Εντολή για αυστηρή… στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην απόλυτη και μοναδική διττή προτεραιότητα του αμέσως προσεχούς διαστήματος, δηλαδή την εις βάθος διακρίβωση των αιτιών της εθνικών διαστάσεων τραγωδίας στα Τέμπη και την εκπόνηση σχεδίου για τη συνολική ανάταξη των ελληνικών σιδηροδρόμων έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου υπουργού Υποδομών, ότι «η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο που θα είναι διαφανής και απολύτως ενδελεχής, αυτή είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού. Για τον λόγο αυτό σήμερα κιόλας θα συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων».

Μοντέλο Βαρυμπόμπης

Από το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμπαν χθες στο μοντέλο άμεσης και πολυεπίπεδης παρέμβασης που ακολουθήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη το καλοκαίρι του 2021. Όπως το έθεταν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη αποφασιστεί ένας συνδυασμός άμεσων και πιο μεσοπρόθεσμων ενεργειών και πρωτοβουλιών ώστε να θεμελιωθεί ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Επικρατείας και πλέον και Υποδομών, Γιώργο Γεραπετρίτη, πρόκειται να καλέσει άμεσα -πιθανώς και τις επόμενες ώρες- τους αναδόχους της περιβόητης πλέον σύμβασης του 2014 για τις εφαρμογές της τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης.

Καθώς το «παραδοτέο» έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τους καλέσει να επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στη σύμβαση μέσω σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων, ενώ όπου υπάρχει… conflict (διαμάχη) να επιλυθεί άμεσα χάριν της συνολικής ανάταξης του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου.

Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση φέρεται να προκρίνουν και την ενεργοποίηση αμεσότερων παρεμβάσεων, εν είδει επιπρόσθετων δικλίδων ασφαλείας, με απώτερο στόχο να τονωθεί το τρωθέν αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τα τρένα. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπάρξουν επιπλέον προσθήκες στα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά και ενισχύσεις στο έμψυχο δυναμικό και τις υφιστάμενες υποδομές. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι όπου υπάρχουν «τυφλά» σημεία θα θεσπιστεί διπλοτσεκάρισμα κάθε ενέργειας, ενώ σε κομβικά σημεία της σιδηροδρομικής αλυσίδας θα αυξηθεί το έμψυχο δυναμικό ώστε να μην επαναληφθούν μοιραία λάθη.

Ήδη πάντως το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει να τεούν οι εργασίες της Υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα και το πόρισμά της σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι με αίσθημα απόλυτης ενσυναίσθησης για τον συλλογικό πόνο δεν έχουν καμία διάθεση να εμπλακούν σε κοκορομαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση μετέφερε μέσω της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας με νόημα ότι «η αλήθεια σώζει, η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια, ελπίζουμε και κανείς άλλος στο πολιτικό σκηνικό».

Έμμεσα πυρά

Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «χρησιμοποιεί» τους προσκείμενους σε αυτόν συνδικαλιστές ώστε να βάλλει εμμέσως για την ώρα κατά της κυβέρνησης.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο, ούτε σε επίπεδο συγκεκριμένων στοιχείων και ντοκουμέντων ούτε σε επιχειρηματολογία. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν εξάλλου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πεδίο.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/3