O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Το αίτημα για τη συνάντηση των δύο υπουργών έχει ήδη κοινοποιηθεί από την τουρκική πλευρά, ωστόσο δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία για την πραγματοποίησή της.

«Όσο πηγαίνουμε πιο βαθιά στις προεκλογικές περιόδους της κάθε χώρας, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά, αλλά δεν θα απέκλεια μία συνάντηση με τον Ακάρ», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να στείλει ακόμα ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου σε ό,τι αφορά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Λέμε ότι μία διαφορά μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαστικής επίλυσης στα αρμόδια όργανα», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε: «Θέλουμε να διατηρούμε τον διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στρατηγικά θα πρέπει να επιδιώκουμε και τη συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, άρα για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο τη συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα εξής:

-Για τα F-35: αναμένεται η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης (LOA). Ως εκκρεμότητες ανέφερε τον προσδιορισμό της συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας και τη δημιουργία κάποιων υποδομών για την υποδοχή των αεροσκαφών.

- Σήμερα προσγειώθηκε άλλο ένα αεροσκάφος Rafale στην αεροπορική βάση Τανάγρας.

-Χρειαζόμαστε λίγο ακόμα καιρό όσον αφορά τις κορβέτες γιατί έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις από τους υποψηφίους (Γαλλία, Ιταλία).

-Προχωρεί η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, περιμένουμε μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα από τα περισσεύματα των Αμερικανών, που θα πάνε στα νησιά.

- Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου «Romeo».