Η στήριξη της Τουρκίας για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-26 είναι μια σημαντική στιγμή για την ελληνική διπλωματία και καθρεφτίζει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για μια πολύ σημαντική μέρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: «Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως όπως και να το δει κανείς, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα».

«Για να το κατανοήσει κανείς, αρκεί να σκεφτεί πού βρισκόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Η διμερής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στις Βρυξέλλες, έφερε την κοινή ανακοίνωση των κ.κ Δένδια και Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2025-'26. Η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο κ. Δένδιας μίλησε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έκθεση των έργων του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η οποία επρόκειτο να εγκαινιαστεί στο Ζάππειο. «Είναι μεγάλη χαρά που εδώ, στο Ζάππειο, ένα κτίριο γεμάτο συμβολισμούς, εγκαινιάζουμε την έκθεση έργων του πρωθυπουργού Έντι Ράμα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.