skrekas
Πολιτική

Σκρέκας: «Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό - Παραμένει δημόσιο αγαθό»

Όλα όσα ανέφερε για τις επιδοτήσεις, τα τιμολόγια ενέργειας αλλά και τις τιμές στο φυσικό αέριο

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας , ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα τιμολόγια ενέργειας για τον μήνα Απρίλιο, όπου σημειώνεται μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον Μάρτιο, στις επιδοτήσεις αλλά και στο αγαθό του νερού.

Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει μείωση κατά 15%, προσθέτοντας: «Η τιμή που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής στη λιανική εξαρτάται από δύο στοιχεία: πρώτον, από την τιμή που ανακοινώνει ο πάροχος και τις επιδοτήσεις από το κράτος. Εμείς όλο το διάστημα της ενεργειακής κρίσης, έχουμε μία τιμή-στόχο για τα νοικοκυριά στα 16 λεπτά. Τώρα οι τιμές που ανακοινώνουν οι εταιρείες έχουν μειωθεί σχεδόν τόσο πολύ, που έχουν φθάσει την τιμή-στόχο, δηλαδή τα 16 λεπτά».

Ερωτηθείς ο υπουργός αν θα πληρώσει o καταναλωτής λιγότερα την κιλοβατώρα αυτόν τον μήνα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η λιανική τιμή έχει την τιμή-στόχο ως άνω όριο τα 16 λεπτά. Θα περιμένετε να ανακοινώσουμε και τις επιδοτήσεις του μήνα».

Σχετικά με το εάν έχουν μειωθεί οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι όσο πιο φθηνές είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, τόσο μειώνονται οι τιμές στη λιανική αγορά, άρα μειώνεται και η ανάγκη να επιδοτηθεί το ρεύμα.

Επιδοτήσεις

Με τη μείωση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού υπάρχει πτώση στις τιμές του φυσικού αεριού, προκύπτει το ερώτημα αν μένουν χρήματα στα κρατικά ταμεία που θα μπορούσαν να διοχετευτούν αλλού.
Πάνω σε αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων προερχόταν και προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής.

Από τα 9 δισ. ευρώ που δώσαμε επιδοτήσεις από τα μέσα του 2021, που ξεκίνησε η κρίση, μέχρι και τον προηγούμενο Ιανουάριο, μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το άλλο 70% προήλθε από τη φορολόγηση των υπερκερδών και ένα άλλο ποσοστό από τις δημοπρασίες των ρύπων του αερίου του θερμοκηπίου».

Επιπλέον ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι προεκλογικές ενέργειες τα όσα γίνονται, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων επιδοτούνται τους τελευταίους 17 μήνες.
«Εμείς πρέπει να προνοήσουμε ώστε και οι λογαριασμοί ρεύματος να είναι σε προσιτά επίπεδα, αλλά και να έχουμε τους απαραίτητους πόρους. Αν τον επόμενο χειμώνα αυξηθούν ξανά οι τιμές, εμείς να μπορούμε να επιδοτούμε», τόνισε ο υπουργός.
Σε ερώτηση γιατί από τη μία πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου και από την άλλη οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

«Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό»

Στα τέλη Φεβρουαρίου βγήκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», έτσι η προσοχή στράφηκε αμέσως στο γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ρυθμιστική Αρχή για την υδατική πολιτική.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τοποθετήθηκε σχετικά: «Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό. Το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό και για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο αυτό ορίζεται ρητά, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Ρητά ορίζεται ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις».
Και επεξήγησε ο κ. Σκρέκας γιατί το κάνει η κυβέρνηση: «Για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να θεωρείται ότι είναι κρατική ενίσχυση.
Είχαμε πάντα ένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή αυτές είναι εταιρείες δημοτικές ή εταιρείες του Δημοσίου, όταν θέλαμε να τις ενισχύσουμε οικονομικά, πάντα έπρεπε να προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παίρνουμε έγκριση ότι αυτό δεν είναι κρατική ενίσχυση».

Ο υπουργός επεκτάθηκε ειδικά για το πόσιμο νερό: «Έχουμε 295 οργανισμούς και εταιρείες-παροχείς πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου με νόμο υποχρεούνται όλοι οι οργανισμοί ύδατος να ανεβάζουν στοιχεία. Το 60% των 295 εταιρειών παροχής ύδατος δεν ανεβάζει τα στοιχεία. Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες».
Τα μέλη της ανεξάρτητης αυτής Αρχής ορίζονται από την κυβέρνηση και από κάτω θα δημιουργηθούν δύο νέοι κλάδοι, ο ένας εκ των οποίων θα αφορά το νερό και ο άλλος τα απορρίμματα.

«Δεν μπορεί το νερό να παρέχεται από ιδιώτες»

Στη συνέχεια, ο υπουργός, ερωτώμενος αν μπορεί ένας δήμος να βάλει ιδιώτη στην παροχή ύδατος, ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται.
«Αναστέλλουμε την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο μέχρι την ολοκλήρωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που εκπονείται».
Σχετικά με τις άδειες που δίνονται στο νησί της Μυκόνου, ο Κώστας Σκρέκας σχολίασε καταλήγοντας: «Όποιοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου είναι μακριά νυχτωμένοι. Το κράτος δεν εκβιάζεται. Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτη, ότι και θα τιμωρηθούν οι παραβάτες, αυτοί που διέπραξαν την εγκληματική και μαφιόζικη επίθεση κατά του αρχαιολόγου, και δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη δράση να νομιμοποιηθεί. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη, φέρνουμε τις αρμοδιότητες της έκδοσης πολεοδομικών αδειών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και αναστέλλουμε την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο μέχρι την ολοκλήρωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που εκπονείται».