Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
karamanlis
Πολιτική

Καραμανλής στα Παραπολιτικά 90,1: Πρωτοποριακό για τα δεδομένα της γενιάς του Κώστα Καραμανλή όταν λέει ότι δεν χρειάζεται να είναι στην επόμενη Βουλή

Σημείωσε πως «η αυτοδυναμία είναι κάτι που πιστεύουμε και ζητάμε από τον ελληνικό λαό», ενώ είπε πως η συζήτηση περί κυβέρνησης ηττημένων «είναι όνειρα θερινής νυκτός»

«Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κάνει κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της γενιάς του, όταν λέει ότι δεν χρειάζεται να είναι στην επόμενη Βουλή» , δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ΝΔ είναι διαχρονικά η παράταξη που εκφράζει τον μεσαίο χώρο, ενώ σημείωσε πως το κόμμα πηγαίνει σε μια εκλογική αναμέτρηση ενωμένο όσο ποτέ, τονίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που δεν έκανε καμία έκπτωση στα εθνικά και πατριωτικά ζητήματα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτήρισε αστειότητα ότι παίρνει τα ηνία του καραμανλισμού από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ έκανε λόγο για ετικέτες που αφήνουν παγερά αδιάφορους τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Σημείωσε μάλιστα πως «η αυτοδυναμία είναι κάτι που πιστεύουμε και ζητάμε από τον ελληνικό λαό», ενώ είπε πως η συζήτηση περί κυβέρνησης ηττημένων είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Για τα ποσοστά της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Καραμανλής είπε πως η συζήτηση που γίνεται είναι εκ του πονηρού.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή την επιλογή του Κώστα Καραμανλή να απέχει από την εκλογική διαδικασία: Αυτό που δεν έχουμε ίσως σκεφτεί είναι ότι όταν τελειώνει η κοινοβουλευτική σταδιοδρομία ενός προσώπου που έχει πρωταγωνιστήσει από νεαρή ηλικία αυτό ίσως αποτυπώνει και μια καινούργια κουλτούρα στα πολιτικά δεδομένα. Δηλαδή εγώ θυμάμαι πολλές φορές να υπάρχει μια μόνιμη γκρίνια στους πολίτες ότι οι πολιτικοί γεννιούνται στην πολιτική και φεύγουν από την πολιτική στα πολύ βαριά γεράματα. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο ο Κώστας Καραμανλής και πάλι κάνει κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της γενιάς του και για τα δεδομένα της εποχής του ότι μετά από πολλά χρόνια έντονης παρουσίας, μη ξεχνάμε ότι υπήρξε ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ, ότι υπήρξε πρωθυπουργός για 5,5 χρόνια, ότι ήταν ο αρχηγός της ΝΔ που το 2004 πήρε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ψήφους κάτι μοναδικό. Σε αυτές τις συνθήκες και έχοντας αυτή τη στιγμή ένα αρραγές μέτωπο σε όλο το χώρο της Κεντροδεξιάς νομίζω ότι πολλοί λίγοι είναι αυτοί που αμφισβητούν την κυριαρχία της ΝΔ και τον Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο Καραμανλής την κατάλληλη στιγμή λεει ότι δεν χρειάζεται να είμαι στην επόμενη Βουλή. Παρόλα αυτά, και το είπε ξεκάθαρα, στηρίζει την κυβέρνηση και την παράταξη κάτι το οποίο έκανε διαχρονικά και θα συνεχίσει να κάνει.

Ποιες είναι οι πολιτικές που εκφράζουν διαχρονικά το κόμμα της ΝΔ; Είμαστε ένα κόμμα που ανήκουμε στο χώρο της Κεντροδεξιάς, εκφράζουμε το μεσαίο χώρο, αυτό το χώρο εξέφρασε και ο ιδρυτής μας, αυτό τον κεντρογενή χώρο εξέφρασε τη δεκαετία του 2000 όσο κανένας άλλος ο Κώστας Καραμανλής εκφράζοντας και κοινωνικά και πολιτικά αλλά και συναισθηματικά ένα χώρο που ο ίδιος ονόμασε μεσαίο χώρο. Τι πιστεύουμε εμείς ως ΝΔ σήμερα και ποια είναι η ειδοποιός διαφορά με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Καταρχήν δίνουμε έμφαση στα εθνικά ζητήματα και δεν κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά ζητήματα. Δεύτερον, πιστεύουμε διαχρονικά στην ελεύθερη αγορά, στο επιχειρείν, στη λελογισμένη φορολογία, στο δόγμα οι πολίτες να κρατάνε τα περισσότερα από αυτά που παράγουν δουλεύοντας και είμαστε οπαδοί του λιγότερου κράτους μεν αλλά και του καλύτερου κράτους. Ένα κράτος που διανέμει δίκαια το μέρισμα της ανάπτυξης. Σήμερα όλα αυτά τα εκφράζει ο Κυρ. Μητσοτάκης που μείωσε τον ΕΝΦΙΑ στο 35%, που μείωσε την προκαταβολή φόρου, που κατήργησε το τέλος επιτηδεύματος, που πάγωσε τις απαράδεκτες και αδικαιολόγητες εισφορές του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε αναδρομικά, που έφερε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και που στήριξε τα νοικοκυριά και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Εμείς είμαστε διαχρονικά η παράταξη που εκφράζουμε αυτό που ονομάζουμε πλέον μεσαίο χώρο.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίοδο, σε μια φάση στη ΝΔ που δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις από πουθενά, σπάνιο για τη ΝΔ αυτό θα έλεγα. Και δεύτερον βρισκόμαστε σε μια φάση που πηγαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση ενωμένοι όσο ποτέ.

Για την πολιτική συμπόρευσή του με τον Κ. Καραμανλή: Εγώ αυτό που έχω κρατήσει από την πολιτική μου διαδρομή είναι ότι στην πρώτη μου παρουσία στην ενεργό πολιτική το 2015 ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε δίπλα μου στην κεντρική πολιτική μου ομιλία όταν πολιτεύτηκα στο νομό Σερρών και αυτό είναι κάτι το οποίο το λεω με μεγάλη συγκίνηση και τον ευχαριστώ για αυτόν.

Ο Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος δεν έκανε καμία έκπτωση στα εθνικά και πατριωτικά θέματα. Ο Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος είπε το περήφανο Όχι στο Βουκουρέστι, αυτός που δεν έκανε εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικά και κάνω και τη γέφυρα με το σήμερα γιατί βλέπουμε τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη που θωράκισε τη χώρα, προστάτευσε τα σύνορα, στάθηκε όρθια και στο μεταναστευτικό και σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Για μας στη ΝΔ τα εθνικά ζητήματα είναι ζητήματα τα οποία δεν τα οποία δεν διαπραγματευόμαστε.

Ερωτηθείς αν θα πάρει αυτός τη σκυτάλη του Καραμανλισμού: Είναι αστειότητα να συζητάμε με αυτές τις ετικέτες του χθες. Ο Καραμανλισμός είναι μια πολιτική φιλοσοφία και όλοι την υπηρετούμε δεν χρειάζεται να φέρεις το όνομα του για να την υπηρετείς. Αυτές οι ετικέτες νομίζω ότι αφήνουν παγερά αδιάφορους τους ανθρώπους και την κοινωνία. Το ζήτημα μας είναι ένα και είναι ξεκάθαρο, αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση με ένα πολύ συγκεκριμένο δίλημμα· θέλουμε να πάμε μπροστά ή θέλουμε να γυρίσουμε πίσω; Και επειδή ο κόσμος ψηφίζει πρόσωπα και πρωθυπουργούς το δίλημμα είναι ακόμα πιο απλό, θέλετε τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό ή θέλετε τον Τσίπρα;

Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ επιμένει στην αυτοδυναμία: Το να επιδιώκεις να είσαι αυτοδύναμος και να έχεις αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι μια πολιτική και μια επιλογή που εμείς αυτή πιστεύουμε και αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό. Φανταστείτε να είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας σε μια εποχή που έπρεπε να πάρουμε πολύ γρήγορα και πολύ δύσκολες αποφάσεις είτε αυτές αφορούσαν την πανδημία είτε αφορούσαν το μεταναστευτικό είτε αυτές αφορούσαν τα ενεργειακά ζητήματα. Εγώ είμαι οπαδός των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας, το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα δεν είναι αρκετά ώριμο για να κάνουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν έχουμε το πολιτικό σύστημα και την πολιτική κουλτούρα και παιδεία που έχουν άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Αναφορικά με την «κυβέρνηση των ηττημένων»: Η αίσθηση που έχω είναι ότι ο κόσμος σήμερα, οι έλληνες πολίτες οι οποίοι μη ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει από μια δεκαετή κρίση που μας πήγε αρκετά χρόνια πίσω, έχει ωριμάσει και το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί αλλά έχει ωριμάσει και το εκλογικό ακροατήριο. Και αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι σήμερα αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι καθαρές λύσεις. Επομένως νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση περί κυβέρνησης των ηττημένων είναι απλά όνειρα θερινής νυκτός.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι έχει στο μυαλό του ο Καραμανλής για τη μετέπειτα πολιτική πορεία του: Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή την κουβέντα, πρέπει να σταθούμε στο εξής ότι αυτή τη στιγμή ένας πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με τη χώρα, με την παράταξη, ένας πολιτικός που έβαλε πρωτίστως το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον πάνω από όλα αυτή τη στιγμή πήρε μια πολύ μεγάλη απόφαση. Ας τη σεβαστούμε όλοι, ας διαβάσουμε προσεκτικά τη δήλωση του η οποία είναι ξεκάθαρη και ας μη μπαίνουμε σε σενάρια του τι θα γίνει αύριο ή τι θα γίνει μεθαύριο.

Ερωτηθείς αν μπαίνει η σκέψη στο μυαλό κάποιου που φέρει ένα βαρύ επίθετο ότι θα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη της πορείας του κόμματος: Θέλω να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση. Θεωρώ αστειότητα όσοι σκέφτονται έτσι με πρωθυπουργό το Μητσοτάκη. Είναι κωμικό να συζητάμε 2-3 μήνες πριν τις εκλογές οποιαδήποτε τέτοια ζητήματα την ώρα που η ΝΔ είναι ενωμένη όσο ποτέ και την ώρα που αυτή τη στιγμή δίνεται μια μάχη. Αυτό που απασχολεί τους οπαδούς της ΝΔ αλλά και την κοινωνία δεν είναι οι προσωπικές διαδρομές του καθενός και θεωρώ ότι ένα από τα ζητήματα τα οποία πολλές φορές έχουμε στην πολιτική εμείς οι πολιτικοί είναι ότι σκεφτόμαστε πολλές φορές με το εγώ μας. Πρέπει κάποτε να μη σκεφτόμαστε με το εγώ μας, η χώρα έχει περάσει πολλά αυτό το οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε είναι αν είμαστε αποτελεσματικοί, αν είμαστε χρήσιμοι και αν μπορούμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η πτώση των ποσοστών της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα: Θα σας καλέσω το βράδυ των εκλογών να δείτε ποια θα είναι τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα και στο νομό Σερρών. Θεωρώ ότι όλη αυτή η κουβέντα που γίνεται είναι ίσως και λίγο εκ του πονηρού. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία έχουν ένα πολύ ισχυρό συμβολισμό για την παράταξη της ΝΔ, θα δείτε τα αποτελέσματα της Μακεδονίας θα είναι πολύ –πολύ ενθαρρυντικά για τη ΝΔ. Εγώ δεν θα έρθω να σας πω ότι οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν 6 και 8 μονάδες μπροστά, θεωρώ ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε σε καμία περίπτωση. Το Σάββατο είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ μαζική συμμετοχή και ομιλία με το κόμμα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Δεν βλέπω αυτό που λέτε, βλέπω ότι πάμε όλοι ενωμένοι να δώσουμε μια μάχη, καμία ψήφος χαμένη. Η πρώτη Κυριακή είναι η πιο κρίσιμη κάλπη και όλοι με όλες μας τις δυνάμεις και στη Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα θα δώσουμε τη μάχη που πρέπει να δώσουμε με τρόπο πολιτισμένο, χωρίς πολιτικές ακρότητες και θέλω να ελπίζω ότι θα ακουστούνε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιχειρήματα γιατί μέχρι στιγμής από την αντιπολίτευση ακούμε μόνο κραυγές.