα, θα μπορούν να δοθούν αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι εκλογικές δαπάνες για τις βουλευτικές εκλογές και τις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 θα ανέλθουν σε 157.000.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για δεύτερες βουλευτικές εκλογές, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη. Τα επίσημα αποτελέσματα όπως κάθε φορά θα εκδοθούν από τα κατά τόπους πρωτοδικεία, διαδικασία που αναμένεται να καθυστερήσει λόγω της διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων για τις εορτές του Πάσχα, εφόσον οι βουλευτικές εκλογές, όπως όλα δείχνουν, διεξαχθούν στις 9 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η ημερομηνία της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.

Αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Στα θρανία θα καθίσουν 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι για επιμόρφωση μέχρι το 2025, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα στη μετάβασή του στην ψηφιακή εποχή. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κατάρτισης και αξιολόγησης των δεξιοτήτων όσων υπηρετούν στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από την Ακαδημία Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης που ιδρύεται στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. «Προσβλέπουμε στο να γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός κατάρτισης που πλέον θα αφορά και θα είναι συνδεδεμένος με το σύστημα αξιολόγησης το οποίο έχουμε φέρει», διευκρίνισε. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχιση και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΔΔΑ και της Microsoft, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη. «Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δημοσίου δεν ολοκληρώνεται με την αγορά της νέας τεχνολογίας, καθώς σημασία έχει ποιος ξέρει να τη χρησιμοποιήσει», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Επιπλέον μοριοδότηση

Η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στα επιμορφωτικά προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων θα παρέχει επιπλέον μοριοδότηση στους συμμετέχοντες και θα συνυπολογίζεται στην υπηρεσιακή εξέλιξή τους. «Στη σημερινή εποχή μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι μετεκπαιδεύσεις από το πτυχίο που μπορεί κάποιος υπάλληλος να έχει πάρει πριν από 15-20 χρόνια. Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη της εκπαίδευσης παγκοσμίως», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, κ. Μιχαλόπουλος. Στην επιτυχημένη συνεργασία με τη Microsoft αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Παρασκευή Δραμαλιώτη, επισημαίνοντας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στηρίζονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου. «Το κράτος αλλάζει, οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν, είναι πολύ πιο δεκτικοί στην αλλαγή και στην εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες και αγκαλιάζουν όλη αυτή την προσπάθεια με πολύ μεγάλη συμμετοχή», υπογράμμισε η κυρία Δραμαλιώτη. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης και απόκτησης δεξιοτήτων χρηματοδοτείται με 30.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2025 και από τις 4.500 εκπαιδεύσεις δημοσίων υπαλλήλων ήδη 500 από αυτούς έχουν λάβει πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους. Στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν εκπαιδευτεί άρτια σε κάθε είδους δεξιότητα 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Συμμετοχή στο πρόγραμμα, αν τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη εκδηλώσουν ενδιαφέρον, μπορούν να έχουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και υγειονομικοί.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή