«Η κυβέρνηση θέλει να ανακόψει την εκδήλωση των συναισθημάτων των πολιτών για την τραγωδία στα Τέμπη», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι υπάρχει αναβρασμός και οργή στη νεολαία, καθώς, όπως ανέφερε, υπολογίζονται σαν να είναι υπεράριθμοι στη ζωή. Στη συνέχεια, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το σιδηροδρομικό έργο και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των συρμών και παραδέχτηκε ότι ίσως έγιναν παραλείψεις.

«Μεγάλο ενδιαφέρον»

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε πως βλέπει να υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για την πολιτική. Ερωτηθείς εάν σωστά μετατίθενται οι εκλογές, απέφυγε να σχολιάσει και στη συνέχεια τόνισε πως η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση έχει όρια. Επιπλέον, ανέφερε ότι η δικαστική διερεύνηση πρέπει να πάει όσο βαθιά χρειάζεται.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναφορικά με το επεισόδιο στη Βουλή με την κα Κεραμέως

Ν.ΦΙΛΗΣ: Χθες ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά το έγκλημα στα Τέμπη, υπήρξε μια τοποθέτηση του προέδρου, της κας Κεραμέως και των πολιτικών κομμάτων. Ζήτησα από την κα Κεραμέως να απαντήσει πέρα από τα θέματα των Τεμπών στα οποία όλοι εκφράζουμε την οδύνη μας, να απαντήσει σε αυτά που συνέβησαν στις πλατείες εναντίον των μαθητών και γενικότερα των πολιτών. Αν είδατε στον υπόγειο της Ομόνοιας ρίξανε χημικά εναντίον των ανθρώπων, πέτρες εναντίον παιδιών στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη εναντίον μαθητικών εκδηλώσεων οι οποίες ήταν αυθόρμητες και όχι καθοδηγούμενες από κανέναν. Όταν λοιπόν λέμε συγγνώμη έστω και με καθυστέρηση πέντε ημερών από τον κ. Πρωθυπουργό η συγγνώμη πρέπει να εννοείται δεν μπορεί να επιτίθεται εναντίον των παιδιών τα οποία εκφράζουν και αυτά με τον τρόπο τους την οδύνη και την οργή τους.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Για να κρατηθεί το επίπεδο της ήρεμης αντιπαράθεσης δεν πρέπει να υπάρχουν τα όργια αυταρχισμού εκτός, το κυνηγητό των παιδιών στις πλατείες, τα χημικά στο υπόγειο της Ομόνοιας, οι απουσίες εις βάρος των μαθητών που κατέβηκαν αυθόρμητα την προηγούμενη Πέμπτη σε κινητοποιήσεις.

Για τη φράση του περί «δολοφονίες»

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εννοώ τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο τρένο και που είπα με σαφήνεια ότι αυτό δεν αφορά πολιτική κατηγορία, άλλες είναι οι πολιτικές ευθύνες, αφορά όμως τα γεγονότα του εγκλήματος που συνέβη εκεί. Η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες το τόνισα για το έγκλημα το οποίο συνέβη και το οποίο η Δικαιοσύνη θα δείτε ότι θα παραπέμψει για ενδεχόμενο δόλο τους κατηγορούμενους και όχι για απλή αμέλεια ή βαριά αμέλεια.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση θέλει να ανακόψει με κάθε τρόπο την εκδήλωση των αισθημάτων των πολιτών. Τα νέα παιδιά έχουν ευαισθητοποιηθεί πάρα πολύ, θυμίζει η κατάσταση όπως τότε με τον Γρηγορόπουλο, για την ευαισθητοποίηση των παιδιών μιλώ πάντοτε. Τα αισθήματα των παιδιών σήμερα είναι γνήσια, είναι πηγαία και ο καθένας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πενθεί με τον τρόπο του. Αν η κα Κεραμέως πενθεί με το να βάζει απουσίες στα παιδιά που πηγαίνουν στις κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την οδύνη τους για όσα γίναν στα Τέμπη, τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα να πηγαίνουν στις κινητοποιήσεις.

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει το ενδεχόμενο επανάληψης της εποχής Γρηγορόπουλου

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει επανάληψη εποχής, υπάρχει όμως αναβρασμός στην νεολαία, υπάρχει οργή στη νεολαία γιατί αντιμετωπίζονται σαν να είναι υπεράριθμοι στη ζωή, σαν να είναι η γενιά τους γενιά η οποία περισσεύει στη ζωή.

Ερωτηθείς αν θα ζητήσει συγγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρόνια διακυβέρνησής του

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτον πρέπει να τονίσει τι έκανε εκείνα τα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και ολοκλήρωσε το σιδηροδρομικό έργο, 109 χιλιόμετρα διπλή γραμμή, δύο μεγάλα τούνελ στο Καλλίδρομο και στον Όθρυ, επίσης ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της κίνησης των τρένων στην Οινόη, στο Πλατύ, στη Χαλκίδα και στην Τιθορέα. Κατορθώσαμε μετά από διαδικασίες που έλαβε μέρος και το νομικό συμβούλιο του κράτους και το ελεγκτικό συνέδριο να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να υλοποιηθεί η σύμβαση και να υπάρξουν και 750 εκατομμύρια επένδυση που αφορά και την ασφάλεια των τρένων από την εταιρεία που αγόρασε τα τρένα. Όλα αυτά σβήστηκαν επί ΝΔ. Μπορεί να γίνανε παραλήψεις στην εποχή μας αλλά όμως το κύριο είναι ότι ένα πράγμα που είχε κολλήσει, και είχε κολλήσει με ένα τρόπο επίμονο επί πολλά χρόνια το ξεκολλήσαμε και το προχωρήσαμε. Υπεγράφη η συμφωνία ότι το ’20 θα είχαμε ολοκληρώσει το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των τρένων. Ακούω στα κανάλια, το 2020 καταργήθηκε το σύστημα δευτεροβάθμιας παρακολούθησης των τρένων, υπήρχε στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου και ήξεραν κεντρικά που είναι τα τρένα σε όλη την Ελλάδα, καταργήθηκε αυτό. Και λεει σήμερα ο κ.Ρετσινάς συνταξιούχος σήμερα, τότε υπεύθυνος, «μετά το ’20 δεν μπήκα σε τρένο». Δεύτερον, πριν ένα χρόνο ο κ.Κατσούλης που ήταν επικεφαλής για τα έργα του ΟΣΕ παραιτήθηκε με μια επιστολή που λεει όλες τις τρύπες για την ασφάλεια του ΟΣΕ και επισημαίνει στην κυβερνηση τι πρέπει να γίνει. Δεν έγινε τίποτα. Τρίτον, τρία εξώδικα των συνδικάτων των εργαζομένων στα τρένα προς τον κ. Καραμανλή που του επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός μεγάλου σιδηροδρομικού ατυχήματος για τους εξής λόγους συγκεκριμένα. Έχουμε λοιπόν μια τετραετία που το έργο όχι απλώς κόλλησε αλλά πήγε πίσω.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η «τιμωρητική ψήφος» των νέων στα κόμματα εξουσίας όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτό που βλέπω να υπάρχει σήμερα, και είναι θετικό στοιχείο, είναι ένα μεγάλο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για την πολιτική και τη ζωή τους. Πως δηλαδή να μην ειναι στόχαστρο πολιτικών που απασφαλίζουν το μέλλον τους αλλά οι πολιτικές να είναι αντικείμενα μιας δημοκρατικής λειτουργίας που διασφαλίζει συγκεκριμενη πορεία της γενιάς τους.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να πληγεί από την αντισυστημική ψήφο

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν ανησυχώ γιατί πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα με το πρόγραμμά του και με την δυνατότητα να επανατοποθετείται και να κάνει την κριτική του όταν χρειάζεται να συνομιλήσει και να εκπροσωπήσει αυτό το χώρο σε μεγάλο βαθμό. Επαναλαμβάνω ότι είναι θετικό στοιχείο ότι σήμερα ο κόσμος ξαναβγαίνει στους δρόμους, ξαναβάζει το ζήτημα της πολιτικής για τη ζωή του σε πρώτη μοίρα και δεν αποσύρεται. Δεν πηγαίνει στην απολιτική.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι σωστά οι εκλογές πηγαίνουν για αργότερα

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω γιατί μας έχει μπερδέψει ο Μητσοτάκης. Με βάση το συμφέρον το στενό, το παραταξιακό μετακινεί τα γκολποστ των εκλογών από μήνα σε μήνα και από μέρα σε μέρα. Αυτό που έχει σημασία περισσότερο από την ημερομηνία είναι πως θα πάμε στις εκλογές. Θα πάμε με μια επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος γιατί η κίνηση Μητσοτάκη να στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να του λεει ότι πρέπει να βάλεις στη δικογραφία μέσα το πόρισμα της επιτροπής... Δίνει κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και λεει, «το πόρισμα που εγώ φτιάχνω με την επιτροπή που εγώ διόρισα για να με ελέγξει υποτίθεται θα μπει στη δικογραφία». Ο Πρωθυπουργός λεει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει αλλά όμως μέχρι εκεί και όπως θέλει η επιτροπή που εγώ συνέστησα.

Για τη διοικητική επιτροπή

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η Δικαιοσύνη θα συγκροτήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων γιατί προτρέχει η κυβερνηση και συγκροτεί διοικητική επιτροπή η οποία μάλιστα είχε και πρόσωπα- αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο ένας- τα οποία ευθύνονται για τις διαχρονικές ευθύνες για τον ΟΣΕ. Ποια είναι η εξουσιοδότηση, τι της λεει να ψάξει; Της βάζει όρια, η επιτροπή έχει όρια από τον πρωθυπουργό τι θα ψάξει όπως συνέβη και στην επιτροπή ανταγωνισμού για το θέμα των υποκλοπών της βάλαν όρια «αυτά θα ψάξεις». Είναι λογικό να είμαστε καχύποπτοι γιατί το μόνο πρόσωπο το οποίο ανέλαβε υποτίθεται την αντικειμενική πολιτική ευθύνη ο κ. Καραμανλής την ανέλαβε για 15 μέρες μόνο και είναι ξανά υποψήφιος για να βγει βουλευτής. Άρα εδώ υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών και των ποινικών ευθυνών.

ΔΗΜ: Ο κ. Παππάς που έχει καταδικαστεί από το Ειδικό δικαστήριο θα είναι ξανά υποψήφιος

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όχι για το φόνο 57 ανθρώπων αλλά για ένα απλό πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος, πολιτικής σκοπιμότητας θέμα.

ΔΗΜ: Δηλαδή κατηγορείτε το Ειδικό δικαστήριο για πολιτική σκοπιμότητα;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όχι κατηγορώ τη Βουλή η οποία παρέπεμψε τον Παππά για το θέμα αυτό άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οι δικαστές στο πλαίσιο της παραπομπής αποφασίζουν οι άνθρωποι και κρίνονται όπως κρινόμαστε όλοι. Αλλά θα συγκρίνουμε μια παράβαση καθήκοντος για ένα διαγωνισμό που δεν υπάρχουν χρήματα στη μέση. Ο Παππάς δεν πήρε χρήματα αποδεδειγμένα, τον κατηγορούν ότι παρενέβη υπέρ κάποιου ο οποίος καταδικάστηκε με 5000€ θα το συγκρίνουμε αυτό το θέμα με το ότι χάσανε τη ζωή τους 57 άτομα;        

ΔΗΜ: Να θυμίσω ότι για το Μάτι δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία παραίτηση

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν θυμάστε καλά υπήρξε παραίτηση του Τόσκα. Δεύτερον εμείς δεν συγκαλύψαμε τίποτα, η Δικαιοσύνη το διερεύνησα και το διερευνά και όχι μόνο το διερευνά αλλά το πληρώσαμε και πολιτικά στις εκλογές. Δεν είπαμε ότι φταίει ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου επειδή υπήρχε αυτή η παγίδα που λέγεται Μάτι ή που ήταν διαλυμένη η Πολιτική Προστασία, εμείς τα διαλύσαμε αυτά; Όχι το πληρώσαμε, καλώς, σε εμάς έτυχε και το πληρώσαμε το ίδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ΝΔ σήμερα και πιστεύω ότι είναι λάθος να υπάρχει ένα συμψηφισμός νεκρών. Δεν συμψηφίζουμε νεκρούς, πληρώνουμε για κάθε νεκρό και πολιτικά και δικαστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να διερευνηθούν και άλλες ευθύνες πέραν των πολιτικών      

Ν.ΦΙΛΗΣ: Θα μιλήσω προσωπικά, αν ήμουν υπουργός και μου έστελναν τρία εξώδικα οι εργαζόμενοι που μου λέγανε ότι για τους εξής λόγους κάνουμε απεργία γιατί υπάρχει κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος στους σιδηροδρόμους, και εγώ τα έστελνα πίσω και έβγαζα τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Αν είχα την αναφορά του υπεύθυνου των έργων του κ. Κατσούλη που έλεγε παραιτούμε από τη θέση μου για τα εξής προβλήματα αυτό τι είναι δεν πρέπει αν το εξετάσουμε; Είναι μόνο πολιτική ευθύνη; Δεν προτρέχω ούτε θέλω να προκαταλάβω αλλά αν ήμουν υπουργός δεν θα είχα το θάρρος να εμφανιστώ ξανά στον κόσμο αν δεν πήγαινα σπίτι μου για περισυλλογή για να καταλάβω πόσο με βαραίνει αυτή η ιστορία.

Ερωτηθείς αν η δικαστική διερεύνηση θα πρέπει να γίνει μόνο για τα τελευταία 3,5 χρόνια

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ό,τι συναρτάται. Το κουβάρι να ξετυλιχτεί αλλά όμως το κουβάρι δεν ξετυλίγεται από τον Τρικούπη προς τα εδώ, ξετυλίγεται από τον Μητσοτάκη προς τα πίσω. Η δικαστική έρευνα να πάει όσο βαθιά χρειάζεται αλλά να ξέρουμε ότι έχει σταθμούς αυτό το πράγμα γιατί αν λέμε ότι όλοι φταίμε δεν φταίει τελικά κανένας.