Kοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα έχει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία για μία τριμερή συνάντηση αύριο με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να συζητηθούν νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης σε συνολικό επίπεδο και να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit.

3794922__1_

Σημειώνεται, ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί στο επίπεδο των ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup) και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος, καθώς και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες χώρες από τους περιορισμούς των δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν οι Βρυξέλλες. Οι συνθήκες, ωστόσο, έχουν αλλάξει, με έναν πόλεμο να εξελίσσεται στο κέντρο της Ευρώπης και την ενεργειακή-πληθωριστική κρίση να δοκιμάζει τις οικονομίες, γεγονός που ανατρέπει και τα δεδομένα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν οι χώρες - μέλη.

Σε παρέμβαση σχετική με την ενέργεια ο πρωθυπουργός τόνισε κατα πληροφορίες ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τόνισε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- «η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.