Οι επερχόμενες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία δεν επιτρέπουν τις διερευνητικές επαφές και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με διπλωμάτες, καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δρομολογούνται συναντήσεις με θετική ατζέντα.  Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ στις 23 Μαρτίου στην Άγκυρα και η συζήτηση δεν θα περιλαμβάνει εθνικά θέματα, αλλά «θέματα χαμηλής πολιτικής», όπως χαρακτηρίζονται. Συνολικά, η θετική ατζέντα περιλαμβάνει 25 ζητήματα, που χαρακτηρίζονται ανώδυνα και αφορούν εμπορικής και οικονομικής πολιτικής.

Στον κατάλογο των θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση είναι η συνεργασία του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου «Invest in Turkey», οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, ο τουρισμός, οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Αναβολή

Η συνάντηση για τη θετική ατζέντα προγραμματιζόταν να γίνει το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω της έντασης που κυριαρχούσε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η επανεκκίνηση του διαλόγου για την θετική ατζέντα τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχαν ο Κώστας Φραγκογιάννης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες.