Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και ενώ όλη την προηγούμενη ατζέντα μοιάζει να την έχει κονιορτοποιήσει η κοινωνική και πολιτική αναστάτωση που προκάλεσε το πολύνεκρο δυστύχημα, συνήλθε η διήμερη επίσκεψη του προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που συστηματικά προετοίμαζε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο στόχος να αποτελέσει η επίσκεψη πρώτη είδηση δεν επετεύχθη και παρά τις συλλυπητήριες αναφορές στις οικογένειες των θυμάτων, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην παρουσίαση της βασικής ατζέντας προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής και εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου υπήρξε και ειδική συνεδρίαση με αντικείμενο το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Μάλιστα, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έβαλε πλάτη στο θέμα κατηγορώντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Στην Ακρόπολη


Το διήμερο έκλεισε χθες (σημ. Παρασκευή 10 Μαρτίου) με επίσκεψη του προεδρείου στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την ηγεσία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκφράζει την υποστήριξή της προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής προς πολιτικές επιλογές με κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες προς όλους στη χώρα μας.

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση πολύ πιο κοντά στους πολίτες, που θα λύνει τα προβλήματά τους. Και προφανώς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τοv σύντροφό μας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χωρίς αμφιβολία θα γίνει ένας εξαίρετος ηγέτης που τον χρειάζεται η χώρα για να κάνει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Να δώσει τις πολιτικές λύσεις με τρόπο προοδευτικό, φιλοευρωπαϊκό και κοντά στους πολίτες. Για μία Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο κοινωνική και πιο ισότιμη», ανέφερε η επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι το χρέος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στην Ελλάδα είναι να συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση ενός αξιόπιστου κράτους που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ανθεκτική οικονομία, που θα μειώνει τις ανισότητες και θα δίνει προοπτική στις νεότερες γενιές. Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούμε αυτή την αγωνία μας να την κάνουμε πολιτική και πράξη. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας έχουμε στο πλευρό μας και θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν ένα κρίσιμο στοίχημα η στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών προκειμένου να δώσει ένα μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι ο βασικός εκφραστής στην Ελλάδα, κόντρα στη σφήνα Τσίπρα, ο οποίος μετέχει στις συνόδους κορυφής των ηγετών ως παρατηρητής από το 2015 και εντεύθεν, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει στην ομάδα των αριστερών κομμάτων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» το Σάββατο 11/3/2023