Την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή πρωτοβουλιών και κινήσεων, που θα επιβεβαιώσουν τη βούλησή του να εξαλείψει τις εστίες υστέρησης στο Δημόσιο, δρομολογεί ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά κανονικότητας. Είναι σαφές πλέον ότι, στο φόντο των αποκαλύψεων γύρω από τη νοοτροπία μερίδας των δημοσίων υπαλλήλων και εν προκειμένω του ΟΣΕ, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να καταστήσει τον επιβεβλημένο εδώ και δεκαετίες εκσυγχρονισμό του κράτους σε κεντρικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών.

«Να αλλάξουμε»

«Όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών στις υποδομές, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε “νησίδα” του παλιού αναχρονιστικού κράτους», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η στόχευση του κ. Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη: να εκφράσει με τρόπο γνήσιο το αίσθημα και τις ανησυχίες της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, που τάσσονται υπέρ ριζικών τομών και στο κράτος, διαχωρίζοντας εαυτόν από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εννοούν πραγματικά να συγκρουστούν με παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Εν αναμονή εξάλλου και του νέου κύματος των δημοσκοπήσεων προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί πραγματικές αλλαγές, στάση που δύναται να περιορίσει σημαντικά την εύλογη φθορά που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το κυβερνών κόμμα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται και η απάντηση της γαλλικής αναδόχου εταιρείας Alstom για το συγκεκριμένο πλέον χρονοδιάγραμμα παράδοσης του συστήματος τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στο 100% του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου.

Αντεπίθεση Καραμανλή

Η ενεργοποίηση της κοινοβουλευτικής οδού για την υπό όρους πλήρους διαφάνειας ταχύτατη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη φέρνει εκ των πραγμάτων εγγύτερα χρονικά την επίσημη τοποθέτηση του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και να τοποθετηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία για τα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο Υποδομών, αλλά και τι παρέλαβε στον τομέα των μεταφορών από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, αυτό δεν θα γίνει κατά την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις υποδομές και τις μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά σε επόμενη συνεδρίασή της είτε στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης.

Σε συνεννόηση

Ούτως ή άλλως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κώστας Καραμανλής βρίσκονται σε συνεννόηση για τον συντονισμό των κινήσεων, που στοχεύουν τόσο στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της τραγωδίας όσο και στην πολιτική διαχείριση της όλης υπόθεσης.

Είχε προηγηθεί εξάλλου η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που σημείωσε επ’ αυτού: «Θεωρώ ότι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου θα γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση, και ο ίδιος (ο Κώστας Καραμανλής) πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη».

Την ίδια ώρα, πάντως, η δημόσια συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού συνεχίζεται τόσο εντός όσο και εκτός της ΝΔ. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση το Μαξίμου γίνεται δέκτης του προβληματισμού, που καταγράφεται σε τμήμα του «γαλάζιου» πολιτικού προσωπικού σχετικά με την προοπτική καθόδου του στον Νομό Σερρών, αλλά και της αντίθετης άποψης, ότι δηλαδή ο κ. Καραμανλής διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να κριθεί από τους ψηφοφόρους.

Διευκρινίζουν επίσης ότι το θέμα των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων δεν είναι της παρούσης, τονίζοντας ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα ως προς την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υποδομών.

«Ο κ. Καραμανλής ό,τι έχει να πει θα το κάνει δημοσίως», σημειώνουν πηγές του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών, στο φόντο πληροφοριών που τον έφεραν να κατέρχεται κανονικά ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Εξόρμηση

Εβδομάδα επαναξιολόγησης του πρωθυπουργικού προγραμματισμού έως και το Πάσχα είναι κατά πληροφορίες αυτή που διανύουμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» πως «υπάρχει σχεδιασμός της δραστηριότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών» και ότι αυτός θα ξεκινήσει να τρέχει εκτός απροόπτου ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να συνομιλήσει με τους πολίτες, να επικοινωνήσει τις προτεραιότητες του «γαλάζιου» προγράμματος, όπως αυτές επικαιροποιούνται μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και να ακούσει τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους, σημειώνει έτερος κυβερνητικός παράγων που δεν αποκλείει να περιοδεύσει ο κ. Μητσοτάκης σε δήμο του Λεκανοπεδίου εντός της εβδομάδας.

Ούτως ή άλλως, έως και τις 7 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί σε Λαμία και Ιωάννινα, όπου θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα αναπτυξιακά συνέδρια, ενώ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και ένα μεγάλο νησί.

* Το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 14 Μαρτίου 2023.