Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και τοποθετήθηκε τόσο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όσο και για τις εκλογές, προσδιορίζοντας μάλιστα κατά προσέγγιση την ημερομηνία που αυτές θα διεξαχθούν.

Τις τελευταίες ώρες η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χτυπήσει «κόκκινο», με αντικείμενο το αν λειτουργούσε ή όχι το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.
Σχετικά με τη διαφορά του συστήματος τηλεδιοίκησης και του τοπικού πίνακα ελέγχου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με λέξεις, αυτό που γίνεται είναι ένα παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα».

«Στο σταθμαρχείο της Λάρισας υπάρχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης»

«Ποτέ δεν είπαμε ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου, αυτό που είπαμε είναι ότι λειτουργεί ένα τοπικό σύστημα ελέγχου, που έχει και την αυτόματη χάραξη», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, για το σταθμαρχείο της Λάρισας και τι μπορούσε να κάνει με τον τοπικό πίνακα ελέγχου ο σταθμάρχης, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι μπορούσε να κάνει αυτόματη χάραξη.
Επιπλέον είπε: «Πριν φθάσει στα Τέμπη, μπορούσε να δει ο σταθμάρχης ότι έχει βάλει δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια κατεύθυνση και έτσι να αποτραπεί η σύγκρουση».
Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε και ζητήθηκε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης γιατί η εθνική τραγωδία έγινε με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ πιθανό, αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 πλήρως, να μην υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τι ήταν στη γνώση του πρωθυπουργού σχετικά με την κατάσταση στον ΟΣΕ, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι είχαν προβλήματα. Γνώριζε ότι υπήρχαν αδυναμίες σε μεγάλο κομμάτι των σιδηροδρόμων. Ο πρωθυπουργός ήξερε ότι το έργο ήταν σε καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να γνώριζε ο πρωθυπουργός το χάος που υπήρχε στο σταθμαρχείο της Λάρισας».

«Να μη μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών για τα Τέμπη γενικά και περιγραφικά»

Αναφορικά με τις ευθύνες και πώς επιμερίζονται, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες προσωπικές, που έχουν αναδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα. Η αλληλουχία ανθρώπινων λαθών που έγινε εκείνο το βράδυ. Υπάρχουν θέματα που αφορούν την καθυστέρηση της υλοποίησης του δικτύου και υπάρχουν και ζητήματα οργάνωσης μέσα στη διοίκηση στον ΟΣΕ. Όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους.
Να μη μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών γενικά και περιγραφικά. Να προσωποποιηθούν, να έχουν μία δίκαιη δίκη όσοι αναδειχθούν ότι είχαν ευθύνες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο θάνατος 57 ανθρώπων είναι μια τραγωδία»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, που έκανε λόγο για ευκαιρία για την κυβέρνηση να χαράξει νέες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: «Ο θάνατος 57 ανθρώπων είναι μια τραγωδία. Ο θάνατος αυτός των 57 ανθρώπων μάς υπαγορεύει το χρέος σε όσους είμαστε στη δημόσια ζωή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με ειλικρίνεια, να μην το ξαναζήσουμε».

«Κοντά στο Πάσχα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις εκλογές»

Αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Το σημαντικό είναι ότι είχαμε πει πως οι εκλογές θα είναι την άνοιξη, δεν νομίζω ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πολύ σύντομα, νομίζω, θα έχουμε συγκεκριμένες ειδήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν από το Πάσχα δεν νομίζω να γίνουν εκλογές. Κοντά στο Πάσχα, θεωρώ, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».